Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Tak tuhle situaci podělali naši čeští nevyjednavači už pár let po vstupu do EU, když se vyjednávaly společné kvóty na potraviny mezi členskými státy.

Otázka je, jak zachránit ten zbytek českých zemědělců, kteří nejsou Agrofert?

Ty kvóty nejsou novinka, protože jsou na úrovni EU. Tedy by se mělo uvažovat o zrušení i těchto kvót.

Nebo zastropovat nejnižší nákupní cenu řetězců, aby nešly pod výrobní náklady zemědělců. Dotace by měla být pouze na dopravu, aby rozdíl mezi českým a zahraničním zemědělcem byl v nákladech na výrobu.

1 0
možnosti
MS

Například v roce 2006 ČR dostala od EU pokutu za překročení produkce mléka. Takže sem do roku 2021 nás dovedly omezující kvóty na mléko, bramborový škrob atd... už od roku 2004.

https://www.euroskop.cz/9109/sekce/cr-a-eu---zemedelstvi/

1 0
možnosti
JN
LT

Ts, amatéři. Z takové porce masa bych dokázal pro většinu spotřebitelů vyrobit 80 kg šunky. ;-D;-D;-D

1 0
možnosti
PB

P57e63t43r 30B37u23r69i76a80n

15. 1. 2021 20:19

R^ souhlas, ten nápad je populistická kravina.

6 1
možnosti
HH

Vtipné, ze toto prosazují lidi, co přijdou domu a jejich mamhotel nebo manzelkahotel jim zařídí jídlo...a netuší, ze se chodí na nakupy.

Jinak co mobily a počítače? Kolik z Vas ma jablotron nebo alogator telefon? Vlastenci

2 1
možnosti
LT

No tak zase ono s tím mobilem je to celkem blbej příklad.

Já teda nevím jak vy, ale já si mobil ani počítač nekupuju každý rok nový. O každém dni nemluvě. Což se kupříkladu u salámů a jiných výrobků říci nedá.

A je také nutno si uvědomit, že ne vše se vyrábí či pěstuje v ČR. Asi těžko mohu chtít v obchodě českou kávu. Teda chtít samozřejmě mohu, ale asi těžko ji dostanu.

P.S. On jablotron vyrábí telefony??? Já měl za to, že vyrábí těžítka ve tvaru telefonu, ale tak co už.....

2 0
možnosti
JN

J31o62s91e23f 95N46i21k95l

15. 1. 2021 19:29

https://jandejsek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=763958

A o tom to je!! Nemusíte chodit daleko. Přečtěte si pane autore.

1 3
možnosti
DR

Velmi výstižné kam až jsme to dopracovali.

2 3
možnosti
PD

Otázka zní - milí zákazníci, přejete si levnější zahraniční nebo dražší české potraviny? Nechte lidem na výběr - vlastenci a patrioti, ať si kupují ty české.

4 1
možnosti
DR

Většina těch milých zákazníků Vám řekne, že především ty nejlevnější bez ohledu na původ. Jo akce jsou akce.

2 2
možnosti
VV

Vzpominam si, ze kdysi na zacatku normalizace se v nekterych obchodech objevil salam Vysocina. Na tehdejsi pomery opravdu dobry. Ale clovek si musel davat pozor odkud je. Protoze ten z prazske Zvonarky opravdu za nic nestal. A ti co tady porad chvali tehdejsi ptraviny a normy mi jiste vysvetli. proc ten z Jihlavy ci odkud, byl opravdu dobry, a ten vinohradsky temer hnusny. A podobne tomu bylo i s Policanem.

4 1
možnosti
JK

Autore, kvalitní české potraviny bývají drahé a prostě se kvůli nim nevyplatí jezdit přes celé město časově. Já nic nemám proti zahraničním značkám, ale musejí mít jednotnou kvalitu potravin. Není možné, aby celý východní blok měl jiné chutě než na západě. A to ve všech potravinách.

3 0
možnosti
VV

He? To chcete aby kazdy reznik v tom "zahranici" vyrabel tlacenku ci sunkovy salam podle stejneho receptu?

3 1
možnosti
Foto

Pamatuji, že jsme byli v době komunismu v potravinách soběstační. Nebylo maso, protože jsme nebyli schopní dodat tolik masa, kolik trh žádal. Peníze na dovoz masa nebyly a tak se zavedly bezmasé čtvrtky. Jinak v době komunismu 40 procent potravin bylo dovezeno z kapitalistických zemí a dovoz potravin činil 3, 74 miliardy korun. Jenže valuty vysychaly a hrozilo, že bude nutné dovoz zastavit a tak se přišlo na chemii. Do krmiv byla nově přidávána antibiotika a masokostní moučka, na pole byly vysypány desítky tisíc tun umělých hnojiv a jedovatých postřiků k hubení plevele nebo škůdců. To se odrazilo na zdraví obyvatel. Pak se přistoupilo na šizení kvality potravin. Tak potravinářské podniky na pokyn „strany a vlády“ šidily na surovinách. U pečiva a cukrovinek poklesl podíl tuku z 28 na 13 %, u listového těsta z 28 na 20 %), masné výrobky byly nastavovány vaječnou melanží nebo moukou a mléčné výrobky byly ve velkém „křtěny“ vodou, takže jejich kvalita klesla na nejnižší úroveň v Evropě. Československé konzumní mléko mělo kvůli tomu v roce 1962 nejprve 2 % tuku a od roku 1963 dokonce jenom 1,8 %, zatímco rakouské mělo 3,6 %, belgické 3,2 %, dánské 3,8 %, západoněmecké, francouzské, holandské nebo švédské 3 % tuku. Poláci produkovali konzumní mléko s obsahem 2,5 % a 3,2 %. Dokonce i v Sovětském svazu se obsah tuku v mléce pohyboval kolem 3,3 procent. Také ředění másla vodou (čs. máslo obsahovalo až 22 % vody, zatímco ve většině evropských zemí máslo obsahovalo max. 16 % vody. To přinášelo problémy spotřebitelům při vaření a obchodníkům při skladování, protože ošizené produkty nejenom hůře chutnaly, ale také se podstatně rychleji kazily a tak dál.

Pramen :Národní archiv, f. Archiv ÚV KSČ 1945-1989

10 1
možnosti
JK

A dokonce jsme ze západu dováželi jednotnou kvalitu potravin. V tomto byli komunisté chytřejší.

1 3
možnosti

R^R^R^

Máte pravdu! SPD a Trikolora jsou stejně nebezpečné jako komunisti! Ctěme svobodnou tvorbu cen dle kvality a nikoliv podle postkomunistických direktiv!

:-)

10 3
možnosti
JV

SPD a Trikolora v podstatě komunisti jsou ;-)

2 0
možnosti
  • Počet článků 3316
  • Celková karma 26,49
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz