Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Myslím si, že je pravděpodobnější, že nějaká civilizace dříve objeví nás, než my objevíme nějakou civilizaci. Možná se to už stalo (tím nemyslím, že už nutně naši Zemi navštívili), aniž o tom víme. Důvod je prostý. Pokud v okruhu x světelných let existuje y civilizací, tak je pravděpodobnost pouze1/y, že my jsme tou nejvyspělejší z nich.

Je však dost dobře možné, že civilizace vzdáleností nám nejbližší bude méně vyspělá než my a že ji objevíme dříve než jiná civilizace objeví nás. To nepovažuji za nemožné, ale za málo pravděpodobné.

1 0
možnosti
DT

Čekala bych, že objevíme nějaké breberky a budeme se pak danému místu pečlivě vyhýbat - ať už to bude Europa nebo Titan. Breberkám to bude naštěstí jedno, že se na jejich planetu posadila cizí sonda -a to nám dá čas, abychom si rozmysleli, co uděláme, až to jednou někomu jedno nebude. :-)

1 0
možnosti
Foto

Pokud nás navštíví obyvatelé jiné planety, tak budou, minimálně v technice, na mnohem vyšší úrovni než jsme my. Pokud budou mít zájem se na Zemi usadit, tak se budou muset nějak vypořádat s tím, že na Zemi žijeme. Buď se s nimi budeme nějak vzájemně tolerovat anebo pro nás vytvoří rezervace, popřípadě "lidské zahrady" (obdoba zoologických zahrad). Též je dost dobře možné, že některé lidské jedince si vyberou za "lidské mazlíčky" a časem vyšlechtí několik ras lidských mazlíčků. Pokud nám budou nějak biologicky blízcí, tak je možné, že nás budou nějak využívat, například jíst nebo používat naše části k transplantacím jejich orgánů.

0 0
možnosti
Foto

S námi by problém asi nebyl. Jsme velcí, nároční na zdroje potravy, energie a vzduchu a snadno zranitelní. Horší by to asi měli s našimi malými kamarády: bakteriemi, plísněmi, možná i hmyzem, viry nebo jinými organismy. Podobný problém bychom asi měli i my s jejich malými společníky. Je dost možné, že bychom nakonec my i oni podlehli mikroskopickému životu druhé strany a vývoj na planetě by začal nanovo z toho, co by po vzájemném kontaktu zbylo.

1 0
možnosti
DT

R^ :-) https://cs.wikipedia.org/wiki/Iron_Sky

Tohle je skvělý film, moc doporučuju. A ledaccos k zamyšlení nad tím, jak se vlastně historie opakuje a opakuje a opakuje... :-)

0 0
možnosti

R^ Od případného objevení zárodků života mimo Zemi je ještě nekonečně daleko k objevení jiné civilizace. U nás ten vývoj trval miliardy let.

1 0
možnosti
PV

P14a44v42e64l 13V61é77b98r

4. 12. 2020 19:23

Jinde jistě trval tak dlouho také - a může být mnohem dál, než u nás.

1 0
možnosti
DC

D26a54v44i22d 61C74e70c78h

4. 12. 2020 10:42

Mne by uplne stacilo, keby bol zivot objaveny na "endoplanete", respektive na jej mesiaci, o par rokov sa tam chysta / dufam, ze to nebudu dalej odkladat / vazka.

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
3 0
možnosti

Ta věčná otázka člověka, která mu nedá pokoj při každém pohledu na hvězdné nebe. Už Jan Neruda na ni napsal ve svých Písních kosmických kouzelnou báseň. (http://6b.cz/Qark):

"Jen bychom rády věděly,"

vrch hlavy poulí zraky,

"jsou-li tam tvoři jako my,

jsou-li tam žáby taky!"

Bylo by fajn se dočkat - anebo možná taky ne. Jest otázka, jaký by takový objev objevů měl nakonec dopad do našeho života. Ráda bych věřila, že pozitivní. Díky Dani za hezký a zajímavý blog, vždycky si ráda počtu - pro legraci posílám jednoho "hvězdného" Händela: http://6b.cz/oWg1 a zdravím - pěkný víkend.R^:-)

1 0
možnosti
DT

R^ To je krásné. Přiznám se, že když se dívám na nebe v téhle náladě, tak se mi vždycky vybaví věta, jestlipak jsou tam taky žáby. :-)

Co se týká toho dopadu, tipla bych si, že by se s tím lidi museli nejdřív nějak vyrovnat. Část by řekla, že je to spiknutí. Část to prohlásila za hoax a pár sekt, které by je uctívalo (i když by třeba byli na úrovni těch žab) by se jistě taky našlo. Překvapení čekám jen od těch exostvoření, ne od lidí. :-)

Děkuju za link! Jste moc hodná, jdu si ho pustit. R^ Mějte moc hezký advent, Dani! :-)

2 0
možnosti
MK

Ty planety s objemnou atmosférou bych ze seznamu kandidátů výskytu života raději vyloučil. Objemná atmosféra znamená vysoký tlak při planetárním povrchu a to znamená i vyšší teplotu. A to jsou podmínky, které pro život příznivé nejsou.

1 0
možnosti
DT

R^ Pravda. Ale zase na druhou stranu - extremofilové, jaké známe tady na Zemi, by mohli být i tam - a život sám často překvapí, co všechno vydrží. R^

Mějte krásný den, Michale a díky za zájem o věc a za návštěvu. :-)

1 0
možnosti
DT

R^ Díky za link, je tam spousta příběhů na nové blogy. :-) Krásný den za oceán, George, mějte se moc hezky R^

0 0
možnosti
JH

J87a12n 60H45u75r69k67a

3. 12. 2020 10:37

přestože vědci trvají na vodě pro její nezvyklé množství ve vesmíru já svou teorii zakládám na minerálce...kde je minerálka tam je vždy živo...R^ hezký den a děkuji za počtení...

0 0
možnosti
PV

P24a55v39e59l 33V90é34b72r

3. 12. 2020 15:30

Jenomže, Mattoni už není...

1 0
možnosti
  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,30
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.