Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Katolíci nebyli žádní samaritáni. Dočetl jsem se o sv. Sarkanderovi, že mezi běžné katolické postupy patřilo kolem roku 1620, na Moravě, že když se snoubenci nevyzpovídali (katolické církvi), nesměli se vzít. V tehdejší době to byl vážný problém...Katolická církev prostě kontrolovala všechno, zasahovala do soukromí.

2 0
možnosti

Ono je to doposud. Bez zpovědi vás katolický farář neoddá...

3 0
možnosti
Foto

Se zájmem přečteno, Jene. Děkuji.

0 0
možnosti
RJ

R38a14d24e71k 37J76a95r92o83š

29. 11. 2020 20:12

S hodnocením páně Vodruškových "smělých historických konstrukcí" máte nesporně recht R^

Jen bych dodal, že dle mého názoru zavinila porážku na Bílé hoře tuberkulóza.

Tedy pokud lze věřit tomu, že Albrecht Smiřický na ní v listopadu 1618 zemřel, čímž bylo nesmírně oslabeno celé stavovské povstání, které tím navíc ztratilo velmi pravděpodobného kandidáta na královskou korunu, mnohem schopnějšího a bohatšího než byl posléze zvolený Fridrich Falcký.

Neboli, Albrecht Jan Smiřický, ve své době nejmocnější a nejbohatší šlechtic v Čechách, by byl nesporně schopen na své náklady postavit velmi silné vojsko, které by bývalo mohlo české povstání úspěšně rozhodnout. Po jeho nečekané smrti byl jeho obrovský majetek v dědickém řízení v podstatě zablokován a čeští stavové ho nemohli pro vojenské účely využít.

Paradoxně, Albrecht z Valdštejna ( pozdější dědic Smiřického majetku) byl schopen na své náklady naverbovat tak silnou a schopnou armádu, která se stala páteří habsburských vojsk v třicetileté válce.

Nelze jen souhlasit s výrokem německého historika Golo Manna (syna spisovatele Thomase Manna):

„... pokud by vůbec někdo dokázal české stavovské povstání dovést k vítězství, byl by to Albrecht Jan Smiřický.“

4 0
možnosti
JM

Je to otázka. Měl Albrecht Jan Smiřický při tradiční nejednotnosti českých stavů šanci být zvolen ? Jen jednou došlo k takové volbě - v případě Jiřího z Poděbrad. A Jiří musel o svou korunu brzy zápasit. Roku 1526 proti Ferdinandu Habsburskému kandidovali např. Vojtěch z Pernštejna, Zdeněk Lev z Rožmitálu či vnuk krále Jiřího Karel z Minsterberka. Neměli sebemenší šanci. Také pozdější kandidatura Viléma z Rožmberka v Polsku nebyla úspěšná.

Měl Albrecht Jan Smířický vůbec ambice stát se králem ? Popř. měl vladařské schopnosti aby nebyl jen loutkou ? I Albrecht z Valdštejna se nakonec stal váhavým střelcem, i když je fakt, že v době jednání o královskou korunu byl již těžce nemocný.

3 0
možnosti
JF

Hodnocení sedí jako Jandákova ééé ..del na hrnci! ;-)

1 0
možnosti

Pan Vondruška také není historik středověku. Původním vzděláním je folklorista, to má k dějinám středověku dost daleko. O středověku píše spíše své dojmy, vytvořené na základě komunistického školství. Občas si i vyloženě vymýšlí či sdílí dezinformace (třeba podvržený Bismarckův citát o Ukrajině).

5 0
možnosti
JM

Ano, myslím že jste to popsal správně. Trochu bych k tomu dodal, že městský stav byl takovým pátým kolem u vozu. Předáci povstání je vzali víceméně do počtu. A pak mám poznámku k osobě Václava Budovce z Budova. Ne, že bych s ním ve všem souhlasil, ale jedno se mu nedá upřít - nebyl to srab, naopak.

Má zásadní podíl na vydání Rudolfova Majestátu, přitom tehdy už vzhledem k Rudolfově stavu podstoupil značné riziko. V době povstání byl již starý muž. Ale před tribunálem se hájil statečně, nesnažil se svalit vinu na jiné.

5 0
možnosti
JK

Velmi dobře zpracováno. K osobě pseudohistorika pana Vondrušky se raději nebudu vyjadřovat, protože bych byl zabanován. Pro Vás velká karma.R^

6 2
možnosti
  • Počet článků 3316
  • Celková karma 26,50
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz