Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VB

Učme se od Německa a Rakouska, tyto země nechtějí být závislé na Rusku, daří se jim obnovitelné zdroje energií, a nechtějí být závislými ani na plynu (tzv. jádro považují za příliš drahou záležitost, nebezpečnou i škodlivou).

2 7
možnosti
MP

Nezlobte se, ale vy zřejmě moc nesledujete dění. Právě Německo a Rakousko spolu s Ruskem nejvíc tlačí vybudování plynovodu Nord Stream 2. Rakousko se sice tváří zeleně, ale spoustu energie musí dovážet, mimochodem i od nás z našich jaderných a uhelných elektráren, které jim tak vadí.

6 0
možnosti
Foto

Maďaři staví atomovou elektrárnu s Rusy za podmínek, které žádná západní firma neposkytne.

6 0
možnosti
MV

muzete ty "podminky" nejak detailneji specifikovat? nejaky link?

2 1
možnosti
JH

J53a90n 10H98y40n26e46k

23. 11. 2020 11:33

Pro ČR je stejné nebezpecí v jádru jak z Ruska, Číny i USA. Tkže ta nebezpečí jsou úplně stejná. Ono je to především politikum a ne zájem ČR. Každopádně by se mělo dávat důraz na kvalitu a na to, aby zde sehrála hlavní úlohu naše znalost a zkušenost z minulosti a hlavně účat našich firem jako je třeba JS Škoda Plzeň.

6 1
možnosti
Foto

V tom případě padá los na Korejce, kteří su tu firmu loni od Rusů koupili.

1 0
možnosti
LV

Je to až absurdní nepoměr. Pokud jde o jádro, sledujeme varovné zprávy tajných služeb, silné výroky politiků, křiklavé titulky médiíí. Zároveň se prakticky bez povšimnutí pracuje na dramatickém zvýšení závislosti na ruském plynu.

Zdroj: https://richardpeterka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=761357

Zas tak absurdní to není. Pokud máme dodržovat emisní limity, je třeba nahradit uhlí, tvořené z více než 90 % uhlíkem, jinými zdroji. Jedním z nich je zemní plyn, jehož zásoby se bohužel nalézají předevší v Rusku.

To způsobuje, jak jste si správně všiml, energetickou závislost na Rusku.

Proč tedy tuto závislost zvyšovat ještě tím, že budeme závislí na ruských technologiích výroby energie z jádra, potažmo na ruském palivu do jaderných elektráren?

Absurdní by naopak bylo, kdybychom na to přistoupili.

Takže dost dobře nevím, čemu se divíte.

7 6
možnosti
MP

Já myslím, že autor upozorňoval na to, že kolem jádra je humbuk, kolem plynu naopak ticho. Přitom na plyn ve velkém přecházet nemusíme, stejně je to jen dočasné, protože i plyn má emise, takže dlouhodobě to rozhodně není řešení. Technologie se vyvíjejí rychle, my si můžeme ještě pár let podržet aspoň částečně uhlí, mezi tím už dost možná budou k dispozici třeba malé modulární reaktory, dopředu určitě půjdou i OZE a taky akumulace. Plyn je prostě nesmyslná slepá ulička a jen kšeft pro někoho, kdo to tlačí, jiný smysl to nemá.

3 0
možnosti
PK

V prosinci 2019 byla stavba plynovodu do Německa pozastavena kvůli sankcím uvaleným Spojenými státy. Německo kritizovalo uložení sankcí a označilo to za vměšování USA do vnitřních záležitostí země. Německá vláda poukázala, že opatření přijatá USA byla namířena proti evropským a německým společnostem.

Začátkem května německá vláda oznámila svou podporu stavebnímu projektu Nord Stream-2 a naději, že bude dokončen. Německé orgány uvedly, že budou i nadále podporovat společnosti zapojené do projektu.

No a plynovod je podle info ke spuštění, takže není co řešit, Německo se zbavuje uhlí a plyn prostě potřebuje a byznys je byznys, bezpečnost a nezávislost na Rusku..ta se v tomto případě neřeší...

3 0
možnosti
DR

Přesně tak. Řeší to pouze rusobijci s tím svým soudruhem nepřítelem, poněvadž by jinak neměli o čem žvanit.

1 3
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1801x
Svět kolem nás běží a já běžím s ním, občas je ale třeba se zastavit a dát si pauzu. Třeba na čtení.

Seznam rubrik