Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PP

P15a69v23e68l 83P51o46n15e72c

23. 11. 2020 17:23

Nechápu tu hysterii, predikce závisela na řadě předpokladů a některé se v praxi jednoduše nenaplnily. Pokud máte raději sladké lži, zkuste třeba Soňu Pekovou:

"Covid do Vánoc opravdu zmizí!"

8 7
možnosti
VT

Nechci ani jedny lzi. Ta jeho predikce se proste silene sekla, ale jestli mate rad apokalypsu, jednu dam- zitra umre 10 mega Cechu. Ale je mozne, ze nektere predpoklady se v praxi nenaplni ;-)

5 1
možnosti
FR

Výborný článek. Pan Flégr je tlučhuba který si užívá svých 5 minut mediální slávy. Ať se stará o parazity a viry nechá odborníkům.

7 10
možnosti
PP

P75a94v47e27l 90P96o34n26e77c

23. 11. 2020 18:09

Tento skvělý komentář má jednu malou trhlinu: virus je parazit.

http://www.genetika-biologie.cz/viry

0 1
možnosti
Foto

Zpětná nalýza z doby, kdy to tvrdil: Počet mrtvých stoupal v podstatě se železnou pravidelností každých 10 dnů. Počet nových případů taky stoupal.

Vzpomněl jsem si na rozhovor se slovenským matematikem, který zmínil nějaké anomálie z jara, konkrétně, že se v Česku a na Slovensku nešířil tak lehce, jako teď na podzim. Jedna z hypotéz spočívala v tom, že lidi měli imunitu kvůli nějakému jinému koronaviru a matematické modely ji podpořily.

Flégr neměl ve svých výpočtech přetransformování zdravotního systému, neměl tam jiné koronaviry a hypotetické započtení větší odolnosti populace, proměnlivost věku nakažených a možná další věci. Je to biologická záležitost závislá na mnoha faktorech

To zhola nic nemění na tom, že matematicky byl jeho výsledek správný. Bloger kromě toho, že se spoléhal na štěstí, jinak by "nedejbože" zmínil vlastní propočty, sám neudělal žádnou zpětnou analýzu a kopa podobných mu ještě tleská. Po bitvě je každý generálem. Na druhé straně je hromada "alternativně inteligentních" voličů, kterými se vláda řídila, i když už na jaře byly matematické modely signalizující druhou vlnu... vlastně už i před COVID-19 tooecně popisovaly a nikdo se na tuhle alternativu nepřipravoval ni v létě, když už se to evidentně rozběhlo.

11 1
možnosti
FR

Tak matematicky správná byla předpověď i Johna McAfeeho, že do konce roku 2020 bude stát Bitcoin milión dolarů. Dokonce té předpovědi věřil tak, že se vsadil, že sní svou chloubu, pokud tomu tak nebude. Jaká je realita se každý může snadno přesvědčit.

2 0
možnosti
JD

J97a14n 31D77l63o49u37h74ý

23. 11. 2020 15:42

Jestli ono to nahodou neni tim, "ze to nevyslo", protoze prezentoval co by se delo, kdyby se lide chovali stale stejne. Jenze jaksi lidi se po 14 dnech opravdu lekli a zacli se konecne chovat jinak. Takze je naprosto evidentni, ze ty cisla sedet nemuzou. Navic pokud jste s nim videli nekolik rozhovoru mimo idnes, tak vzdy se jedna v jeho podani o "nejhorsi variantu". Ja vubec nechapu, ze ma nekdo potrebu tady furt resit Flegra. Racionalne, to co rekl na zacatku zari s pocty nakazenych proste sedi. Ano neni to presne, ale rozohodne se nesekl o rad, stejne jako na jare. Ze se sekl o rad s pocty mrtvych? No to je proste Watsone, tomu se rika statistika a pokud do statistickeho modelu zahrnu "spatna data" na vstupu dostanu nesmysl na vystupu. A to se presne stalo. Pointa je ale spis v tom ze Flegr vs "Smucler Tabu" jasne vyhrava Flegr R^ Ve vysledku je vsak problem pouze v tom, ze drtiva vetsina lidi ma problem pochopit zakladni informace o nicem zprostredkovane novinarem, natoz pochopit uceleny pohled na vec v sirsim meritku tak, jak to presne dela Flegr. Vy autore patrite nejspis mezi tu skupinu, co nechape co tim chtel vedec rici a jaky je zaver z jeho "predpovedi" ;-D

10 9
možnosti
TD

Přečetl jste si článek? Řešíme jeho předpověď z 22. října, kdy on sám přímo vyloučil, že by jakákoli opatření mohla mít na výsledek jeho předpovědi nějaký vliv:

"od dneška za 30 dnů už (mrtvých) budeme mít 1.000 denně. 1.000 lidí den co den bude umírat- a s tím už nic neuděláme, protože ti lidé už jsou nakažení. I kdyby od dneška zabrala ta opatření, a i kdyby zabrala 100%, tak stejně za měsíc bude umírat 1.000 lidí."

Ono je těch jeho předpovědí víc a úspěšné byly různě, ale tahle s tisícem mrtvých za den byla vysloveně mimo, a to opravdu o řád.

8 1
možnosti
DK

Mr Toráč, porovnávat profesora Flegra s Jolandou je ubohé. A ukazuje to spíše na vaše choré myšlení než na omyly profesora Flegra.

8 12
možnosti
PB

Máte pravdu, Jolanda nešířila poplašné zprávy...

3 0
možnosti
DS

Potíž je v tom, že zprostředkovat problematiku srozumitelně neznamená správně. I matematické modely dovedou pěkně překvapit své tvůrce když je začnou testovat.

Možná se dá pěkně povídat o parazitech, při bližší analýze se ale ukáže, že se jedná o výběr z dat, protože data jako celek nedávala logiku. Nebo že se výsledky udělaly ve třech opakováních a pak se na ně pro jistotu zapomnělo. Takových výsledků jsou plné učebnice, bohužel i těch pro lékařské obory.

Přitom každé léčení je experiment a kdyby se data z nich integrovala, dávno by byla statististicky dostačující. Jenže ouha, mnozí profesoři by museli vyměnit v přednáškách spoustu slajdů.

Pokud jde o kolegu Flégra, ten holt skončil u první fáze kultivační křivky mikroorganismů v bohatém médiu.

6 0
možnosti
Foto

A v ideálním prostředí.

0 0
možnosti
TK

Víte, jak v nějakém rozhovoru řekl i pan docent Václav Cílek, mnozí apokalyptičtí věštci "straší" svými proroctvími právě proto, aby se nevyplnila. Jedná se o jakési worst case možné scénáře, kterým je možné se vyhnout, pokud si je jich znalý člověk vědom a neznalý se jich alespoň bojí. :-)

10 0
možnosti
TK

Oni jakýmsi způsobem vyvažují ten vliv lehkovážných "chřipečkářů", protože jestliže odborníci stojí někde uprostřed (a není je nyní moc slyšet), chřipečkáři to znevažují na jednu stranu, tak tito to zase kousek vrací na stranu druhou.

0 0
možnosti

https://www.forum24.cz/profesor-flegr-zpetne-hodnoti-svou-predpoved-vyvoje-epidemie/

Každý děláme chyby a učíme se. Neměl jsem a nemám moc rád styl kterým vystupoval proti covidu. Ale vážil jsem si ho, tudíž jsem to nezavrhl a i nadále si ho vážím, protože vím, že se každý může mýlit a on se až o tolik nemýlil. Prostě jen neodhadl správně kdy se křivka zlomí.

0 0
možnosti
TD

A víte, že na svém facebooku to "vysvětlení" poněkud upřesnil a tvrdí, že ty tisíce lidí stejně zemřou, jen později?

"Nikdo, Micíku, vůbec nikdo si nevšiml, že není vůbec co slavit. Ty tisíce lidí nakažených před zavedením opatření totiž zemřou stejně, jen to bude rozloženo do mnohem delšího období. Ach jo. Fakt si nemyslím, že byl dobrý nápad rušit povinnou maturitu z matematiky."

Je to poslední příspěvek na https://cs-cz.facebook.com/prof.jaroslav.flegr/, je 19 hodin starý a lze si ho celý přečíst i bez registrace.

2 0
možnosti
JZ

Ano, Flegrův graf s logaritmickou osou zjevně nevyšel, ačkoli profesor tvrdil, že jeho naplnění je jisté, bez ohledu na následná opatření či chování lidí.

Ovšem jedno se mu musí nechat - jako jeden z mála lidí je schopen předstoupit s nějakým odvážným tvrzením, které se dá následně jednoznačně potvrdit nebo vyvrátit. Umí jít s kůží na trh a vystavit se tak možnému debaklu. To beru jako chlapské gesto, které dnes vidíme už jen málokdy, jak na veřejnosti, tak v soukromí. Nejčastěji se totiž setkáváme s velice halasnými, srdnatými názory a pravdami, které jsou formulovány tak nejednoznačně, že je vlastně nikdo nemůže otestovat a srovnat s realitou. A v případě, že se otestovat dají a testem neprojdou, tak k nim jejich zastánce dodatečně dodá jakési podmínky, které zprvu nezmiňoval, a dodá, že se domníval, že je ostatní považují za samozřejmé.

4 0
možnosti
LV

"Nejčastěji se totiž setkáváme s velice halasnými, srdnatými názory a pravdami, které jsou formulovány tak nejednoznačně, že je vlastně nikdo nemůže otestovat a srovnat s realitou. A v případě, že se otestovat dají a testem neprojdou, tak k nim jejich zastánce dodatečně dodá jakési podmínky, které zprvu nezmiňoval, a dodá, že se domníval, že je ostatní považují za samozřejmé."

Nemyslíte tím profesora Flégra?

0 0
možnosti
MK

Pan profesor prostě nechtěl vzít v úvahu, že matematicky vypočítaná exponenciála se od té reálné dost liší. Ta matematická platí pouze pro šíření viru v bezbranné nekonečně velké populaci. V reálném světě se však uplatňují brzdící mechanismy.

Je to především velikost populace. Flégrova exponenciála protažená do budoucnosti říká, že na přelomu roku u nás bude 25 miliónů nakažených. Netřeba vysvětlovat, proč se to v reálu stát nemůže.

A pak je to tím, že počet rezistentních osob, které už se s virem potkaly, v čase narůstá a virus tak nemá volnou cestu pro své šíření.

Tyto argumenty uplatňovali Flégrovi oponenti již dříve, avšak v médiích jim nebylo popřáno sluchu.

23 3
možnosti
Foto

Takovým typickým oponentem byl Roman Šmucler, jehož "netrefení se" je řádově ještě horší... Buďme rádi, že počty mrtvých nedošli a chystejme se na věci příští. Bohužel nálada ve společnosti vinou spousty věcí není nejlepší a extrémní situace ještě zdaleka neskončila....

3 0
možnosti