Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Foto

Víra rozum velmi destruuje, neboť je to vypnutí kritického uvažování a o ověřování. Ve vědě je to to nejhorší, co může být. Víra je tak dobrá akorát k psychoterapii. Jinak všechny ostatní léčby vymyslel rozum, kterému ubohá víra nesahá ani po paty. Rozum je i v té léčbě tisíckrát úspěšnější.

Bůh je navíc nemorální. Například ateistů je ve vězeních USA na procenta 5x méně než v populaci. Neříká to náhodou to, že víra je vlastně znak nemorálnosti? Já myslím, že ano. Víra je totalitní "myšlení" a jeho úpadek.

Rozum nemá s bohem nic, a navíc jasně ukazuje, že bůh je pohádková postavička akorát pro děti a "slepé" dospělé. :-)

3 1
možnosti

Pěkný článek. R^ Mám na tuto tématiku stejný (nebo podobný) názor, ale nedokázal bych to tak pěkně popsat a hlavně vyargumentovat.:-)

0 0
možnosti
JS

Zajímavé čtení, dík za něj i za Vaše další články. Napadá mě taková, asi úplně nesmyslná chiméra, nicméně s tím, o čem píšete trochu souvisí:

Vesmír se údajně od velkého třesku neustále obrovskou rychlostí rozpíná. Představme si kosmickou loď, která by dokázala letět nesrovnatelně rychleji než je rychlost rozpínání vesmíru, takže za nějaký čas by dolétla na jeho "konec". Letěla by ještě dál? A pokud by ten "konec" přeletěla, dostala by se mimo prostor a čas? Takže by letět vlastě nemohla? Ocitla by se v jiných dimenzích? V jiném vesmíru? Nebo v tom prazákladu, o němž píšete? Či dokonce ve sféře Boha (ať už si pod ním představuje kdo co chce, prostě ve sféře absolutna, které je mimo vesmír, a tudíž mohlo odstartovat jeho vznik a následující procesy? Anebo by ta loď prostě zmizela, čímž by popřela zákon o zachování hmoty a energie?

0 0
možnosti
Foto

Vypadá to, že vesmír je 3D "povrch" 4D nadkoule, tedy rozpínání se děje kolmo na něj. Každá rychlost ve vesmíru je tedy "kolmá" na rozpínání vesmíru, a nesčítá se s ní či od ní neodčítá. To jasně ukazují obě teorie relativity. Proto tuto úvahu nelze použít.

Překonání rychlosti světla se řeší už v OTR, třeba v černé díře. Viz https://fikacek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=752706 . Nadsvětelná rychlost je zřejmě cesta to multivesmíru, s bohem to asi nemá nic (když neexistuje). :-)

0 0
možnosti
MP

Napsal jste to hezky. Ale zdá se mi, že se snažíte uchopit rozumem něco, co leží "za rozumem", takže nemůžete stejně nikdy uspět:-).

0 0
možnosti
Foto

Ale ne. Naopak říkám, kde jsou hranice rozumu, a že dál rozum nevidí. A emoce a víra už vůbec ne, neboť vůči nim je rozum génius. :-)

3 0
možnosti

Myslím, že věřící křesťan to vidí jinak a věřící budhista, muslim, doplňme s jakéhokoliv věřícího ve svého Boha, taky. Předkládáte zajímavý propletenec vlastních úvah a myslím, že pro Vás bohem je věda, logika, matematika, fyzika. Vše dohromady. Každý, kdo OPRAVDU věří v cokoli, může definovat vlastnosti svého Boha po svém. a bude to úplně jiné, než říkáte pane Fikáčku. Jako ctím skutečně z hloubi duše věřící křesťany (znám jich tak málo, že by mi bohatě stačila jedna ruka), tak ctím i Vaše názory, ale nemyslím, že lze zrovna v tomto případě zevšeobecňovat. Daleko důležitější je, jak ona poctivá víra ovlivňuje naše chování - myslím etiku. To už je samozřejmě také individuální - a nelze zevšeobecňovat.

0 0
možnosti
Foto

Příjemný názor, ale bojím se, že víra je slepá a neumí hledat pravdu. To umí jen rozum a empirie. :-(

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,39
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.