Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zapomíná se na to, že nic nemůže růst až do nebe. I ta exponenciála. Podle blogu pana Ponce by tu bylo na konci roku víc nakažených, než je počet obyvatel. Existuje řada činitelů, které začnou růst limitovat. Pro znalé doporučuji sehnat starou hru Life (množení buněk), případně podívat se, jak na skokovou změnu reaguje dobře vyladěný sytém - nejprve prudký vzrůst - a pak zákmit a návrat - oscilace a pak ustálení na nějaké hodnotě (jako regulátor PID), viz https://www.dixell.cz/teorie-regulace/ - je tam i obrázek průběhu. Tak to funguje v přírodě. U nás ovšem systém není vyladěn, protože do něho zasahují diletanti.

Zastánci exponenciálního růstu by mohli vysvětlit, proč na morové rány nevymřela veškerá populace, o španělské chřipce nemluvě.

0 0
možnosti
Foto

Exponenciála (i jiné funkce) neroste do nebe, ale "nade všechny meze". Jinak, u šíření nákazy se ten důvod zpravidla jmenuje kolektivní imunita. U jiných pravděpodobně exponeniálních jevů (např. malthusova populační teorie) se může jednat o to, že při překročení určité kritické meze dojde ke změně chování, ať už díky organismu nebo díky jeho okolí. Pro příklad: z Malthusových modelů vyplývalo, že někdy kolem roku 2300 by lidstvo pokrylo celý povrch Země (včetně moří a oceánů), pokud na 1 člověka připadá jedna čtvereční stopa. Za nějakých 30 let by vám navíc stál někdo na hlavě. Dá se předpokládat, že za takovýchto podmínek k nějaké změně dojde.

0 0
možnosti

Sice máte pravdu, ale těžko můžete po lidech chtít, aby tomu rozuměli. Dnes je prp běžného občana problém zrojčlenka...

0 0
možnosti
Foto

Já to po nich nechci - i když u ředitele ÚZIS se spoustou akademických titulů by se dalo předpokládat, že tyto znalosti ovládá. Jinak, pro ilustraci stavu i "neběžných" občanů stačí nahlédnout do komentářů v tomto vlákně pod jiným článkem: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/roman-smucler-jaroslav-flegr-koronavirus-covid-19-debata-nakazeni-cisla.A200922_102446_domaci_aug/diskuse?vlakno=103062776

0 0
možnosti
  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 440x
IT Architekt, manžel, otec 4 dětí, t.č. pracující na projektech v zahraničí. Občas se snažím přispět svojí troškou do mlýna v diskuzích na politická, či jiná témata.

Seznam rubrik