Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Za co vám poděkovat? Snad za to, jak jste mě po ránu pěkně rozčililRv

2 1
možnosti
JF

J27a55n 61F83i13l64o

20. 9. 2020 10:48

To je neuveritelna demagogia. Nie je ziaden rozdiel medzi "normalnymi" a infekcnymi chorobami? Keby tu bola epidemia eboly alebo len "obycajnej zltacky" aj vtedy by tu mali nakazeni pravo len tak pobehovat a nemohla by byt prikazana izolacia ludi, uzemia a povinnost dodrziavat protiinfekce opatrenia? Chripkove prazdniny su tiez protieticke? Su rozni popieraci ochotni podpisat vyhlasenie nech ich v pripade nakazy nikto nelieci ? Prvi by tu vyplakavali a ziadali moc od vsetkych !

23 6
možnosti
JF

J36a96n 74F41i60l11o

20. 9. 2020 10:50

pomoc od vsetkych!

1 1
možnosti

Smutne je, ze velky prostor dostavaji zubari, detsti lekari, bioetikove a jejich nazory jsou pokladany na stejnou uroven, nekdy i vyssi, nez nazory imunologu, virologu a epidemiologu. Taky nekecam sitarum a programatorum do remesla jen proto, ze jsem "taky ajtak". I kdyz je mozna muj nazor k sitove architekture kvalifikovanejsi nez lekare, rozhodne bych s nim odbornikum v oblasti nehodlal konkurovat.

21 3
možnosti
DN

Nezlobte se, ale kněz jako Vy je velmi ovlivněn svým přesvědčením. Nejste nestranný.

2 4
možnosti
Foto

R^ dokonce bych si tipla stoupence malthusiánství.....

1 1
možnosti
MH

Vážený kolego-autore.

Když čtu vaši úvahu, ježí se mi vlasy. Nechápu jak můžete být lékař. Pokud byste byl absolvent sociologie, jakožto jednoho z mnoha zbytečných humanitních oborů současnosti, pochopil bych. Ale znevažovat a zlehčovat situaci, při které skutečně umírají lidé, mi připadá nemístné.

Možná bych se zeptal, jak intenzivně jako lékař pracujete, či jen se akademicky věnujete svému etickému poradenství v medicíně a v sociálních službách. Pak by to dávalo smysl.

Epidemie se rozjíždí zcela evidentně a můžeme se dostat do situace, že všechna JIPová lůžka obsadí pacienti s Covidem. Musíme si však uvědomit, že na těchto lůžkách jinak leží pacienti s jinými diagnózami, či po operacích. Jinými slovy nárůst Covidu nepřímo ohrožuje všechny lidi, zruší se výkony a operace, protože pacienty nebude, kam uložit po výkonu.

Jen pro představu, před týdnem bylo hospitalizováno okolo 200 pacientů, nyní přes 500. To je ohromný nárůst. Nejsem příznivcem vypínání ekonomiky, ale v případě nynějšího exponencionálního šíření infekce, je nutné udělat všechny kroky, které šíření infekce sníží. Pokud bude každý trochu omezen rouškou či mytím rukou a bude opatrný, pomůže sobě i ostatním.

23 11
možnosti
DN

Souhlasim. Viz můj příspěvek dole. Všechna prohlášení vedoucí ke snížení opatrnosti před Covidem v současné době jsou velmi nebezpečná. Musíme tuto hrozbu brát vážně, musíme se naucit s ni žít. Ale rozhodne ji nesmíme odmítat.

Možná pan kněz čeká na zázrak shora. Nebo má filozofii, ze vše se děje jak je řízeno, smrt někomu je určena a má v urcity vnitřní smysl.

Toto ale není mentalita lékaře. Ten vždy má bojovat s nemoci a nebýt pasivní.

12 2
možnosti
DN

Text je naprosto zavádějící. Stojí pouze na neomezené dobrovolnosti. Zapomíná, ze základní princip poskytování rozsahu pece je zakotven na principu SOLIDARITY. Nelze proto v rámci poskytování zdravotní pece pro léčbu Covidem preferovat osobní svobodu jiných. Covid je nemoc, kterou nelze ohraničit / kapenkove masivní šíření/. Nelze léčbu tedy zaměřit na nemocné a ostatní nechat plavat.

Za druhé: už v rámci mírného průběhu s odstupem času vznikají pozdní následky.

Za třetí: zahlcenim lůžek JIP a ARO opět dojde k sekundárnímu ovlivněni zdraví jiných lidi a jejich nemoci.

Pokud nám ležel pacient dlouho s mimotelnim obehovym přístrojem, nebylo možné provádět vážné srdeční operace a lidi zemřeli na nemoc srdce, ze se nedostali na operační stůl.

14 4
možnosti
AP

Jste opravdu tak odvážní, že své zdraví svěřujete víře v dodržování diskutabilních pravidel ostatními?

2 2
možnosti
Foto

Pro vážené diskutující bych si dovolil připomenout, že pan ministr zdravotnictví není LÉKAŘ, takže mu lékařská etika je u pozadí.

5 3
možnosti
PC

Dal jsem plus, ale jen doplním:

Zárukou etiky není to či ono povolání, tedy ani to lékařské. Je to o charakteru - a ten postrádají všichni, kteří donekonečna volají po restrikcích - lékaři typu Prymuly, Maďara a.j., politici i běžni lidé, kteří jejich postupy schvalují a docela agresivním způsobem nutí ostatní, aby se řídili nesmyslnými nařízeními.

P.S. Např. Prymula není tak hloupý, aby nevěděl, jak funguje imunitní systém člověka. Ví přesně to, co se na lékařských fakultách o přirozené imunitě učí, vi to KAŽDÝ lékař - a nemusí být zrovna imunologem, epidemiologem nebo virologem. Jenže Prymula a jemu podobní jedou na úplně jiné vlně, nežli je ta lékařská. O tom si každý, kdo ma zájem, může najít příslušné informace z ověřených zdrojů.

4 4
možnosti
ML

Například u HIV jisté omezení dodržovat musíte, nejde jen o vlastní svobodné rozhodnutí.

4 0
možnosti
MP

Ano, ale to se zameruje ciste na lidi prokazatelne nakazene. Nikdo tady neprohlasuje, ze mame epidemii HIV a tedy vsichni musi povinne neustale nosit prezervativ (i kdyz zrovna neprovozuje sex), krome nekolika malo jasne definovanych vyjimek.

7 1
možnosti
  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2030x
Dětský lékař, teolog, bioetik.
Akademický pracovník Ústavu etiky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.
Věnuje se etickému poradenství v medicíně a v sociálních službách (http://jaromir-matejek.webnode.cz/).