Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DD

Výborný článek, není co dodat ... snad jen něco pro odlehčení... a vezmu to odzadu - ještě můžeme po vzoru našeho génia J.C. vznést tzv. ostrou prosbu. Prosím doplnit :-).

A když už jsme u to Járy, pak bychom se mohli inspirovat některým z jeho řešení ... např. samotížného výtahu ... tady mě z fleku napadlo, že energie pro ty hutě by nemusel být až tak velký problém. Prostě by se pracovalo jen přes den, kdy do fotovoltaických panelů svítí sluníčko. I poslednímu inkluzivně vzdělanému je přece jasné, že když jsou huťaři v hutích, tak nejsou doma, tudíž tam elektrika zapotřebí nebude ... prostě směrování výkonu z FV panelů by se řídilo podle pohybu odběratelů. Zbývá jen doladit, co v případě, když sluníčko svítit nebude ... no, žádný revoluční nápad není bez chybičky, Cimrmanovi se taky přeci hromadili havířiska v dole ... tak tady by se prostě hromadili v hutích :-)

5 0
možnosti
JR

Když nejsou huťaři doma, tak jim třeba musí jet lednice... :-)

0 0
možnosti

Záleží i na volbách v USA. Vypadá to ale , že Trump prohraje. Trump je pragmatik, chce vrátit výrobu do USA, zavádí cla pro firmy, které vyrábí v zahraničí a snaží se je trestat. Chce aby se práce vrátila do USA. Proto ho volí taková strašná spousta dělníků, kteří ztratili práci, kvůli přesunu výroby do zahraničí. America first. Z tohoto důvodu je proti Číně, ne z důvodu nějakých lidských práv. zase demokrati ho vykreslují, že jje proruský. Rusko ekonomicky zdaleka tolik USA nekonkuruje jako Čína. Proto Rusko Trumpovi nevadí. Otázka je jestli by výhra demokratů, kteříj jsou spíše protiruští ale proti číně nic moc nemají, by tyto tendence zastavila tedy snahy o návrat výroby do USA a trestání firem, kterí vyrábějí v zahraničí cly, daněmi, atd.

1 5
možnosti

On totiž trump chce zavést cla i na evropské výrobky, automobily, apod. Ale čína a západní firmy s továrnami v číně jsou momentálně větší nebezpečí.

2 0
možnosti

No někdo si to nemyslí, hloupě nemedituje a jedná. Samsung v Číně ruší všechny továrny na své TV. Američané snižují peníze do čínských investicí atd. Jasně , že nepůjde nahradit všechno, ale významné omezení je možné

11 2
možnosti
JL

Je to jeste tvrdci, pane Sevciku.

0 0
možnosti
JT

J34i36r11i 82T83i38c92h36y

10. 9. 2020 17:23

Uz i takova velmoc jako USA zjistila v dobe epidmie, ze neni mozne byt zavisly na Cine na priklad v lecich a lekarskych pristrojich. Pritom nejen leky, ale i mnohe jine vyrobky z Ciny jsou mnohdy zamoreny nejruznejsimi skodlivinami.

V Kanade se falesni zeleni snazi zlikvidovat tezbu ropy, zachrani tim planetu (!), znici si hospodarskou uroven a Cina bude vesele palit uhli, prosperovat a radovat se z jejich blbosti.

Trump se pokousi vratit mnohe vyroby zpet do USA. Vyrobky budou mozna ponekud drazsi,nez ty z Ciny, ale pracujici si vydelaji v tovarnach vice, nez v MacDonaldu a budou si to moci dovolit.

Mnohe vyrobky z Ciny nelze (levne) nahradit, ale zustavat plnne zavisly na cinske vyrobe je zhoubne.

16 1
možnosti

V cine vyrabi skoro kazdy apple, tesla, skoda, automobilky, leky, elektronika, odevy...vsechny svetove znacky...jde odtud ocel, hnojivo...nestabilni, lina indie, presun zpet? To by trvalo strasne dlouho, strane naklady, postavit nove zavody, sehnat pracovni silu, kde?...jak psal nekdo dole za tohle by zapad zaplatil hladomorem...je stavebni povoleni v cesku trva desitky let

2 0
možnosti

Svet je takivy jaky je. Cina svymi investicemi ovladla jihoamericke a africke zeme. Evropa a amerika je zavisla na vyrobe v cine skoro vsem. Nemecko a evropa je zavisla na exportu do ciny. Odriznuti ciny ani nejde provest. Samozrejme by to bal ekonomicka katastrofa pro zapad . Ale ono to nejde

6 0
možnosti
MP

Tohle je takový obecný problém, týkající se nejen Číny. Základní ekonomická teorie říká, že výrobky se mají vyrábět v té zemi, kde je to ekonomicky nejvýhodnější, tedy nejlevnější včetně nákladů na dopravu do domovské země. To je celkem logické, ale v reálném světě je ještě nutné si položit klíčovou otázku - PROČ je to v té dané zemi o tolik levnější. Ekonomie implicitně předpokládá racionální důvody, jako např. lepší technologická úroveň výroby, lepší infrastruktura, snadnější dostupnost surovin apod. Existují ale i z dnešního pohledu nekorektní důvody - např. extrémně nízké mzdy místních pracovníků (prakticky otrocká práce), zaměstnávání dětí, ignorování ekologických opatření (žádné filtry na komíny, vylévání odpadů do řeky nebo odvoz do lesa, používání znečišťujících chemikálií), nízké nároky na bezpečnost zaměstnanců, a nebo třeba také velké státní dotace lokálního hospodářského sektoru (to je problém třeba v zemědělství). Dalším aspektem, kromě v článku zmiňované politické závislosti na významném producentovi, je také geografická vzdálenost a riziko přerušení dodávek v případě nenadálé krize, viz třeba uzavírání hranic kvůli epidemii, výpadky výroby přímo v místě, nebo politické rozhodnutí místní vlády dočasně pozastavit veškerý export dané komodity mimo zemi. V této souvislosti tu byl zajímavý článek o umělých hnojivech, díky nimž se produkuje na světě cca 60% všech potravin ve světě, a které se z většiny produkují právě v Číně - pokud by Čína musela přerušit výrobu a zakázala export hnojiv mimo Čínu (aby měli Číňané hnojivo pro sebe), tak by to mohlo způsobit ve světě i hladomor.

Přesun výroby zpět do našich zemí by samozřejmě výrobky výrazně zdražil, ale zase by to odrazilo reálnou cenu všech moderních výmyslů od ekologie až po neúměrně sociální stát.

2 0
možnosti
Foto

Jak mzdy, tak ekologie už ČLR dohání k činům. Ta má výhodu pouze v tom, kdy tak 500 milionů obyvatel ještě má tak nízkou životní úroveň, že má tendenci se přesouvat do měst.

0 0
možnosti

Presne. Cetl jsem nejaky clanek ze zapadniho tisku a tan to povazuji za nesmysl. Ty naklady by byly nepredstavitelne a pry to ani nelze provest z mnoha duvodu.

1 0
možnosti
PB

..... ta pasáž o potřebě slušně honorovaný pracovní síle EU mě zaujala!,- bych si dovolil upozornit, že tenhle problém Evropa úspěšně vyřešila v roce 2015,- vědci, inženýři, strojaři, felčaři a jiná kvalifikovaná pracovní síla jenom čeká na příležitost předvést sa na trhu práce!,- ........... pracanty teda máme vyřešený,- teď už zbejvá to sem přetáhnout z tý Číny!,- a to teda bude fakt tvrdej voříšekVEU!

3 0
možnosti
JL

Někteří pragmatičtí myslitelé se domnívají, že nalepit se na diktaturu, ještě ke všemu asijského typu, bude pro nás výhodné. Vskutku? Vám nestačili Lenin, Stalin, Hitler, co předvedli? Čína expanduje a spojení miliardy lidí, lepšících se technologií a obrovské centrálně řízené říše a armády , která se pořád zlepšuje a zvětšuje a disponuje jadernými zbraněmi a raketami je smrtící. Můžete si o tom povídat za 10, 20 let. To už bude jasné.

5 0
možnosti

Hodně odevzdaný názor. Na Číně jsme závislí ne proto, že by to chtěla ona, ale protože se to (zatím) vyplatilo. Až nebude zbytí, vrátíme se zase do dob, kdy jsme na ni závislí nebyli. A bude to pochopitelně něco stát. Podle mne po zkušenostech s koronavirem se začne u produkce léků, kde se Evropa až trestuhodně stala závislou na Číně a Indii.

7 0
možnosti
SR

Zrovna ve výrobě léků to není tak jednoduché a odhadujui, že by to trvalo tak 20 let a cena léků by stoupla několikanásobně, na což evropské ani americké zdravotní systémy nejsou připraveny.

0 0
možnosti