Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PB

Výborně a analyticky popsán logický akt k ukončení japonských zvěrstev za druhé války. Jen opravím: nebyly to jihokorejské ženy, ale korejské ženy ( Jižní Korea tehdy neexistovala) a s nimi i vietnamské, čínské ženy a jiné, které Japonci považovali za méněcenné rasy. Vlastně mimo Thasjka, které bylo jejich jediným spojencem v Asii, to byly všechny národnosti.

2 0
možnosti
JZ

Díky moc za upřesnění.

0 0
možnosti
PB
JD

Nemohu s Vami souhlasit. Samozrejme tyto 2 Atomove bomby prispely k ukonceni 2. sv. valky, ale z vojenskeho hlediska to byly pouze a jen cile civilni. V okoli nebyla zadna Vojenska sila na kterou by se to nechalo "svest"... Kdyby tyto bomby svrhli na cile vojenske, bylo by to neco jineho. Do stejne Kategorie spada, aspon podle me, nalet na Drazdany ke konci valky stejne jako vybombardovani Plzenske Skodovky...

5 8
možnosti

Kdyby byla atomovka třeba o dva roky dřív, a Amíci by ji nechali vybuchnout nad centrem Berlína, jistě by si nikdo nestěžoval na to, že to byl civilní cíl...

2 2
možnosti
JL

Pouziti atomovych bomb v roce 1945 bylo rozhodnuto prezidentem Trumanem presne jak ma prezident svobodne zeme rozhodovat. Smrt jedineho obcana teto zeme je zlocinem tehdy, kdy bylo mozno teto smrti zabranit. Takove myslenky probihaly v hlave prezidenta Spojenych statu. (podle jeho pameti). Dvakrat zkrachovaly busnissmen, ale uzasny organizator americkeho namornistva, se dostal na tuto pozici umrtim Delano Roosevelta. Jako prosty obcan pred tim, jeho rozhodovani bylo nepoliticke, ale bylo provadeno s laskou pro svoji zemi. Ja si vazim jeho prezidenstvi, jako vrchol kvality zeme, ktera vychovala svobodneho obcana. V mem hodnoceni je to prezident, ktery se vyrovna tem velikanum pred nim.

Pri rozhovoru s japonskymi techniky (ze zavodu Citizen) 50 let po Hirosime, dosvedcuje o spravnem rozhodnuti pouziti techto zbrani. Japonsko svobodne a postavene na vysokou pricku technologicke zeme sveta, vychovalo mlade muze v duchu svobodnych obcanu noveho Japonska. Jejich uznani ukazuje svetu, jak dulezite rozhodnuti to bylo.

Me oceneni je osobni. Me znalosti o teto dobe jsou dostacujici pro me uspokojeni.

4 1
možnosti
TB

už 9. 8.1945 byl přednesen první názor o kapitulaci u svolání Velké šestky, která se sešla za přítomnosti císaře, bylo to v okamžiku kdy se MZ dozvědělo o vstupu SSSR do války proti Japonsku, ta se k tématu nechtěla vyjadřovat.

Večer zasedal vyšší rady státu za přítomnosti císaře, jednání bylo vedeno neurčita, poté premiér Suzuky požádal císaře přímo a porušil přímo ceremoniál. Císař vstal a rozebral situaci vcelku a požádal zasedání , aby nabídla kapitulaci USA. Po jeho vyjádření zasedání schválilo kapitulaci jako možnou, nikdo neodporoval. Všechny podpisy pod deklaraci byly podepsány ve 2,30 10. srpna 1945Šimomura připravil prohlášení k lidu Japonska ( předseda I.V.) tento dokument podráždil vojáky. Tógó ministr zahraničí, věděl, že pokud se nebude okamžitě jednat se Spojenci, bude hůř. proto bylo toto prohlášení o kapitulace zaslána Spojencům, a ti ho obdrželi až 7,13 místního času.

Generál Anami shromáždil kolem sebe několik důstojníků, aby mohl zahájit puč. Do toho všeho se sešla japonská vláda odpoledne 12.8.a odpoledne 13.8. byl zahájen pučTakešita, švagr Azamiho a major Hatanaka ovlivňovali nespokojené vojáky, ale sešel se vojenský soud a císař potvrdil své rozhodnutí o kapitulaci, obžalovaní na to nechtěli přistoupit a osnovovali dál svoji věc.

Poté chtěl císař vystoupit v rozhlase, ale vládní jednotky musely nejdříve obsadit přístupové cesty, protože spiklenci chtěli zablokovat vysílací čas a i místo. To se jim nepovedlo.

Hatanaki nakonec spáchal sebevraždu

4 0
možnosti
GH

Ne moc se pise o dalsi japonske hrozbe ve WWII, o submarines I-200,i-300 a I-400.,,prectete si o to, ve Wikipedia.

1 1
možnosti
Foto

Co vlastně může lidi dovést až do bodu, kdy se začnou navzájem vraždit, aniž by kdykoli předtím jeden druhého poznali, natož aby si měli šanci nějakým způsobem ublížit? Proč by tisíce lidí na jedné straně usilovalo o život tisíců lidí na druhé straně zeměkoule? Odpověď zní – protože jim to tak bylo řečeno autoritou. Ale ne jen tak ledajakou autoritou, ale politickou autoritou, ke které jsme byli naučeni pociťovat morální povinnost respektu.

Už jsem to psal pod jiným blogem o použití jaderných bomb:

Z pozice politicky korektního postoje je nám stále podsouván příběh, který by se dal shrnout a přeložit z politické hantýrky asi takto:

Zabránit budoucí ztrátě lidských životů a utrpení bylo možno jedině prostřednictvím masové vraždy nevinných.

6 2
možnosti
Foto

Bylo jasné, že Japonsko, které začalo nelidskou válku, válku prohrálo, a přesto pokračovalo v nesmyslném boji. Hrálo o to, že čím víc budou narůstat vojenské ztráty USA, tím víc bude sílit v USA veřejné mínění k ukončení války a v tom případě si bude moc Japonsko klást podmínky a nebude nuceno přijmout bezpodmínečnou kapitulaci. Klíčem k dobytí japonských ostrovů byla Iwodžima a Okinawa. Dobytí škvárového ostrova Iwodžima zaplatilo USA ztrátou 25 851 mužů. Z Japonských obhájců ostrova, kterých bylo 21 000, zůstalo 216 mužů. Dobytí ostrova Okinawy, zaplatilo USA ztrátou 49 151 mužů, obhájců ostrova padlo 110 000 mužů. Co vojáky USA deprimovalo, byla ta skutečnost, že civilisté zblblí propagandou volili před vojáky USA smrt z skokem z útesů. Byla lánovaná operace USA dobytí ostrova Kjúšú a Honšů 1. listopadu 1945. Podle prvních odhadů se jí mělo zúčastnit 766 000 mužů. Invaze na druhý ostrov Honšú, nazvaná operace Coronet, měla svým rozsahem daleko zastínit Overlord. Naplánovaná byla na březen 1946 a v plánech se počítalo s nasazením 1,2 milionu mužů.

5 1
možnosti
Foto

Předpokládané ztráty obou operací se měly pohybovat mezi 250 000 - 500 000 mužů. Japonská .obrana byla posilována nejlepšími jednotkami ze stavů Kwantungské armády, které ještě zbyly a slábnoucí námořnictvo Úhrnem 2 300 000 mužů ve zbrani. Dále se počítalo s nazsením 28 milionů dobrovolníků, kteří byli ochotni bojovat vyzbrojeni meči, bambusovými tyčemi s trhavinou a oštěpy Týkalo se to všech ve věku 13-60 let. Dokonce i malé děti byly cvičeny pro boj jako živé bomby s výbušninami připevněnými na tělíčku. Ženy a dívky dostávaly kyanidové tablety, které měly použít jako „ochranu“ před zneuctěním po invazi spojenců. Heslo „Sto milionů zemře za císaře a národ“ viselo skoro všude. Přes veškeré výzvy k ukončení války, přes několikáté upozornění, že USA má atomovou zbraň, a že ji použije. Japonsko odmítalo přijmout kapitulaci a nepřijalo ji ani po svržení první atomové bomby až druhá atomová bomba donutila Japonce ke kapitulaci. Takže atomová bomba zachránila mnoho lidských životů a ukončila válku.

7 1
možnosti
Foto

Nanking bylo město, které Japonsko dobylo. Po několik týdnů bylo obyvatelstvo vystaveno teroru, během kterého docházelo k popravám, mučení a hromadnému znásilňování, jak jej zaznamenala řada zahraničních pozorovatelů. Celkový počet obětí se odhaduje až na 300 000.Japonsko provádělo během druhé světové války pokusy na lidech. Počet osob zabitých císařskou armádou v bakteriologické válce a lidských experimentech pohybuje okolo 580 000. Japonci ve válce zabili 10 milionů lidí, z toho asi 6 milionů Číňanů včetně civilistů. To nemluvíme o kanibalismu, kdy Japonci pojídali válečné zajatce

10 0
možnosti
JZ

K dalším japonským zločinům patří útok na americký přístav Pearl Harbor bez vyhlášení války v prosinci 1941.

7 0
možnosti
  • Počet článků 3316
  • Celková karma 26,53
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz