Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Viděla jsem na Primě ten dokument s Jakešem. Byl jaký byl, nezměnil svůj názor, ale když na něj ten moderátor řval, že v r.1968 měli Rusáky poslat do pr... i s jejich tanky, tak sice měl pravdu, ale bohužel i dnes víme jak se dá jednat s Rusáky a tenkrát? Bylo tady několik tisíc vojáků s tanky a oni by se nechali tak snadno poslat do někam? Vždyť odvezli do Moskvy i tehdejší představitele státu, tam se s nimi asi nemazlili.

0 0
možnosti
Foto

Vždyť se tak stalo, Svoboda si předvolal k raportu sovětské generály. A tak ukázal, kdo je tady pánem.

0 0
možnosti
JK

J15o87s19e27f 80K89l87a17t

16. 7. 2020 21:40

Všechno, co bych o tom milém dědečkovi chtěl napsat by bylo žalovatelné

1 0
možnosti
PS

P45e20t76r 84S48k98á12c39e87l

16. 7. 2020 21:13

Pane autore, máte pravdu neznal jste ho. Podobně jako soudruh Lenárt a s.Indra, se kterými byl kamarád v odboji, vystudoval Baťovu školu práce. A tak když v roce 1988 navštívil ČSSR pan Baťa, nepřijali jeho, ale pověřili přivítáním a provedením po vlastech českých pana/soudruha Potáčníka. Proč? Protože pan Baťa by jim do očí položil otázku: "Pánové, tohle vás ve škole mého otce učili, kam jste to dopracovali"? I když - v roce 1988 se pan Baťa pochvalně vyjádřil o některých prosperujících podnicích, čekálo prý, že je shledá v horší ekonomické kondici. Ono jak a kde kdo vládl - např. Zetor Brno pod vedení Ing. Chalikova ještě v roce 1990 exportoval do 80. zemí světa traktory. A příjemci platili hned a ve velmi tvrdých měnách. Pročpak asi Zetor dopadl tak jak dopadl? Kdo za tohle bude ((třeba jen morálně) potrestán proto, aby se zločin na "zetorácích"(a dalších lidí ze světově proslulých značek - Tatra, ČKD, Adast, Metra, aj.) nikdy neopakoval?

2 0
možnosti
PS

P52e54t93r 21S50k71á20c60e85l

16. 7. 2020 21:14

Oprava: "...podnicích, čekal prý..."

0 0
možnosti

Přiznávám, že souhlasím s tím, že Jakeš mohl být skromný, a komunismu věřil natolik, že na rozdíl od ostatních komoušů nekradl. Jenže, ve finále byl stejně jako oni, protože vilku ke které za totáče přišel kdoví jak, prodal za cca 50 mega. Což připadlo tuším že měl dva syny, tak jim. Tím víc mě překvapilo, že skončil v eldéence protože byl pořád v dobré kondici, a jistě mohl být doma, pod pravidelným dohledem jím placených ošetřovatelek. Milion, dva nebo tři, by to jistě pokryly na hezkých pár let. Jenže asi měl smůlu, že to synové zřejmě nějak špatně investovali, či co se asi přihodilo...

2 0
možnosti
ZZ

Vypadá to, že ten jeho dům Jakeš daroval synům a ti jej ještě za jeho života prodali - údajně za 45 mil Kč.

Ostatně naprosto stejně to dělá řada lidí. Nemovitost prodají, peníze rozdělí dětem a státe starej se.

:-/:-/:-/

2 0
možnosti
JV

Jestli je pravda, že se na každýho vaří voda, tak pevně doufám, že čerti topí na směny ;-)

2 0
možnosti
JT

J54i76r68i 52T70o35m61a84s

16. 7. 2020 6:52

Komunistická ideologie je pro společnost zničující. Vede ji k úpadku jak ekonomickému tak morálnímu. Ten systém byl natolik propracovaný, že postavil proti sobě jednotlivé lidi, kteří páchali zlo, byť by za normálního stavu to nikdy neudělali. Navíc natolik pokřivil lidské vnímání světa svou propracovanou propagandou, že někteří stále si myslí, že to byla lepší společnost, dokonce i někteří, co byli tehdy perzekuováni, dnes se ho snaží omlouvat a zlehčovat a dokonce vidí morálně výše lidi, co ho vedli a neopustili ani po jeho pádu. Stihl namočit do s..č.k skoro každého dospělého člověka, aby nesl spoluvinu. Přesvědčený komunista je spolustvořitel tohoto zla, kariérní komunista jen jeho produkt. Přesvědčený komunista nepotřebuje v životě nic, jen dosáhnout cíle ovládat společnost, kariérní komunista je jen morálně slabý člověk. Ten pán, o kterém se tady píše, patřil k těm prvním.

5 1
možnosti
Foto

Háček spočívá v tom, že s přesvědčeným komunistou se domluvíte snadněji, než s komunistou kariérním, který je vám schopen kdykoliv vrazit nůž do zad.

5 2
možnosti
PC

Pročetl jsem si diskusi.

V souvislosti s některými příspěvky (ze kterých mi je obrazně řečeno na zvracení) mě napadá otázka, jak je vůbec možné na jedné straně horovat za spravedlnost, demokracii (a dosaďte si další své ideály), a na druhé straně pohrdat životem, byť jakkoli kontroverzní bytosti.

Vy, co tak činíte, jste snad přesvědčeni o své bezchybnosti, dokonalosti, morálni bezúhonnosti, či snad dokonce o svatozáři nad svou hlavou? Vy jste těmi, co by mohli tzv. hodit kamenem, a přitom se ani trochu nezardít.....? Chybějíci sebereflexe? Nebo lidskost? Či snad obojí?

V jednom ze svých příspěvků zde pod blogem jsem napsal, že jsem se NIKDY neztotožnil s kom. systémem a veškerymi jeho představiteli stejně tak jako s těmi, kteří posléze rychle převlékli kabáty a s týmiž manýrami, jako měli před r. 1989, pak působili a dodnes (!) v politice PŮSOBÍ.

Mnohým z nás (i našim rodičům) v letech totality tito lidé velmi ublížili, ale to (alespoň z mého pohledu) přece neznamená, že zapomeneme na SVOJI lidskost a úctu k ŽIVOTU jako takovému! Že se budeme pasovat do role Boha a soudit, jako bychom Mu my byli rovni! Styďte se!!!!!!

8 0
možnosti
Foto

Mám mít úctu k životu člověka, který nechal umírat lidi na uranu, který ničil životy tisícům spoluobčanů. Kdo jsi, že si dovolíš moralizovat o našich pocitech ze smrti člověka bez svědomí.

2 2
možnosti
Foto

Komunisty nemusím. Jakeš má ale u mne větší cenu než všichni ti komunisté co převlekli kabáty.

14 0
možnosti
Foto

Jenže on Jakeš kabát převlíkl. Po srpnu 68. A po listopadu 89 měl dělat co? Byl generální tajemník ÚV KSČ. Těžko mohl tvrdit, že tam byl kvůli dětem aby se dostali na školu, nebo že nevěděl co se děje.

2 0
možnosti
RK

R84a67d50i69m 90K25a82l10a34s

15. 7. 2020 19:13

Komunismus se u nás nezformoval jen tak, je třeba říct, že řada lidí se za první republiky moc dobře neměla, ale ten problém sahá samozřejmě i do minulosti. To by nás mělo vést k racionálnímu a věcnému hodnocení historie, abychom si některé etapy našich dějin nemalovali narůžovo. (Což se myslím občasně i děje.) Jinak hrozí, že se problém v nějaké jiné podobě může zopakovat. V Německu se na trochu jiném základě, ale částečně z podobných příčin zformoval nacionální socialismus, u nás začal sílit komunismus. V každé době by tedy mělo být myšleno na to, aby lidé měli šancí vést slušný život.

M. Jakeš byl komunistou od útlého mládí, přestože do strany pochopitelně vstoupil až v r. 46. Nepodezíral bych ho z toho, že byl kariérním komunistou. Podobně jako G. Husák ve své ideály věřil. Jeho svět byl jasně rozdělený na bílou a černou a cokoliv v černém políčku nepřicházelo v úvahu, nebylo nutné o tom přemýšlet nebo si to jakkoliv připouštět, či dokonce přijímat. Což myslím si, nebyla zásluha komunismu, ale byl to povahový rys. Takoví jsou mnozí lidé i dnes a takoví i v budoucnu budou. To dává možná zajímavou otázku, jestli jsou víc nebezpeční lidé nebo ideologie? Odpověď je podle mého lidé, protože KSČ mohla vyhrát ve volbách, mohla znárodňovat a kolektivizovat, ale za pár let by zase prohrála. A ti, co by prohráli, by uznali, že je čas jít od válu. A možná to i tehdy mnohé komunisty alespoň napadalo... Ale to nebylo vidění světa M. Jakeše a dalších, pro něj měla být šachovnice složena pouze z bílých polí. Proto říkám, že lidé jsou nejhorší.

M. Jakeš ovšem nebyl hlupák, rozhodně ne takový, jakého z něj mnozí dělají. Když jsem ho slyšel v jeho více jak devadesáti letech promlouvat, by jsem hodně překvapený, jak svěží zůstal. Byl samozřejmě původem dělník, určitá lidovost mu zůstala, ale hloupý nebyl. Tím neříkám, že to byla optimální kvalifikace do vedení státu, ovšem ztratil by se dnes nebo by vyčníval?

No, možná by docela dobře zapadl...

5 1
možnosti
ZH

Já tvrdím, že nebezpečnější je ideologie. Špatná ideologie přitahuje špatné lidi a dává jim příležitost své špatnosti uplatnit. Na komunistické ideologii je to krásně vidět.

Co se týče Jakeše, mám ho za hloupého. Z důvodu, že byl ideologicky zaslepený a nedokázal do konce svého života rozpoznat, že je vedle. Musel vědět o zločinech, které se ve jménu komunismu udály a musel také znát základy toho učení (tedy i ideovou motivaci ke spáchaným zločinům). Přesto se ho držel jako klíště.

3 4
možnosti
  • Počet článků 943
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1435x
Třeba nabídnout příběh. Myšlenku. Pobavit, rozplakat, donutit, abyste se podívali na místa v sobě, která se báli navštívit. Třeba.

Případné dotazy na fejetonhewlit@seznam.cz

Seznam rubrik