Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Hitlerjugend jsem nezažil, takže k němu se vyjádřit nemohu.

V Pionýru jsem byl od roku 1980 do roku 1990 – od svých 6 do 16 let. Na pár příšerných kovaných komunistů jsem zde narazil, ale většina byli naprosto normální lidi, kteří pouze chtěli nějak pracovat s dětmi a moc jiných možností tehdy zkrátka neměli. V šachovém oddíle jsme hráli šachy – o politice nepadlo ani slovo. A když jsme v roce 1988 pod Pionýrem založili vlastní turistický oddíl, jezdili jsme s děckama do přírody, vymetali trampské sruby, učili je vázat uzly a slušně se k sobě chovat. Nic víc – nic méně. Asi bychom bývali mohli oddíl založit pod TOMem, ale nikoho nás to tehdy nenapadlo. Podporoval jsem tím komunismus a mám se stydět?

Po Sametu jsme náš oddíl vyvedli z Pionýra do nově vzniklého KODORa (KONfederace Dětských ORganizací – dnes již dávno zaniklá) – měli jsme 15 dětí a žádný majetek, takže nás to nic nestálo a bylo to přeci „zásadové“. Kdo zůstal v Pionýru, byl komunistická (něco). V šestnácti je svět jednoduchý – černá nebo bílá... :-)

Dneska – se zkušeností s vedením velkého oddílu se stovkou členů, který má spoustu materiálu a vybavení (a to ani nemáme vlastní základnu...) – už mám pro vedoucí/oddíly/střediska, které tehdy v Pionýru zůstali/y mnohem větší pochopení. Pokud dělali svou práci dobře a neměli se za co stydět (resp. stydět více, než my všichni ostatní, co jsme tady žili a v televizi koukali na Majora Zemana), proč by si měli jen kvůli názvu komplikovat život? Nota bene pokud se organizace jasně (re)deklarovala jako apolitická/demokratická a komunisty z vedení vymetla? A samotné slovo „Pionýr“ nemá žádný negativní význam – pouze bylo zneužito?

Ano, měla být – čistě kvůli slovu „komunistická“ v názvu – zakázána KSČM (a je velká chyba, že se tak nestalo), ale zneužitá slova jako pionýr či soudruh bych se osobně spíše snažil očistit a rehabilitovat...

0 0
možnosti
Foto

Kdyby se "odpolitizoval" Hitlerjugend, tak by Vám taky nevadil?

0 0
možnosti

Dobrá zpráva je, že se odpolitizoval Pionýr a že existuje spolupráce se skauty. V minulých dobách jsem zažil ještě Junáka a pak jsem měl již svůj TO v DPM. Tábory, to byly naše dovolené až posléze byly i internacionální (ovšem jen ze soc bloku) a tam již byla i odměna.

Přesto si myslím, že minulá éra byla k dětem přívětivější a byla i dosti dobrá metodika pro vedoucí kroužků a táborů, Dnes být rodičem hodně váhám komu dítě svěřit na tábor. Ale třeba se mýlím...dnes už to tak nesleduji...

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS