Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

Matematika je základní věda, jejíž znalost určuje, jak daleko vidím. Znám kupecké počty - mohu jít do obchodu. Znám "běžnou" algebru - mohu si vytvářet jednoduché modely světa okolo. Znám matematickou statistiku - mohu si představovat větší soubory údajů. Znám derivaci - mám základy pro chápání složitějších procesů. Znám diferenciální počet - mohu se začít zabývat termodynamikou a vlnovou mechanikou - protože mám základy. Termodynamika je věda o tom, co může a nemůže nastat, vlnová mechanika o povaze věcí. Teprve potom vzniká právo filozofovat. Zatím u nás filozofuje kdejaký trouba, ale naše domácí kočka ho s přehledem strčí do kapsy. A to vše proto, že jsme zahodili jednotné "socialistické" školství a zavedli to "lepší" - kapitalistické. A vyrobili jsme spoustu d.....

3 0
možnosti

Co chcete v zemi, kde (ex)ministryně školství počítá PLOCHU válce? https://katerinavalachova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=753433 , 4.odstavec zdola.

0 0
možnosti
JT

J50i37r30i 33T64i59c28h52y

13. 7. 2020 16:54

Opravy spolecnosti silenym davem levicovych liberalu (hledam lepsi oznaceni) pokracuje. Nejde jen o skolstvi, opravuje se historie, vzkveta zeleny teror, predkladaji se nam "genderove" nesmysly, vsude zuri "rasismus" - mam pokracovat?

1 0
možnosti
JV

Lepší označení je prostě liberálové. To je ten zničující prvek.

0 0
možnosti
DS

Jelikož státní maturitní testy z matematiky jsou na slabší úrovni než testy přijímaček na osmiletá gymnázia, úspěchu bylo zjevně dosaženo. Totiž že se ukáže, že většina středních škol je hlídacím centrem pro žáky než je bude podle zákona možno prohlásit za zletilé. Vedle toho matematika zaúpěla - ale on úpí i na vysokých školách. Stáítem organizovaná studie promořenosti Covidem-19,dopadla v rozporu i s deklarovanou chybovostí testu (statistiky, matematicky). Její vědecký garant prof. Marián Hajdůch z Olomouce, prohlásil o mnohem lépe provedené jihočeské studii na twitteru: "Tuto studii bych označil jako vědecky zbytečnou a POLITICKY nešťastnou." Neboli: Když obecnému lidu někdo strčí nos do věcných důsledků matematiky, je to POLITICKY nebezpečné.

Co s tím?

Povinná matematiky na gymnáziích: ANO, máme ji a jmenuje se Matematika +

Povinná matematika na jiných středních školách: ANO, ale kdo pak chce pokračovat na vysokou školu jiné odbornosti, musí složit přijímací zkoušky. Podle druhu školy někdy i z matematiky.

A máme rázem vyřešeno všechno, na osmiletých gymnáziích 5% populace i zkvalitnění průmyslovek.

Jenže to by bylo POLITICKY nebezpečné. Hlavně podstatná část politiků by měla děti bez maturity.

Elementary, dear Watson.

3 0
možnosti
JK

A proč povinná matematika na průmyslovkách ? Nebylo by lepší více těch odborných předmětů ? Tu znalost matematiky potřebujete tak, jako tak.

3 0
možnosti
JD

Kde jste přišel na to, že maturita má být přípravou na VŠ? A že její složení má garantovat úspěch v bakalářském studiu?

1 0
možnosti
JD

Mělo to být v jiném vlákně...

0 0
možnosti
JD

Povinná maturita z matematiky je nutná. A jednoznačný důkaz máme před očima každý den od začátku března 2020. Jen matematikou naprosto nedotčení jedinci mohou každý den veřejnosti předkládat porovnání situce s covid-19 v jednotlivých zemích a regionech na základě absolutních počtů (případů, nemocných, mrtvých, ...). A tohle probíhá 4 měsíce a nikomu to není divné.

8 1
možnosti
ZB

S tím maturita nepomůže. Já ji ( z matiky) nemám a je mi jasné, že porovnávat to na absolutní počty je blbost.

2 0
možnosti
AK

Čím hloupější národ,tím se jim lépe vládne.Jenže pak se nedivme,že 90% národa je na hraně myšlení.

4 0
možnosti
KS

Čím blbější absolventi škol, tím lépe pro mě. Mladší generace mě jen tak na trhu práce nenahradí.

4 0
možnosti
VP

hodně naivní názor, po absolvání nějaké vš např. v oboru gender ,vás nahradí protože mají vš..

0 0
možnosti
MP

Díky za kvalitní texty s grafy. Z těch mě uhodila do očí jedna věc : nejvíce neúspěšných maturantů je na nástavbách. A to je logické, ti už mají výuční list v kapse a mohou přistupovat ke studiu stylem : už mi na získání maturity nezáleží, jen se chci ještě 2 roky flákat na nástavbě. Z tohoto pohledu 5% konečná neúspěšnost je žádoucí.

1 0
možnosti
JN

Dost lidí ovšem nástavbu studuje dálkově...

1 0
možnosti
Foto

No, ony se technické discipliny vůbec asi budou upozaďovat. Ještě by si prostý lid dokázal spočítat, že ten pokrok, který jim elity snáší z nebes moc dobře nefunguje...

6 0
možnosti
  • Počet článků 60
  • Celková karma 24,74
  • Průměrná čtenost 4005x
Budu psát o školství a vzdělávání. Spravuji několik facebookových skupin a didaktických webů - Čtenářská gramotnost a projektové vyučování, Šotkoviny, Elektronické učebnice... Jsem prezidentem spolku Pedagogická komora.