Diskuse

Neutrina č.1.

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nazdar Jeníku, tak jsem se konečně dostal k tomu, abych opravil ten překlep, co se mi tam vloudil. Můžu tě ujistit, že naprosto vím co píšu a také vím co se uvádí v nauce o jaderné fyzice. Moje chyba byla, že jsem si celý text nepřečetl znovu ještě jednou, abych toho šotka objevil dříve než ty.

Mohu tě ujistit, že i fyzici, kteří se tím zabývají celou svou profesní kariéru často udělají chybu. Jako příklad mohu připomenout posunutou desetinnou čárku u hodnoty železa ve špenátě a mnoho let si toho nikdo nevšimnul, dokonce vznikl celý seriál pro děti o Popajovi. Nebo mě, zamlada nutili papat syrovou mrkvičku, pro vysoký obsah karotenu a přitom jim vůbec nevadilo, že karoten z mrkvičky umí zpracovat jen kráva, takže mrkvička se musí nejdříve uvařit, aby ho mohl člověk strávit. Nazdar.

0 0
možnosti

Fyzici špatně určili koncentraci železa ve špenátu? To asi ne... Jinak tě asi zklamu, ale i my lidé umíme ve svých tělech beta-karoten štěpit, není potřeba kvůli tomu mrkev vařit.

Teď by mě zajímalo pár věcí, na které jsi sliboval blog, ale nějak z toho sešlo:

1) Kde se ve vesmíru bere stojaté vlnění? To na Zemi vzniká, pokud mají vlny možnost od něčeho se odrazit, ale od čeho se odrážejí vlny ve vesmíru, kde je pouze prázdnota? Sliboval jsi to vysvětlit, ale zatím ses k tomu nedostal, i když je to dost podstatná otázka. Ty se totiž přítlačnou sílu vlnění pokoušíš ukázat na příkladu lodiček, ale tam se ty vlny odrážejí od okraje nádoby. Co kdybys ty lodičky umístil doprostřed oceánu? Fungovalo by to stejně?

2) Opravdu jsou vůči sobě částice, o nichž píšeš ve shodné orientaci? Uvažoval jsi, co by se stalo, kdyby osa rotace některé částice byla otočená vůči ose částice, která do ní naráží? Produkovalo by to stejné vlnění? Zatím totiž mám za to, že tvé modely uvažují pouze shodnou orientaci (poněkud zapomínáš, že prostor je trojrozměrný). Jenže kde by se vzala?

0 0
možnosti

Julku, vždyť ty vůbec netušíš, o čem píšeš, neznáš ani základy, pleteš si dokonce protony a neutrony. Viz tato věta:

“To, že do jádra uranu 92/235 narazí proton a stane se z něho uran 92/236 [...]”

Tak předně, Julku, to číslo 92 je tzv. protonové číslo. Pokud by atomové jádro pohltilo proton, to číslo se změní na 93, a už to nebude uran, nýbrž neptunium 93/235. Tohle se učí už na střední škole. Až doposud jsem měl za to, že jsi se svými znalostmi uváznul tam, ale očividně to jde ještě hlouběji. Kde chybějí znalosti, začíná fantazie vydávaná za lepší výklad reality.

Ostatně se rozpad jádra uranu týká nikoli jeho interakce s protonem, nýbrž s neutronem, při uvolnění dalších neutronů (řetězová reakce). Ale jistě, proton, neutron, koho to zajímá. Bába nebo sníh, vždyť je to jedno.

Tahle věta je ostatně hotové hatláma patláma nebo čirá ezoterie:

“Když do jádra uranu 92/ 235 narazí proton velkou silou, nestane se většinou nic. Neutron se musí připojit k jádru tak, aby způsobil nevyváženost rotujícího jádra a tím odstředivá síla roztrhne nukleon na dva fragmenty.”

Zase nejdřív píšeš o protonu, potom o neutronu a nakonec píšeš o roztržení “nukleonu” na fragmenty. Asi nevíš, co je to nukleon. To není odborný název atomového jádra, ale souhrnný název protonu a neutronu.

Tak to dopadá, když si myslí vystudovaný elektrotechnik, že fyziku na mikroúrovni vysvětlil lépe než fyzici, kteří se tím zabývají celou svou profesní kariéru.

Ale předpokládám, že z toho zase nějak vybruslíš, aby neutrpělo tvé ego, abys dokázal, že ne ty, nýbrž ti ostatní se mýlí. To je na tobě vůbec to nejpozoruhodnější.

0 0
možnosti
Foto

Nezdar Jeníku, máš pravdu, dvakrát jsem se přepsal. Do atomového jádra opravdu narazí, podle oficiální teorie, neutron a tím se destabilizuje , ne nukleon, nýbrž atomová jádro uranu.

Je to neodpustitelná chyba, která mě možná bude stá místo, nebo dokonce kariéru. Moc se omlouvám čtenářům, že jsem napsal takový neodpustitelný nesmysl a přísahám, že si budu dávat příště opravdu větší pozor, abych již nikdy neudělal podobnou chybu.

Také ti mockrát děkuji, že si mě taktně upozornil na tak závažnou chybu. Neumím si, ani představit, co by se stalo, kdyby se na takový blud přišlo, to bych se musel asi oběsit.

Ale, musím uznat, že fyzice rozumíš, když jsi to objevil a to jsi biolog, na rozdíl od absolventa, který se chlubí vystudovaným matfisem, který objevil pouze to že píšu hovadiny.

Takže vidíš, že umím přiznat chybu a pokorně se omluvit. Ale na druhou stranu jsem se přesvědčil, jak pozorně čtenáři čtou moje blogy.:-)

Děkuji ti za upozornění a doufám, že ti to někdy budu moci vrátit.

0 0
možnosti

Ak sa v okolí jadrových elektráren nachádza zvýšená koncentrácia neutrín, dá sa predpokladať že vznikajú pri jadrovom rozpade. Ak sa v hlbinných vrtoch nachádza viacej neutrín ako na zemskom povrchu, je to dôkaz že v jadre Zeme prebiehajú podobné jadrové reakcie ako v jadrových reaktoroch. Ak sú neutrína aj súčasťou slnečného žiarenia, znamení to že na Slnku dochádza k jadrovému rozpadu a nie k jadrovej fúzii. Atómy hmoty v plynnom skupenstve sa navzájom odpudzujú a preto Slnko nemôže byť tvorené iba plynmi. Vďaka nesprávnemu gravitačnému zákonu je nesprávny celý vedecký model vesmíru.

0 0
možnosti
Foto

Pane Dugo, máte dobrý postřeh a ve všem pravdu, až na ten gravitační zákon. Bohužel, ten je naprosto správný, protože ho udělal génius Newton, provedl jsem kontrolu..

Děkuji za příspěvek.

0 0
možnosti

P86a52v98e78l 61V72é75b56r

11. 7. 2020 22:48

Vaše tvrzení, že energie zaujímá prostor, je vskutku originální, neotřelé a svědčící o "hlubokých" znalostech fyziky. Dál jsem nečetl, opravdu to nešlo.

0 0
možnosti
Foto

Pane Vébře, to jste udělal velkou chybu, že jste to nemohl dál dočíst, protože byste se dozvěděl, že ve fyzice se již sto let prezentují bludy. Proto raději popisuji vesmír, abych nepobouřil věřící víry pravé kvantové a relativistické.

To, že si stále myslíte, že energie se skovává ve hmotě, tak patříte k těm skalním a nepomohlo by vám i kdyby vás ten prostor pokousal.

Děkuji, že jste mi neupřel tu originalitu.:-P

0 0
možnosti
Foto

Jen dotaz: máte volební právo?

0 0
možnosti
Foto

Pane Metelko, proč se ptáte? Budete kandidovat a sháníte voliče?

Musím vás zklamat, ale v ČR volební právo nemám, protože žiju již 40 let v Rakousku, kde mám i občanství, tedy i volební právo a nelituji toho, že jsem české volební právo ztratil, není o co stát.

Předpokládal jsem, že inteligentní lidé pochopí, že jsou v blogu věda a ne v politice, ale i tady byl předpoklad špatný.:-P

0 0
možnosti

J75a27n 61J90a87n80u89š30k78a

11. 7. 2020 16:38

jaderny metafyzik

0 0
možnosti
Foto

To myslíte sebe? Napište něco o metafyzice, zajímá mě každý váš blud.

Děkuji za nejasné vyjádření.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS