Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tomáš Vodvářka na tohle téma napsal nedávno ve svém prostoru upřímný článek. Ta situace je težká. Je...Ale mně se přísámbůh nestalo, když se k dětem přistoupí jako k rovným a věci se pečlivě vysvětlí, že by to nevzalo směr, kdy nakonec naslouchají. Nejsem názoru, že musejí chtít hlavně Oni paušálně. Musíme chtít zkrátka my - pokud chceme něco změnit, musíme, prostě musíme inteligentně pracovat s tím, že něco prostě nikdy nepůjde. Příměrem města - inteligentně dát sprejerům zeď, inteligentně dát WC free systém hospodám v úlevě dohodnutých věcí, inteligentně dát do prostor mnohem víc odpadkových košů... protože... A tak i tady neohrnovat nosy nad programy, kdy se skutečně lidi zcela zadarmo občansky angažují věnovat romským projektům a dokola zkoušejí i jednoho dva z deseti podchytit. Hážeme jim akorát klacky pod nohy a bereme je jako nepřátele a úsměvná slunce - byť to dělaji pro nás pro všechny v celospolečenském dosahu futura. Romové se mění pozvolna lepším směrem. A ne že ne...Kdežto naše bílá většina chytá manýry, kdy jeden žasne. Jeslti má někdo pocit, že jsme se od socialismu nějak převelice v chrakterech vylepšili...?...hezký den přeju:-)

1 0
možnosti
AT

Nevylepšili jsme se cca 5000 let, co existuje zdokumentovaná civilizace. Pořád stejné snahy, touhy, vášně.

A jen tak mikochodem, snahy o přidělení zdi na graffiti skončily vždy neúspěchem, protože dělat něco, co není zakázáno, bez rizika, to není cooool.

1 0
možnosti

R^

Dík za moudře kladené otázky! Dík i za přiznání obtížnosti řešení! Nemáme řešení!

Proto si dovolím poznámku, která by to řešila:

Ježíš Kristus nás učinil syny Božími. Jsme tedy bratry a sestrami ať chceme nebo nechceme! A jsme pozváni k vzájemné službě a hledání království Boží lásky mezi námi. Ano, církve nám toto hledání poněkud ztížily. Museli bychom se vrátit k samotnému Ježíši!

Jenže my jsme Boha odvrhli i s církvemi, usilujeme o to, nebýt syny Božími, nebýt obrazem Božím, nebýt bratry a sestrami. Je však bez toho rasismus řešitelný? Není! Protože rasismus je vložen do našich buněk!

:-)

1 0
možnosti
Foto

Díky za zastavení... Docela by mě zajímalo, kdyby tzv. ochránci křesťanských tradic Ježíše potkali, jak by to dopadlo. Nejspíš by dostal holí přes záda, modrooký blonďák to skutečně být nemohl...

1 0
možnosti
Foto

Nikdy. Když nebude nic jiného, půjdou aspoň horňáci proti dolňákům. Či naopak.

O nového člověka se pokoušeli už bolševici, a jak to dopadlo. Připomenu sv. Františka z Assisi a jeho poučku, že se musíme smířit s tím, co nedokážeme změnit.

0 0
možnosti
Foto

Také ale tvrdí, Bože, dej, ať změním to co mohu. A touží to rozeznat. Já vím, že to není otázka desetiletí, ale věřím, že k tomu skutečně dospějeme :)

1 0
možnosti
Foto

Jinak zatím díky všem za dobrou diskuzi, večer se případně zastavím odpovědět zajímavé podněty...

0 0
možnosti
PK

Podle mne rasismus sílí jak se svět "promíchává". A to souvisí i s tím jak "bílých" ubývá. Znám výborné černochy a Latinos (máme je v širší rodině), Peršana, Araba, Židy. Ale to neznamená že ten melting pot funguje. Nefunguje ani když se pokoušíme integrovat (francouzský model) ani opak. Antisemitismus na několik desetiletí se utlumil a dnes je zase na vzestupu. Ale takový je svět a tak se smiřte se Stuttgarty a Dijony ... Víra jako má pan bloger je hezká ale za mého dětství se také věřilo - až zvítězí socialismus na celém světě, "Z národů ať jsme různých".

3 1
možnosti
EH

Melting pot by fungoval, kdyby bylo co tavit. Dneska je žádoucí pamatovat na kořeny, umět původní jazyk a pěstovat původní kulturu. Což je v praxi budování cizího státu uprostřed jiného státu. Kdysi se styděl každý, kdo se rychle nenaučil jazyk a nevmísil se mezi ostatní.

4 0
možnosti
ND

No, já jsem nikdy rasista nebyla, ale začínám se pristihovat, že asi začínám. Rozhodně zde nechci napsat, že vůči nějaké skupině, na to jsem na světě už dlouho.

Je škoda, že jste, Filipe, udělal krok stranou na jinou kolej, protože možná většina komentářů se bude týkat romské otázky, což je už značně omlete téma, ale budiž, mluvím za sebe.

Čekala jsem zamyšlení všeobecné u všech barev pleti.

Já jsem vždycky dělila lidi jen na dobré a zlé, i když je to samozřejmě zjednodušený pohled.

Jenže v poslední době abych se bála pustit Black Is Black

https://youtu.be/QkwmSzPdVnY

4 0
možnosti
Foto

Dobrý den Naďo, no pokus o všeobecné zamyšlení to byl.Otázku naší domoviny jsem přidal, protože možná stokrát omletá, ale většině z nás dá větší prostor k diskuzi než práva menšin v USA, nebo otázka Indických kast... Díky za zastavení.

1 0
možnosti
Foto

Každý Rom, který chce z této pasti uniknout, se musí od své komunity odstřihnout

2 1
možnosti
Foto

Dobrý den pane Matuška, no v deseti letech se ustřihnete těžko od čehokoliv, to skutečně bude muset chtít nějakou jinou pomoc...

2 0
možnosti
EH

Rasismus zmizne s předsudky. Dokud se budeme holedbat, že nejsme rasisté, protože máme kamaráda Dežu a kamaráda Hasana, ale nemáme rádi Skandinávce a tlusťochy, pořád hodnotíme někoho na základě společného znaku. Jednou je to barva, podruhé hloupá blondýna, potřetí arogantní Němec.

Nicméně pokud je špatný rasismus, je špatné i utíkat k rasismu při každé bolístce. Dežo by nevadil, kdyby jeho kamarádi nekradli nebo nerušili v době klidu. Floyd by se nemusel zaklekávat, kdyby v USA neumírali policisté ve službě.

4 0
možnosti
Foto

Dobrý den, v podstatě píšu o tom samém, bez tolerance a snahy všech stran se to nepohne nikdy...

1 0
možnosti
AT

Tak se smiřte s tím, že bude existovat pořád a bude doprovázený střety, tu většími tu menšími.

0 1
možnosti
Foto

Dobrý den, takových definitiv už lidstvo překonalo v historii, já mu věřím. Jen mě mrzí, že se toho nedožiji.

1 0
možnosti
  • Počet článků 643
  • Celková karma 25,04
  • Průměrná čtenost 2150x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik