Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

A už je to venku. Včera, ve středu 1.7. 2020, vystoupil Jan Novák na Měsíci autorského čtení v divadle Husa na provázku. Večer moderoval Petr Oslzlý, a před zahájením diskuse s povděkem kvitoval třeba to, že kniha má jmenný rejstřík, což spolu s několika stranami zajímavých názvů množství kapitol a kapitolek v závěru knihy, přispívá k dobré orientaci v díle. Poté se ujal slova Jan Novák, a začal s úsměvem takhle: "Rád bych začal jednou poznámkou, jsem rád, že jsi nehledal heslo Uhde. Protože dneska se zjistilo, že ze jmenného rejstříku vypadlo. Což mě mrzí." Takže žádná záhada, žádné tajemství, ale prostý redakční šotek. Nás na blogu může těšit to, že na rozdíl od týmu Jana Nováka, kde se to zjistilo až včera, my už to tady probíráme od sobotní půlnoci, když poslední červnový den nás bylo už přes šest tisíc.

0 0
možnosti

na lidovkách je moc pěkná recenze. Novák je prostě zaujatý proti Kunderovi a chce to tak prezentovat. Všechno je jasné, nebo to začíná slovy myslím.... a bere to jako hotovou věc. Nejen Uhde je na indexu, O udání Dvořáčka se mluví jen z jedné strany. Že jsou i jiné vysvětlení, že se v té době hledal vrah (povinnost hlásit cizí vetřelce) atd. to se do této knihy nehodí, tak se o tom ani nepíše. Ani jako o hypotéze... Pro mne je to kniha zbytečná, která dle informací jde opravdu jen černým výkladem a nedává prostor pro jiný...

1 0
možnosti
JM

J74i43ř12í 96M11a88c12h

29. 6. 2020 9:24

Na tuhle knížku platí slova, která kdysi pronesl, tuším, Pavel Dostál: Když nemůže uškodit, aspoň zasmrdí. Spisovatelské velikosti Kundery to nic ubrat nemůže.

2 0
možnosti
JS

Nevím o tom skoro nic, ale mám takový mlhavý dojem, že v pozadí Nobelovi ceny za literaturu byla válka mezi Brnem a Prahou v čele s Havlem. Jsem tak zpustlý a politicky nekulturní, že si vážím jak Seiferta tak i Kundery. Pozdní snaživé výplody nějakého pisálka, který se považuje za spisovatele, jsou mi k smíchu

1 0
možnosti

Seiferta mám taky rád, když umřela máti tak jsme ho měli na parte:-)ovšem světový při nejlepší vůli nebyl, s Kunderou se jeho věhlas srovnávat pochopitelně nedal.Taky to nebylo žádné velké pí ár pro organizátory. Těžko říct, jestli to nějak konzultovali s disentem, co by nám jako nejvíc prospělo, podobně jako to jistě dělají dosud třeba v Barmě či Číně atd. ale pokud ano, jak se domnívám, tak není divu že to Havel jistě blokoval jak jen mohl, tím by ho Kundera totiž hezky zastínil. Dneska už je to ale pryč, Kundera měl nejlepší šanci do toho Listopadu, a asi jedinou, teď je to už ale nějak rozmělněný. Jedinou šanci bych viděl v tom, kdyby teď Kundera okamžitě kontroval vlastním životopisem, kam by napsal úplně všechno;-D

0 0
možnosti

V posledním dvojčísle týdeníku Téma je velmi pěkný rozhovor s Milanem Uhdem. Kromě jiného se vyjadřuje i k Milanu Kunderovi. Zdá se, že jsou skutečně velcí přátelé. Dost například zpochybňuje, zda za udáním Dvořáčka (agenta - chodce) byl skutečně Kundera. Zápis na SNB o udání není údajně doložen údaji z občanského průkazu, což je jedno ze základních pravidel při pořizování takovýchto záznamů.

0 0
možnosti

Díky za info, Téma si občas kupuju ale tohle mi uniklo, zkusím si pořídit ještě, ono natrefit dneska v regálech s časákama na něco co člověka zajímá, to je úkol pro detektiva.Ono těch variant s tou paní Militkou je víc, taky tam měla být nějaká zhrzená láska a jeden sok se měl postarat o udání, ovšem Kundera to nebyl ani náhodou;-D ten v tomto nikdy nestrádal, ale hlavně, Dvořáček musel být buď diletant, nebo šíleně nadrženej, protože jít s kufrem někam na koleje, kde je už všude prokádrovaná mládež nová, mládež Gottwaldova, všichni jsou bystří, protože do nich hustí každou minutu aby si dávali pozor na diverzanty atd. a teď do toho se tam objeví s lodním kufrem Dvořáček , cítit je nějakou německou kolínskou po holení, kdoví v čem oblečenej aby mohl balit holky, takže Západ byl z něj cítit na sto honů. Udat ho tak mohl kdokoli pod jakýmkoli jménem, protože to mohla být klidně provokace, byť naprosto naivní

1 0
možnosti
SR

Kundera je bezesporu jedním z nejvýznamnějších českých spisovatelů. Neznamená to ale, že je morální autoritou. Nezazlíval bych mu ani jeho mladický příklon ke komunismu, to bývalo u intelektuálů běžné a i Charta 77 se hemžila bývalými komunisty. Mimochodem dodnes si pamatuji útržky jeho Fučíka, tak dobře se rýmovaly. Co mu zazlívám je to, že si po emigraci zcela vybájil svůj životopis a vložil tam řadu nepravd. Viděl jsem na Youtube rozhovor s historikem Zídkem, který tu manipulaci připustil s tím, že když se žádá o místo, tak je běžné v životopise lhát. Tak s tím se opravdu nemohu ztotožnit.

5 0
možnosti

Tak s tou morální autoritou by s Vámi naprosto souhlasil jistě i samotný Kundera, neb již desítky let tvrdí, že za spisovatele má mluvit výhradně jeho dílo, a nikoli on sám. A sám to dodržuje, neb veřejně nevystupuje, a rozhovory prakticky nedává, což zdůvodňuje, ty rozhovory, i tím, že bývají překrouceny. Před lety jsem v rámci jednoho rozhovoru pro časopis Dokořán, Městského divadla v Brně, zmínil i krátkou úvahu na tohle téma, tak si ji dovolím přiložit: "Abych vše usnadnil, připravil jsem si na schůzku heslo Interview z knihy Milana Kundery L’art du roman.

Několik řádků proslulého rodáka, který rozhovory vůbec nemiluje, mělo dokázat to, že obavy z rozhovorů nejsou neobvyklé. Kunderovy hlavní výhrady spočívají v tom, že tázající dává otázky zajímavé jen pro něj a jeho médium, aniž by měl na mysli jejich užitek či prospěch pro druhou stranu. Také z odpovědí využije jen to, co se mu hodí a „přeloží“ je do svého slovníku, svého způsobu myšlení. A ve stylu amerického žurnalismu se ani neuráčí o nějakou autorizaci. I proto se Milan Kundera v červnu 1985 pevně rozhodl, že už nikdy více interview, s výjimkou jím samotným editovaných dialogů.

Během chvíle čekání v recepci MdB jsem v rámci denního snění s Kunderou diskutoval.

Jak je možné, že si slavný a tedy mocný spisovatel není schopen autorizaci svých rozhovorů uhlídat?Fiktivní Kundera odpověděl, že byl prostě mnoha novináři zklamán a dodal, že uzavírat před rozhovorem nějakou smlouvu na profesionalitu či slušnost by bylo absurdní." Jinak stran toho Fučíka, nebo to byl Člověk zahrada širá? To Teď nevím, sám mám jen KUnderovy Monology z básní, ale to je jedno, asi to bude o té budovatelské poesii platit všeobecně, tak teď jsme četl jeden postřeh odborníka, jméno mi žel vypadlo, či netuším které by to mohlo být z té množiny, co mě napadá. Ale poznámka byla v tom smyslu, že první dvě třetiny sbírky byly coby poesie výborné, ovšem ta poslední třetina byla silně poplatná době, aby to prostě mohlo vyjít. Taková byla doba, k

0 0
možnosti
Foto

Magazín Pátek, Lidové noviny, 26.6.2020. str.11:

"Bylo něco, co jste v knize o Kunderovi zamlčel, protože to bylo příliš intimní nebo citlivé? To si nechám pro sebe."

No a Vy jste to zdárně odhalil: Zamlčel nám rejstříku Uhdeho ;-D

1 1
možnosti
VK

"Takže se nabízí kacířská myšlenka, že oproti svému tvrzení, Jan Novák nemusí mít všechno zase až tak dobře "vyzdrojované, a opřené o prameny", když nedokázal ochránit v rejstříku ani pár VIPs."

Zaměnil jste hodinky a holínky, uvedení či neuvedení v rejstříku nemá vůbec nic společného s "vyzdrojováním" publikovaných informací.

3 0
možnosti

Dovolím si tady ty Vaše gumáky nepřijmout,:-) společné to může mít třeba to, že Jan Novák pár zdrojů stran domnělého udání Milana Kundery, byť možná vyhledaných, prostě potom přehlédnul, nebo někam založil, a tak nevzal ve svém hodnocení v úvahu.

0 2
možnosti

Kapku jsem nepochopil co a proč píšete

3 1
možnosti

Jestli opravdu jen "kapku", tak OK. Pokud toho ovšem bylo víc, tak by se snad mohla doporučit četba jiných materiálů o této knize, když vlastně skoro každé naše tištěné médium se tomu v uplynulých dnech věnovalo, naposledy celá strana v dnešních Lidovkách. S výjimkou Respektu, který před lety inicioval obvinění Kundery z domnělého udavačství, a Novákův přístup je tedy v jeho stylu, dalo by se říct, tak ostatní periodika jej spíše rozhořčeně kritizují. Sám jsem se snažil o řekněme humornější přístup, který musel být taky mnohem stručnější, neboť knihu jsem neobdržel v předstihu, jako recenzenti. Možná když se seznámíte s ostatními názory, budou Vám moje postřehy trošku bližší:-)

1 0
možnosti
Foto

A co je s paní Inéz dnes? Několikrát jsem s ní měl možnost setkat a déle hovořit.

Absence Uhdeho v rejstříku svědčí o špatné redakční práci, nic více a nic méně.

2 0
možnosti

Paní Inez bohužel už navždy odešla v listopadu 2015. Jinak špatná redakční práce se jistě nabízí jako vysvětlení té patálie s rejstříkem, ovšem v bezpočtu materiálů, které teď ke knize vyšly se prakticky všude dává do titulku či perexu prohlášení Jana Nováka, že Kundera byl manipulátor, a dále se píše o jeho mystifikacích atd. Takže i tady bych byl zatím docela opatrný, kdoví, jestli Jan Novák taky něco nekuje;-D

2 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS