Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JN

J27i52ř82í 96N37o15v79á31k

19. 6. 2020 13:18

Než "potravinovou soběstačnost" bych víc bral "dotační nezávislost".

0 0
možnosti
Foto

Co to je "dotační nezávislost"?

0 0
možnosti
PN

Globální zemědělství je dnes na hraně schopnosti produkce pro 7 1/2 miliardy lidí. Stačí náhodná kumulace nepříznivých klimatických podmínek v hlavních produkčních oblastech světa (Kanada, Argentina, Rusko) a najednou bude potravin tragický nedostatek. Ceny vyletí do nebe (nakonec vidíme, co se dnes děje u nás s cenami zeleniny) ale hlavně se zakáže vývoz. To jsme teď viděli v souvislosti se zdravotnickými pomůckami v době koronaviru. U potravin by to bylo ještě mnohem vážnější, najednou by k jídlu bylo jenom to, co si sami vypěstujeme. Šichtařová by si měla zopakovat dějiny druhé světové války, kdy potravinově nesoběstačná Anglie měla nejednou obrovský problém, když jim německé ponorky začaly v Atlantiku potápět lodě se skopovým z Austrálie a máslem z Nového Zélandu.

7 0
možnosti
Foto

Pokud vypukne válka, zásadně se změní struktura výroby. Tak tomu bylo vždy, ale nemůžeme žít pořád, jako bychom byli ve válce.

No a těch 7,8 miliardy lidí na Zeměkouli je tikající bombou, kterou nevyřeší žádná autarkie. Oni prostě přijdou, porazí nás ve válce a všechno nám seberou. Pokud se nepodaří snížit přírůstek lidstva k hodnotě blízké nule, hrozí nám katastrofa.

3 1
možnosti
PS

Pokud se chceme bavit o potravinové soběstačnosti, tak jako první musíme odstranit jedno velké zlo. A to jsou dotace do zemědělství. A to v celé Evropě. Jinak jsou to jenom plané kecy a v případě, že se prosadí tak snížení nabídky a zvýšení ceny. Takže hurá na nákupní výlety za hranice (SRN, AT, PL).

3 0
možnosti
Foto

Jak můžete takhle primitivně definovat dvojí ceny v Německu a u nás? Copak jste se tím nikdy nezabývala blíže?

Přece v dostupné vzdálenosti trh volný je. Z Hrádku nad Nisou nebo Vejprt si hravě zajedu z Česka do Německa pro potraviny a naopak za sexem. Ale jinak je náš trh nedostatečně konkurenční, prostě příliš malý a zásobování je odděleno.

0 0
možnosti
Foto

Milá paní, jste ekonomka a tak se raději nepleťte do něčeho, čemu vůbec nerozumíte. Ekonomika a příroda jsou dost v protikladu, tak že na přírodu a tedy i na potraviny nelze používat ekonomické příručky.. Mohu vám vážně říct, že přírodu vaše ekonomika vůbec nezajímá a určuje si svá vlastní pravidla. A u té potravinové soběstačnosti, nejde přece o to, aby jsme byli zcela soběstační a už vůbec to není o banánech, jak píšete, ale o tom, aby jsme byli z větší části soběstační v základních komoditách, které se u nás dají úspěšně produkovat a nebyli tak příliš mnoho závislí pro doby potravinové krize, které mohou nastat i díky matce přírodě kdykoliv. Může jít o sucho, povodně a cokoliv jiného ne jen u nás, ale i celosvětově. A jediné, bez čeho se člověk neobejde, pak je voda a potraviny. Tak že každý zodpovědný stát by měl na to myslet, protože vaší ekonomikou se nikdo nenají..

5 2
možnosti
PD

P75e51t96r 96D53r20a96p82a27l

19. 6. 2020 12:19

a co když tak to sucho nepo povodně postihne nás, k čemu nám potom ta soběstačnost bude? dovezeme?

3 0
možnosti
JZ

Nikdo lidem nebrání kupovat české potraviny, je důležitější lidi přesvědčit, ab dávali přednost českým potravinám. Pak nebude potřeba jakýsi nesmyslný zákon deformující trh. Je právem zákazníka kupovat potraviny podle svého uvážení, on ať sám rozhodne, co si koupí, bez vrchnostenských nařízení.

2 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma R^:-) Velká Británie opustila princip potravinové soběstačnosti již na začátku 20. století a nikdo v této zemi kvůli tomu neumřel hlady. :-)

0 2
možnosti
PN

Za druhé světové kvůli tomu měli velký problém. Když německé ponorky potápěly lodě s jídlem v Atlantiku.

2 1
možnosti
PV

A tak proč jsme se tedy dopracovali k tomu, že se všechno vyrábí a dováží z Číny? Pak přijde nějaký průšvih a jsme namydlení.

2 0
možnosti
JS

Vážená paní autorko, domnívám se, že pojem potravinová soběstačnost záměrně interpretujete odlišně od jeho obsahu. Cílem potravinové soběstačnosti není snaha pěstovat banány v ČR, ale dosáhnout toho, aby produkty, které lze ekonomicky vypěstovat na našem území nebyly dováženy ze zemí, ve kterých jsou na jejich pěstování poskytovány velmi vysoké dotace.

4 2
možnosti
LV

Uveďte konkrétní příklad plodiny, kterou lze v ČR efektivně pěstovat a která se tu nepěstuje díky vysokým dotacím jinde. Včetně zdrojů, ze kterých čerpáte.

3 0
možnosti
JV

J78i47r31i 39V40r12a17b83e56c

19. 6. 2020 10:46

Tentokrát a vámi souhlasím R^

3 1
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,35
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články