Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J76a52n 22R76á95ž

20. 6. 2020 13:33

Dokud bude trvat zcela nemorální a konkurenci ničící eurodotační politika, tak veškeré volání po potravinové soběstačnosti je nesmysl. Jestliže Francie (např.) je schopna výrazně dotovat vývozní ceny svých potravinových přebytků, aby udržela své zemědělce na venkově, tak exportu jejich potravin s dumpingovými cenami do ČR nelze zabránit. Brání nám v tom pravidla volného obchodu v EU. A tomu nemohou naši zemědělci konkurovat.

Můžeme se nám to nelíbit sebevíc, ale nic s tím nenaděláme.

PS. Právě Francie je při skrytém dotování exportu svých potravinových výrobků za prokazatelně dumpingové ceny v rozporu s pravidly EU skutečným mistrem. Ž žádná kontrola, která to chtěla odhalit, zatím neuspěla.

1 0
možnosti
KS

Pokud Francouzi ze svého dotují vývoz potravin, tak nás to trápit nemusí. To totiž v překladu znamená, že francouzský daňový poplatník ze svých příjmů dotuje spotřebu zahraničním občanům. Jenom mu to nedochází.

1 0
možnosti
PN

P55e69t51r 22N84e26d35o46m80a

20. 6. 2020 13:00

ono je to cele pokrivene dotacemi. Takze kdyz dotovany Polak likviduje nase zemedelce, neni to v poradku

1 0
možnosti
MS

M41a27r24c46e81l 46S24u48p

20. 6. 2020 15:24

Bylo by skvělé, kdyby žádné dotace na nic neexistovali ! Lidé by pak o mnohých věcech neměli zkreslené představy. Bohužel žijeme ve světě, kde se přerozděluje mohutně - zvláště pak v EU.

Na druhou stranu zemědělství určitě není obor činnosti, na který bychom se měli tady všichni vrhnout a snažit se to ostatním zemím v tomto natřít. Zemědělství je ve své podstatě nyní záležitost na hraně výdělečnosti a to právě jedině tehdy, když daná země zemědělství štědře dotuje.

V našem případě mohutně dotuje EU. Jestliže si z koupíte potravinu z Polska, tak ta potravina je vlastně mnohem levnější, protože Vám na ni přispěla polská vláda + vlády všech členů EU.

Jestliže my prodáme nějakou zemědělskou produkci, tak našim odběratelům přispívá naše vláda + vlády všech členů EU.

2 0
možnosti
MS

M22a60r51c76e51l 72S75u97p

20. 6. 2020 12:43

Pro zastánce potravinové soběstačnosti mám několik otázek k zamyšlení.

Nejsme náhodou ještě v EU, kde je mantrou volný pohyb zboží a služeb ? Myslíte si, že si to nechají líbit němečtí investoři, kteří zde postavili obchoďáky, aby mohli udat svou produkci a produkci od svých obchodních partnerů ? Pro EU je možnost udat zemědělskou produkci bez obstrukcí samozřejmě zásadní citlivá věc. Chcete jim ty obchoďáky sebrat a vystoupit z EU ?

Můžeme dávat podněty EK, aby stanovila pravidla pro kvalitu potravin v EU a tím jsme asi tak skončili. Chcete určitě diskriminovat i slovenskou produkci ? Chcete živit armádu zbytečných uředníků, kteří budou zkoumat "českost" potravin a jejího poměrného zastoupení?

3 0
možnosti
VB

Ano, lidé chtějí kulaté čtverce a myslí si, že jsou strašně chytří, že to dokáží. .

1 0
možnosti
IR

Tentokrát s paní Markétou nesouhlasím. Ano, původně navrhovaných 80% je hodně. Ale mám dojem, že dnes se jednak mluví již o nižším procentu a jednak se to vztahuje na základní potraviny, které lze pěstovat bez problémů u nás, včetně produkce masa, nikoliv na exotické ovoce, atd. A co se týče úlohy státu, sem bych zařadila i vytváření strategických zásob, včetně základních trvanlivých potravin a potravin zmražených. Viděli jsme teď všichni, jak to dopadlo, když přišel koronavirus a zároveň jsme se dozvěděli, jak směšně malé jsou strategické zásoby potravin. Hodně toho můžeme ovlivnit i my zákazníci. Osobně pro mne jsou polská kuřata delší dobu Tabu, radši si koupím ve slevě z naší produkce, vyjdou prakticky finačně stejně. Vejce kupuji zásadně česká a ne z klecových chovů (i když zde zemědělské firmy mající oba chovy, občas podvádějí). Všichni pamatujeme aféru se špatnými vejci nejen z Polska, ale i Holandska a Německa. Je všeobecně známo, že u nás se používá mnohem méně pesticidů a umělých hnojiv než na západ od nás, oni totiž potřebují vyprodukovat velká kvanta zemědělských produktů na východní trhy. Navíc EU povolila dovážet maso z Ukrajiny, kde kupříkladu kuřecí maso obsahuje i antibiotika a růstové hormony, což u nás bylo zakázano už za komunistů, a toto by k nám pravděpodobně proudilo přes Polsko.

4 2
možnosti
VB

Chyběly potraviny? Ne. Nenechte se manipulovat agrobarony.

1 2
možnosti
JS

Tak taky jednou můžu souhlasit R^

3 0
možnosti
IL

I25v82a54n 64L11a27c91k32o

20. 6. 2020 10:48

Překvapení. A souhlas.

5 0
možnosti
RP

Jinqak si myslím, že když nebudeme mít polské kuře nebo německá kuřecí stehna za 40 Kč za kilo, ale v rámci soběstačnosti české kuře a stehna za 55 - 60 kč za kilo, tak se nic moc nestane. Ono totiž když nebudeme dlouhodobě dělat nic, tak dost rychle střední a menší čeští producenti zkrachujou a potom bude nasazena cena za kuře třeba 80 nebo 120 kč. A bude potom jedno, jestli to bude agrofertí kuře nebo polské nebo německé kuře, cena na trhu zbaveném drobné místní konkurence bude od všech producentů podobná.

Kromě toho je tady ona drobnost, že pokud se budou kupovat převážně zahraniční výrobky, budou jejich nákupem odsávány české finance a jinde budou přispívat k jejich prosperitě, zatímco nám budou tyto peníze chybět.

5 2
možnosti
TN

Kupujte si česká kuřata dle libosti, ale já si také nakoupím dle svého uvážení ;-)

0 0
možnosti
JF

Jestli on nebude s naší potravinovou nesoběstačností největší problém právě v tom, že v celém širém Eurosojuzu volný trh bez různých dotačních pokřivení už dávno neexistuje? Co například kvóty na vinice, cukrovary... to asi nejsou projevy volného neregulovaného trhu. Opět tu máme "plánované hospodářství" jako za RVHP jen v trochu jiném kabátě

10 2
možnosti
RP

Tak tentokrát se Śichtařoví netrefila. Když nejde naši zemědělskou produkci dotovat stejně vysoko jako je dotován vývoz přebytků západoevropské zemědělské produkce, je nutno chránit české výrobce jinak. Mrzí mě, že Šichtařová tady v tomto článku taky podlehla protibabišovské propagandě, protože vůbec nejde jen o Agrofert. Jde o to, aby se zastavil pokles počtů hlavně středních a menších producentů zemědělských produktů.

Agrofert a pár dalších velkých agrozemědělských podniků to vždy nějak přežije, ale místní větší zemědělské provozy ne. Těm je třeba pomoct, například tím prosazováním potravinové soběstačnosti, právě aby ti střední producenti na vesnicích fungovali , aby produkovali a dávali místním práci, ne aby ty pole ležely ladem a jejich majitelé čekali, až je budou moct prodat jako stavební parcely nebo až je koupí třeba zrovna ten Agrofert.

4 0
možnosti
PJ

"Zjednodušeně řečeno, má smysl zaměřovat se na výrobu a vývoz takového zboží, které dokážeme vyrobit proti jiným efektivněji, a naopak koupit od jiných zemí zboží, které dokáží vyrábět nejefektivněji ony."

Tohle by možná platilo, kdyby trh nebyl pokřiven různou výší dotací v různých zemích.

7 0
možnosti

Problém není až tak pokřivenost trhu. Jestliže Brazílie zadotuje výrobu drůbeže, ve skutečnosti jeho občané mi pošlou peníze, abych si koupil jejich kuře. To není až tak špatné. Jsou dva možné problémy, kdy je tento scénář nepříjemný

1) mám vysokou nezaměstnanost a tím pádem výroba jinde mi bere ekonomické zdroje. To není problém Čech

2) MY dotujeme výrobu jinde. To je problém EU a to se mi nelíbí. Není důvod, abych já dotoval výrobu mléka ve Francii, aby to sem poslali pro jejich ekonomickou prosperitu

1 0
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,31
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články