Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Ceny v Česku jsou o mnoho vyšší než v zahraničí, může za to v malé míře vyšší DPH na potraviny, ale zásadně to ovlivňuje supermarketová exploze, máme nejvíc supermarketové plochy na jednoho obyvatele, nelze přehlédnout, že jsou zničeny tržnice a maloobchod, celá legislativa jde na ruku supermarketům a oni svou sílu využívají. Reálně zde funguje kartel a jediný kdo to neví je ÚHOS. Všimněte si jak cestuje sleva stejného zboží, třeba káva Velvet, cena 189 Kč (plus mínus) jeden týden Tesko 89 Kč, pak Bila, pak Penny, pak Hyperka, a další, nakonec se vystřídají všichni. To se děje i u ostatních slev. Normálně si nás mezi sebou vodí jak oslíky na mrkev, protože se slevou utratíte i za jiné zboží, ne každý přebíhá mezi supermarkety a vyzobává slevy, i když i tací jsou.

Proč se rozčiluju? Byl jsem na nákupu v Polsku, zemědělci (vesměs rodinné farmy, Polsko obří kolektivizaci nikdy nezažilo) mají na výkupu stejné i lepší ceny než u nás a kolik stojí maso a zelenina se mě ani neptejte, to se naprdnu znova. Zadejte si do vyhledávače "letáky.pl". Jenže potravinami to nekončí, kolik tam stojí kvalitní oblečení, stavební materiál, ubytování v lázních a pod. Žijeme si tu jako zaprděnci, hlavně nám z venku nekecejte do toho našeho smrádečku, pak nadáváme na všechno okolo a necháváme se okrádat několika desperáty, miliardáři, kteří se tím jak nás dusí ještě chlubí a snaží se nám namluvit, že je to pro naše dobro a bezpečí. Zavření hranic evidentně takové "národní" propagandě náramně pomohlo.

Nechci takové dobro ani bezpečí, chci svobodný trh, každý kdo vám tvrdí opak, jen otvírá vaši peněženku a vaše osoba je mu u zadele. Seberte se a vycestuje aspoň kousek za hranice a zjistíte proč je důležitá svoboda pohybu osob a zboží. No a vy co jste tam už byli jak se vám tam dýchalo?

P.S.: Autorka uznává, že EU je taky na něco dobrá, to čumím. Jen aby nebylo ve stranickém institutu dusno, tohle V & V budou kousat těžko.

0 1
možnosti
KS

Odpovídal jsem, ale vlákno bylo od mojí první reakce dále smazáno. Předpokládám, že kvůli slovíčku, které jsem použil. Doufám, že to maže automat, protože člověk by jistě pochopil, že bylo použito v ironii a ne proti komukoliv.

Psát všechno znova se mi nechce. Jenom Vás upozorním, že není pravda, že by se řetězce nesešly se stejnou akcí. Třeba dnes měl Albert a Penny celou řadu produktů v akci společně. Ve skutečnosti je to naprosto běžný jev.

https://www.kupi.cz/letak/penny-market-letak-katalog-vin-a-delikates

https://www.letakomat.cz/penny-market/ctvrtecnik-od-ctvrtka-18-06-2020/

https://www.letakomat.cz/albert/supermarket-od-stredy-17-06-2020-0/

0 0
možnosti
LD

L88i74b24o85r 35D82u48š85e11k

22. 6. 2020 12:39

Paní Šichtařová Vaše příspevky štu se zájmem a Vážím si Vás jako ženy vychovávající 6 dětí i jako makroekonoma. Přesto si dovolím polemizovat nad Vašim příspěvkem. Mé výhrady se týkají: 1. Měřítka...nikdo netvrdí, že je třeba vyrobit 100% potravin u nás nota bene dáváte příklad banány jako zdoj K. Opáčím jinak proč by se brambory nemohly dále pěstovat na Havlíčkobrodsku, kam tradičně patří. A proč je musíme dovážet z Holandska. Proč nezvýšit potravinovou soběstačnost z 45% na 66-75% ve strategických plodinách....Máme nadprodikci řepky cca 50%, obilovin...cca 30%, mléka....pokulháváme v ovocnářství zelinářství a je to dáno i nastavením dotační politiky a zvýhodněním velkopěstitelů. 2. Současná zemědělská politika je formována především pohledem ekonomů....vyrobte to co nejlevněji, nejefektivněji....spotřebitel jde po ceně. Z tohoto pohledu máte sice pravdu, ale je to krátkodobý, zkreslený pohled. A důsledkem je menší pestrost pěstovaních plodin, stereotypní osevní plány, spoléhání zemědělců na dotační politiku, která ale nezohledňuje místní podmínky (které dříve předurčovaly chování zenědělců společně s dostupnou výrobní technologií). Ve spojení s úbytkem skotu, ovcí...mění se skladba luk, je nedostatek humusu v půdě (není dostatek organických hnojiv), roste eroze půdy, klesá schopnost zadržet vodu a půdní vzduch.

3. Klesá počet drobných zemědělců a farmářů, ztrácí se know-how a specifická znalost nakládání s půdou a uchováním krajiny. Shrnuli to, řekl bych že na problém potravinové soběstačnosti nahlížíte zkresleně a vyhrocujete problém do absurdity. Spoléhat se na dovozy základních potravin bude fungovat do doby, dokud bude jejich nadbytek. Pak se ceny zvednou. Je to jako spoléhat na ukládání strategických rezerv ropy v sousedních státech, protože to je právě levnější. Naše zásoby potravin v hmotných rezervách vystačí na necelé 2 dny, protože jejich zvyšování a udržování je drahé. Současná ekonomika je novodobé náboženství materiální společnosti, která zapomíná, že

5 0
možnosti
Foto

M39a90r12t60i60n 41R57ý67d52l

22. 6. 2020 11:20

Koukám, že s paní Šichtařovou dost lidí nesouhlasí. Přidávám se k nim. Několik let jsem žil v Rakousku. Pečivo jsem kupoval u Franze, mléčné výrobky u Marušky, maso u Hanze a zeleninu s ovocem ve statku. Myslím si, že toto je ta soběstačnost. To co vyprodukuji navíc mohu prodat dál a to co nevyprodukuje zemědělství v tom či onom státě, se doveze, pokud je po tom poptávka. Rakušáci nejí moc kiwi, liči a neorientují se moc v exotických odrůdách, tak jako my. Nedávno jsem měl chuť na čerstvý chřest, byl jsem zvyklý si dojet do 5 km vzdáleného statku a tam jsem si koupil čerstvý, kolik jsem chtěl. Tady bych musel najet alespoň 200 km a nevím jestli bych koupil. To samé s jahodami, v mém okolí jsou dva farmáři, kteří provozují samosběr, ale je o to takový zájem, že jahody nestačí dozrávat.

To, že kupujeme levné dovozy, to je všude, každý chce ušetřit. Ale zase to Rakousko, vše je tam mnohonásobně dražší, lidi jsou na to zvyklí, i když remcají jako všude, ale to co je tam standard (např. zubní pasta Signal), tady se považuje za luxus. Někde se začít musí, tzn., že se musí naše výrobky zdražit a Češi si ze začátku budou hodně utahovat provázky na montérkách, ale za pár let si budeme moci povolit o jednu dírku na luxusním koženém opasku. Podívejte se co udělala dvouměsíční stopka covidu s lázeňstvím. Lázeňské domy si přetahují hosty za mnohokrát nevýhodných podmínek, kolikrát pod cenou a nevytvářejí si fin.zásoby. Pak příjde takováto histerie a všichni krachují. Vždyť nás ekonomové stále zásobují radami, že musíme mít naspořeno alespoň na půl roku, tak proč se tohoto nedrží i zaměstnavatelé?

0 1
možnosti
KS

Nějak jste ale nedal žádné argumenty, proč bychom si měli připlatit, aby to s potravinami fungovalo jako v tom Rakousku.

Jinak Signal je v Rakousku standard, protože Rakousko je bohatá země. Není to ale rozhodně díky pečivu od Franze.

0 0
možnosti
MV

ženská bláznivá nikdo nemluví o ukončení obchodu s ostatními zeměmi ale o soběstačnosti zemědělské. Brambory, obilí - nejen pšenice, vojtěška, prase, skot už jste to někdy slyšela? Tam směřovat dotace ne do řepky a podobných surovin.

1 1
možnosti
VD

Paní Šichtařová, Váš výklad soběstačnosti se jeví jako demagogie.

Tady přece nejde o to sami si pěstovat banány a všechno ostatní nehledě na náklady .... , ale o zajištění, zabezpečení dostupnosti základních potravin, vody, energií, .... i v případě možného ohrožení - eliminovat existenční rizika, závislost na libovůli z venčí.

Ten náš trh přece není o řádné ekonomice, kterou popisujete, ale je zdeformovaný politicky, dotacemi, mocensky, ..... .

Např. je přece známá nebývalá státní podpora a protežování francouzského zemědělství ..... .

Co uvádíte by snad platilo, kdyby tady byly rovné podmínky, příležitosti, ale tomu tak přece není.

Už samotný princip vyjednávání přístupových podmínek do EU je postavený na hlavu a je diskriminační - každá země má jiné podmínky - je to uplatňování mocenské politiky rozděluj a panuj.

:-)

7 2
možnosti
VD

Smyslem přece není bránit obchodu se zbytkem světa. Ale pokud jsme s ohledem na vlastní potřeby byli významnými producenty, brambor, pšenice, masa, mléka, cukru, ......, tak proč jsme ze sebe nechali udělat "závisláky" na rozhodnutích a dodávkách z venčí (např. cukrovarů jsme se zbavili a nechali si je zlikvidovat v konkurenční válce, .......).

Jinak, jeví se proti zdravému rozumu např. výhradně dovážet někde ze Španělska a kupovat v obchodních řetězcích rajčata, která jsou naprosto bez chuti a bez "zápachu" (pokud se to není zápach přímo hnilobný), když sami dokážeme vyprodukovat rajčata, která se dají jíst.

:-)

5 0
možnosti
OS

Upřímně: snaha některých diskutujících nás přesvědčit o tom, že bude lepší shánět (záměrně nepíšu kupovat) potraviny za trojnásobek současných cen je zajímavá, ale za mě díky, nechci. Už jsem to v dětství zažil.

0 0
možnosti
OD

O31t97a 39D28v44o57r14a92k

21. 6. 2020 23:19

Velmi často s vámi nesouhlasím. Ale teď naprosto. Jenom nevím jak to vysvětlíte v té Vaší Třikoloře. Politik syn asi nebue příliš nadšený.

1 0
možnosti
JP

Vyjímečně souhlas. Socialistickou soběstačnost a "nabídku" pamatuji a už ji nechci. Navíc jsme vydávali za potraviny více jak 50% příjmů.

0 1
možnosti
KS
VO

V21i35t 29O64t43a27h15a11l

21. 6. 2020 16:59

Nejsměšnější mi přijde, když se někdo rozčiluje nad nad nesmyslností mantry potravinové soběstačnosti a obhajuje své názory mantrou současného (ne)fungování ekonomiky. Současný ekonomický model je historický přežitek, který pokud nebude zásadně transformován, se v nepříliš vzdálené době (do 15 let, spíše dříve) zhroutí sám. Reformace by byla lepší variantou, jenže té brání ti, kteří z dekadentně upadajícího modelu stále ještě výrazně profitují (a vydělávají i na krizích). Čím více budou v době kolapsu nůžky rozevřeny, tím drsnější ten kolaps pak bude.

Další mantrou je pak poukazování na nefunkční model komunismu. Přitom komunismus praktikuje naprostá většina "komun", jen to tak nenazývá. Typickou takovou komunou je běžná rodina. V rámci rodin obvykle funguje komunismus, kdy každý přispívá do společného tím, čím je schopný přispět a bere si z toho to co sám potřebuje s ohledem na ostatní členy komuny. (alias "každému podle jeho schopností, každému podle jeho potřeb"). Neznám rodinu, kde by si kapitalisticky navzájem prodávali mezi sebou jogurt z lednice nebo vyúčtovávali použité čtverečky toaletního papíru.

Udržet stabilní komunismus ve větších komunách (město, stát) ovšem za současného morálního nastavení lidstva reálné není. Jde o velmi snadno zneužitelný systém. Jde jej využít jen v komunách, kde všem členům komuny na těch členech záleží.

1 3
možnosti
AG

A65l56e15x 21G98r40e35g72o60r

21. 6. 2020 17:20

Systém komun je jasný, prakticky je to počátek lidské civilizace a od něj jsme se přesunuli přes různé společenské řady abychom se k němu zase vrátili. Mimořádně úspěšný Izrael je vlastně ukázka úspěšného fungování komun v praxi. Protože co jiného nez uzavřená komuna kibuc je?

1 0
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,35
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články