Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Konec druhé světové války v Evropě oslavujeme v duchu hesla Raději se mýlit se Západem, než mít pravdu s Východem. Zatímco za konec první světové války považován čas platnosti Příměří z Compiègne, dohodnuté definitivně v pět hodin ráno 11.11. 1918, bylo příměří uzavřené mezi Státy Dohody a Německou říší na konci první světové války, které vstoupilo v platnost 11. listopadu 1918 v 11 hodin pařížského času, tak za konec II. světové války v Evropě je považován čas, kdy byla kapitulace Německá oznámeno Churchillem britské veřejnosti. Samotný Churchill si asi dobře vědom vratkosti tohoto momentu, protože vyhlásil něco v tom smyslu: Slavíme dnes, slavíme zítra. Tato mírná nepřesnost je pro Západ je překryta tím, že pro Západ moment vstupu bezpodmínečné kapitulace Německa v platnost nastal ve 22 hodin a jednu minutu západoevropského času před půlnocí, tak pro Německo a Protektorát Boehmen und Maerhen šlo o čas 24:01 (tedy 0:1) po půlnoci 9. května 1945. Skrytá nepřesnost v určení času platnosti kapitulace na Západě má ale tedy destruktivní důsledky pro utváření historického vědomí obyvatelstva české kotliny, které navíc bylo a je oblbováno pojmenováním tohoto dne, jednou Dne osvobození Československa Rudou armádou, podruhé jako Dne osvobození od fašismu a potřetí od roku 2004 jako Dne vítězství. O jako vítězství šlo, když Koněv vydal ultimátum německé armádě v Protektorátu,aby kapitulovala odpoledne 9. května, do čehož by se vlezlo i bombardování některých měst tamtéž. Asi proto Rakousko a Švýcarsko slaví konec druhé světové války až 9. května 1945.

1 1
možnosti
Foto

Chcete-li se zbavit bolševismu v českém myšlení, založte Hnutí za 9. květen. Uveďte virtuální realitu do souladu s realitou historickou. V českých i moravských ulicích se slavil konec války 9. května 1945. Od r. 1991 konec války slavíme 8. května. Tedy žijeme v nějaké obludné orwelovské lži. Vraťte českému lidu 9. květen, abyste mohl se zbavit původce této lži, tedy Zemana.

1 4
možnosti

Jenže německá kapitulace byla podepsána už 8. května.

1 0
možnosti
JR

J88a53n 14R45á48ž

6. 6. 2020 19:07

KSČM jsou už jen politickou zombie stranou. To že je Babiš v nouzi přibral sekundárně "k lizu" byla jejich labutí píseň. Větší nebezpečí pro demokracii vidím u Pirátů, z nichž mnozí mi opravdu připomínají bojovné svazáky padesátých let. Ti také měli plná "ústa" lidové demokracie, ale mozek měli naplněný bolševickou totalitou a podle toho také jednali.

2 0
možnosti

Plná ústa “lidové demokracie” mají dnes okamurovci. Uvnitř fungují jako klasická diktátorská strana. Piráti jsou zatím nevyhranění. Někteří jsou spíš liberálové, něco levičáci. Uvidíme, jak se ta strana vyvine. Když teď padla ČSSD, uvolňuje se místo pro novou levicovou stranu. ANO stojí a padá na Babišovi. Až v jeho čele nebude Babiš, je otázka, co se s ním stane. Možná se transformuje v levicovou stranu, možná zanikne. V každém případě platí, že dnes je největším nebezpečím pro naši demokracii ANO. Právě to se spojuje s různými pochybnými politickými strukturami, ať už okolo Hradu, komunisty či okamurovci. A naše demokracie postupně eroduje. Pod záminkou boje proti koronaviru už vláda dokonce porušuje zákony a možná i Ústavu, ale většině lidí je to nějak jedno.

2 0
možnosti
Foto

Hezké, ale když ono dnes neexistuje žádný český bolševik a KSČM by nevzali do KI, protože by nebyla schopná splnit 21 podmínek. A KSČ nepodléhala Rusku, ale KI.

A to je zvláštní, pan Kadlec, autor životopisů naších prezidentů, hovoří o KG jako o státníkovi. A jako prezident od června 1948 nebyl součástí moci výkonné, tak se tedy mohl podílet na nějakých zločinech? To, že se různí soudruzi ex post za něj rádi schovávali, tak to je věc jiná.

1 1
možnosti
JR

J54a85n 71R49á64ž

6. 6. 2020 19:22

S myšlenkou, že se KG nepodílel přímo i nepřímo na zločinech komunistů před i po roce 1948, jste to poněkud přepísklRv

KG státník? To snad je sarkasmus!

3 0
možnosti
Foto

Karma, ale víte, že mi víc než komunisté vadí ti, kteří se s nimi paktuji a tahají je na výsluní? Od komunistů totiž vim, co očekávat a sami o sobě nezmohou nic. O těch druhých to nevím, a přitom vládnou.

4 0
možnosti
FL

Komunisty tahají na výsluní jejich voliči. Když vyhraje volby např. hnutí ANO, jeho snahou by mělo být splnit volební sliby. Pak je otázka, má Babiš předpokládat, že jeho voliči raději nebudou chtít splnit kvůli čemu ho volili, než aby vládl s komunisty? Byl nějaký takový průzkum? Jinak můj názor je - jakkoli jsou komunisti odporní, dnes již nebezpečí nepředstavují. Dnes si mladí svazáci říkají Pirátská strana.

2 0
možnosti
VG

KSČM je podnikatelský projekt, kde rotují stejné kádry a živí se tím. Sem tam něco plácnou, aby vypadali autenticky.

3 0
možnosti

Pro mě je zajímavé, jak se prolínají mladší kádry s krajní pravicí. Dříve zde publikoval například pan Cvalín, dotáhl to snad až na okresního funkcionáře. Zemanovo okolí si ho tak oblíbilo, že už začal být zván na Hrad na různé oficiální akce. Účastnil se ovšem také demonstrací neonacisty Adama Bartoše. Toho si na Hrad v téže době zvali také. Dnes je to celé propojené, říkám tomu národně-socialistická fronta.

6 0
možnosti
MV

ma se to s nimi jako se vsemi lhari

nekoho dokazou obalamutit, jini vedi, co jsou zac

6 0
možnosti
LB

Pane Švadlenko, blog je vynikající, ale mám dotaz: o co opíráte své tvrzení, že Jan Werich byl členem KSČ? Jsem si téměř jistá, že Werich do KSČ nikdy nevstoupil, tudíž z ní ani nemohl vystoupit. Nikdy jsem se s touto informací nesetkala; nic takového Werich nezmínil ani v korespondenci s Jiřím Voskovcem.

Domnívám se, že se v tomto punktu mýlíte.

6 0
možnosti

Děkuji za upozornění a omlouvám se. Nejspíš jsem se nechal unést. Jan Werich skutečně jenom s myšlenkami KSČ hluboce sympatizoval, ale členem strany nebyl. Později kritizoval jeji totalitární tendence, a za to ho komunisté neměli rádi. Byl příliš svobodomyslný. Místo Wericha jsem mohl zmínit například signatáře Manifestu sedmi: https://cs.wikipedia.org/wiki/Manifest_sedmi.

Zmínku o Janu Werichovi tedy z článku odstraním a opravím i další chybu - to o těch dopravních nehodách po okupaci v roce 1968 neřekl soudruh Skála, ale soudruh Grospič. Ono se mezi nimi těžko rozlišuje, protože podle svého zvyku říkají totéž a neodchylují se od stranické linie.

6 0
možnosti
  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Buněčný biolog se zájmem o historii i veřejné dění. Vášnivý turista a člen ODS. ------- V tomto blogu bych rád popularizoval přírodní vědy, protože když občas vidím seznam článků v rubrice Věda, mám dojem, že by jí slušel jiný název, například "Dojmy, okultismus a mimozemšťané". Čest světlým výjimkám.

† únor 2021

Seznam rubrik