Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

JT

J79i13r22i 97T39i84c50h96y

5. 6. 2020 18:19

Souhlas, jen jsem nepochopil, co jste minil tim, ze v Praze vitezi "konservativne-liberalni" mysleni.

2 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Foto

I78v64a23n 13M68a13r87e52k

5. 6. 2020 17:55

Pane Merto, velká Karma R^[>-]

3 10
možnosti
Foto

Aby se už nefabulovalo, že o vlasovcích komunisté jenom mlčeli, täk si zde dovolím ocitovat článek Vladimíra Kouckého: Pražské povstání – poslední bitva druhé světové války. Tvorba. Týdeník pro kulturu a politiku. Ročník 15, č. 19, s. 289-290. Je třeba se zmínit o úloze Vlasovců za povstání v Praze. Nemůže být sporu o tom. že tyto oddíly obtížené čtyřletými zločiny, které páchaly na všech evropských národech, nepřišly nezištně osvobozovat Prahu od Němců. Vlasovci se zřejmě domnívali, že podaří-li se zvrátit politický vývoj u nás ve prospěch reakce a podaří se zabránit příchodu Rudé armády, vyváznou spravedlivému trestu a budou se moci možná i nějak podílet na moci. A byli ochotní k dosažení tohoto cíle bojovat dva dny i proti Němcům. Do jaké míry postupovali v dohodě s Němci a jaké byly bližší politické motivy jejich příchodu do Prahy, nebylo ovšem za povstání známo. Co však bylo odpovědným činitelům v České národní radě jasné, bylo to, že jejich činnost má v nejlepším případě velmi pochybný alibistický charakter. Proto v rozhlasovém prohlášení Česká národní rada jasně se od nich politicky distancovala a prohlásila akci Vlasovců za jejich vlastní záležitost. Vlasovci pak zřejmě pochopili že jejich politické spekulace nemají nejmenší naději na úspěch a rychle v den svého příchodu opustili Prahu, aby unikli na západ do zajetí.

A kvízová otázka: Jaká vlajka zavlála dne 9.května 1645 nad svatovítským chrámem?

6 6
možnosti

Koněv Prahu neosvobodil:

1) Američané se dotazovali Sovětů, zda mají pomoci pražskému povstání. Sověti odpověděli, že to stihnou sami. Tím vědomě lhali. Američané proto zůstali na demarkační linii. Sověti se teprve sbírali u Berlína.

2) Pokud by nepomohli "vlasovci", mohlo pražské povstání skončit masakrem na samém sklonku války. V tuto chvíli není tak docela důležité, co přesně vedlo "vlasovce" k tomu, že pomohli povstání. Sovětský svaz se dopouštěl odporných zločinů, které byly srovnatelné s hitlerovským Německem. Stejně tak se dá tedy zpochybňovat jeho jakákoli úloha v našem osvobození - prostě si nás dobyl. Pokud někdo odmítá pomníky "vlasovcům" s odůvodněním, že to dělali ze zištných důvodů, vlastně tím vytváří odůvodnění pro bourání jakýchkoli pomníků Rudé armádě.

13 1
možnosti
  • Počet článků 270
  • Celková karma 28,94
  • Průměrná čtenost 1987x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik