Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BD

Hloupost a nevzdělanost z pžízpěvků přímo tryská.

Diskutujícím nevadí mafiánské kšefty s chudobou a zneužívání sociálních dávek ? Nebo by šli cestou Hitlera a táboru " v Letech" ?

Úvahami jsou hluboko v době před 50 lety a netuší jaký je vývoj dnes.Autor má velkou pravdu,ale mnozí to nechápou.Nucená,neefektivní práce vzniká samozřejmě i malou kvalifikací. Ale chybí celý systém rekvalifikace dospělých pracovíků. Restrikce musí být na kouření,alkohol a drogy všeho druhu. Na druhou stranu společnost určité drogy bude potřebovat i nadále. Pokusy o zavedení minimálního nepodmíněného příjmu jsou organizovány s cílem dokázání nesmyslnosti tohoto postupu. A zde je základní chyba !

Zamyslete se nad svými úvahami z pohledu dnešní doby.

0 0
možnosti
Foto

Základní nepodmíněný příjem je rudá muleta už jenom z toho důvodu, že jednomu peníze vezmete a jinému je jen tak pro nic dáte, to se Vám zdá málo rudé?

1 0
možnosti
Foto

Koukám, jak málo lidí ví, že u nás o tom mluvila ODS, že to tak rudé nebude.

https://www.lidovky.cz/domov/ods-laka-nejchudsi-volice.A051128_074131_ln_domov_hlm

1 0
možnosti
PB

Jde však o princip a řadu předsudků stojících proti jeho zavedení.

---------

Na to nepotřebuji žádné předsudky, na to mi stačí kalkulačka z vietnamské tržnice. Buď zavedením nepodmíněného příjmu zlikviduji do půl roku státní rozpočet, nebo vyhodím milion lidí pod most. Nic pod to, nad to ani mezitím neexistuje.

1 0
možnosti
Foto

Moje řešení ale spočívá v tom, že jisté skupině zaměstnanců takový příjem zaručíme, ovšem pod podmínkou, že nesmějí chodit do zaměstnání. Produktivita práce by všude okamžitě stoupla.

Měli jsme v práci takový kousek, který šel ze zaměstnání, jenže za socíku ho někde vždycky vzít museli, bylť to člen KSČ.

Nebo na úřadech! Místo několika dam, které se pletou jedna přes druhou, jedné se zasekne PC, druhá nemůže najít lejstra, třetí se poleje kafem - a místo toho jen jedna, která promptně a správě vyřídí Vaši žádost...

1 0
možnosti
SB

To máte pravdu,. To není rudá muleta.

To totiž ani rudí neříkali, že člověk by měl brát peníze i v případě, že nic nedělá a že se vyhýbá práci.

To je ještě komunističtější než Gottwald s Husákem dohromady.

3 0
možnosti
Foto

Volil jste Topolánka a Langera?

0 0
možnosti
ZH

Podle mě takový příjem naopak povede k poklesu zaměstnanosti a pruskému nárůstu kriminality. Proč? Protože jste vynechal to nejpodstatnější - konkrétní čísla, ze kterých by to bylo vidět.

Máme tu rostoucí skupinu lidí, kteří nemohou pracovat. Ať už z důvodu věku (a tedy nedostatku sil), nebo invalidity. I když zrušíme institut starobního důchodu, stejně tu bude narůstající množství lidí, kteří už kvůli věku nebudou schopni něco smysluplně pracovat. Tyto lidi bude třeba zabezpečit tak, aby mohli nějak přežít. Dnes jsou tyto prostředky schované ve starobních důchodech, invalidních důchodech a sociálních dávkách. Což spolkne převážnou většinu mandatorních výdajů. Pak cosi zbyde - a to bude hodně málo, pokud se to rozdělí na každého.

Takže aby váš článek dával nějaký smysl, měl byste uvést jasné výpočty (i když třeba jen odhadem), ideálně v různých variantách. Jinak je to plané plácání.

3 0
možnosti
ZH

Čísel se asi nedočkám, takže to udělám za vás.

https://www.czso.cz/documents/10180/90404487/19002919text.pdf/818f232c-a383-497c-a2b7-a44f5a76a277?version=1.3

Str. 38, graf dole ukazuje celkové sociální výdaje. Za rok 2017 to bylo cca 900 miliard. Podle trendu by to letos mohl být přibližně bilion. Dle výroční zprávy z ČSSZ byly v roce 2018 provozní výdaje na tento úřad mírně přes 6 miliard. Od boku odhaduji, že ministerstvo práce a sociálních věcí jako celek nepřesáhne 20 miliard provozních nákladů ročně (to kdybychom tento celý úřad zrušili). Proti výše uvedeným výdajům marginálie, tedy počítejme pro jednoduchost s bilionem ročně. Ten přerozdělíme mezi všechny občany (pro jednoduchost 10 milionů), vyjde nám cca 100 tisíc na rok a občana, tedy 8,3 tisíce na měsíc.

Tato částka může poslat pod most v pohodě milion lidí, jak píše Petr Burian výše. Co s tím?

3 0
možnosti

Celý ten systém nepodmíněného příjmu je jen mucholapka na imigranty a jiné nemakačenky.

0 0
možnosti
Foto

Snad se to týká jenom občanů?

1 0
možnosti
Foto

Neměl ten titulek znít

"Základní nepodmíněný příjem není ruská ruleta" ?

3 0
možnosti
Foto

Velmi zajímavě inspirující blog. Lze pouze gratulovat.

1 0
možnosti
JU

J80a73n 34U47l35r33i69c15h

2. 6. 2020 9:54

Tenhle nesmysl nemotivuje lidi pracovat.

1 0
možnosti
Foto

Nemotivuje je zůstávat v zaměstnaneckém poměru, který by byl ponižující, šikanózní.

1 0
možnosti
Foto

Základní problém nepodmíněného příjmu je jeho pokrytí reálnými hodnotami.

Není problém rozdat peníze (což jsou vlastně poukázky na čas a práci jiných lidí), ale problém tkví v tom, aby společnost, což jsou titíž lidé, jimž byly rozdány poukázky, byla schopna a ochotna za tyto poukázky poskytnout čas a práci.

Nebo z opačného pohledu: Aby bylo co rozdávat, je třeba to nejprve někde sebrat. Komu a v jakém množství odebere stát prostředky, které pak následně rozdá jako nepodmíněný základní příjem?

3 0
možnosti
PD

takhle byste se ale musel ptát na každý výdaj ze státního rozpočtu

1 0
možnosti
  • Počet článků 824
  • Celková karma 22,15
  • Průměrná čtenost 972x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik