Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Dnes tj. 3.6. je o situaci pěkný článek od pana Kmoníčka na Idnes....

0 0
možnosti
Foto

Jak si predstavujete takovou spravedlnost, po ktere volate? Obvineni toho policity to evidentne neni, tak co by to bylo, aby to bylo dostatecne nadstandardni, aby to bylo dost i pro cerne obyvatele? Jeho okamzite verejne poveseni? Myslim, ze cele je to jen zasterka pro tridni boj, ktery planovane probiha jiz dlouhodobe

1 0
možnosti
JR

J22a37n 86R83á89ž

2. 6. 2020 17:47

Žádný zákon, žádné demonstrace, žádní aktivisté, prostě nic nemůže odstranit sociální disproporci mezi zatím(!) ještě "bílou" většinou , (do které se sami svou pílí zařadili ke svému životu odpovědní Afroameričané a Hispánci), a většinou Afroameričanů a Hispánců ve Spojených státech.

Je to obdobné zoufalé snaze různých idealistů, nastolit sociální rovnost mezi romskou minoritou a "bílou" majoritou u nás. Kolik už se začalo (a nejenom u nás) realizovat různých podpůrných programů, kolik už ne desítek, ale stovek milionů korun nás už stála iluze, že lze nějakými umělými programy změnit postoj většiny Romů ke svému životu, to jest k převzetí kulturně sociálních norem většinové společnosti , ale výsledek je reálně roven nule.

Osobně jsem velkým pesimistou a vůbec si nemyslím, že současnou situaci v USA půjde interně vyřešit bezbolestně. Spíše se dá očekávat nějaká revoluční forma občanské války, ve které se bude možná relativně málo střílet, ale o to více bude růst názorová bariéra mezi tradicionalisty a progresivisty, což se projeví dalším rozdělením společnosti, se všemi negativními projevy na ekonomiku a to dostane Spojené státy "na kolena".

Když byla Evropa v průšvihu,tak obvykle Američané ji z toho pomohli dostat, ale dnes jsou ve svém velkém průšvihu sami. Nikdo jim se z něho dostat nepomůže a proto jim nastávají opravdu těžké časy.

1 0
možnosti
VH

trochu bych Vás opravil, bílí jsou v USA již několik let menšinou (méně než 50%), oficiálně podle jejich statistik

0 0
možnosti
MS

Tiez je treba pripomenut ze federalna vlada ma v tomto omedzene pravomoci. Policiju riadi mestska sprava. Konkretne tu v Chicagu by ich bolo tazko obvinovat z nejakeho systematickeho rasizmu. Vedenie policije i velka cast zboru su afroamericani.

1 0
možnosti
Foto

Vidíš, Petře, je dobré občas něco napsat - tím si utřídíš myšlenky. Diskutující nebudou vždy seriózní, ale i zlé reakce jsou k něčemu dobré - přinejmenším k poznání toho člověka.

Někdy se mrkni na moje zdejší blogy - a přeji ti dobré psaní a dobré ohlasy!

Dávám ti karmu.

0 0
možnosti
PK

Před několika lety, kdyý jsem pobýval ve státech jsem zažil jako divák amerického fotbalu stávkování proti rasové nespravedlnosti, už přesně neznám kauzu, která jí rozpoutala. První reagoval zadák 49ers Colin Kaeperník, který si před zápasem při americké hymně nestoupl,ale zustal klečet. Mnoho afroameričanů v NFL ( je jich tam většina) jeho postoje následovala. Pak se k tomu začali vyjadřovat majitelé týmů a někteří chápali,nekteří nikoliv. Tehdy prezident DT sdělil, že by tkluby měly tyto hráče, kteří zneuctívají americkou vlajku vyhodit. CK už v NFL práci nikdy nenašel, ikdyž to byl dobrý zadák a doteď se o comeback snaží. Asi to tak bylo dobře,protože nepohoda mezi hráči v týmu by nebyla ve prospěch dobrého výkonu a v tomto asi nejtvrdším kolektivním sportu by to mezi hráči neklapalo...

1 0
možnosti
RJ

Podle statistik je ale větší šance že černoch zastřelí bělocha než že běloch zastřelí černocha. Amerika si zadělala na problémy ne tím že by byl skrytý rasismus pořád, ale tím že dovolili socialistům aby převzali otěže.

Kolem roku 1970 bylo cca 30% černých matek samoživitelek. To ještě nebyly ani ty gheta takový.

Demokrati potom udělali v rámci socialismu podporu pro samoživitelky a následkem je až 80% černých matek samoživitelkami.

Ano a tyto potom nemají čas na své děti na výchovu, dětem chybí doma silný vzor a následuje chaos který tam teď je.

Nepleťte se,já neříkám že za to mohou matky. Já říkám že za to může systém potlačující rodinu a nadřazující jednotlivce.

Bohužel tyto tendence jdou vidět již i u nás. Rodina bývala základ státu, jenže to znamenalo že lidé věřili více rodině než státu a v případě nouze se obrátili na rodinu. To ale sociální socialistický stát nepotřebuje, on potřebuje lidi aby byli závislí na státu. Aby čekali jak jim stát pomůže. Aby čekali na dávky.

Ti jsou totiž potom lehce manipulovatelní.

7 0
možnosti
JR

J18a53n 90R93á76ž

2. 6. 2020 17:52

Souzním s Vašim názorem, že oběťmi toho zrůdného systému, který nerespektuje přírodní zákony a ignoruje sociálně ekonomickou úlohu tradiční rodiny, jsou nakonec všichni

0 0
možnosti
PB

Této větě nerozumím: Příčiny frustrace Afroameričanů jsou v jejich nerovném postavení.

Z čeho ta nerovnoměrnost vyplývá? Tipuji, že ze zákonů o rovném postavení asi ne.

9 0
možnosti
MD

Díky moc za vyvážený pohled. Přidám drobny postřeh. Asi pred 5 lety jsme byli na tyden v NYC, bydleli jsme v "lepsi" casti Haarlemu. Obyvatelstvo vetsinove cernosske, nemeli jsme ale zadny problem, a to ani v noci. Zakladem problemu neni rasa, ale socioekonom situace, myslim, jakkoli to vypada marxisticky. V nedeli jsme sli na msi v mistnim kostele, prvotne poslechnout si gospely. Krome nich nas tam ale zaujalo kazani...tema bylo, ze se mistni nemaji citi menecenni, protoze jsou z Harlemu atd, ze cestou je vzdelani a uvedomeni si, ze nejsou o nic horsi nez bila Amerika. Silny zazitek.

2 0
možnosti
  • Počet článků 8
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 604x
Pozoruji dění v ekonomice a politice a hledám vysvětlení. Poznání mi přináší vnitřní uspokojení.Mám ekonomické vš. vzdělání (Doc. CSc.)a životní zkušenosti. Delší dobu jsem žil a pracoval v USA, stát Illinois (15 let). Ale i vzdělaní se mohou mýlit a stáří není zárukou rozumu. Připouštím věcnou diskusi. 

Seznam rubrik