Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Z článku: Potíž nastane v okamžiku, kdy manželství je tvořeno např. mužem a mužem. Kdo je „husband“ a kdo „wife“?" Omyl, v praxi problém nenastává, čeština už si dávno poradila. V praxi jde o manžela a manžela. Tedy: "Pane Nováku, jak se daří Vašemu manželovi?"

1 0
možnosti
LH

Z OSN se stalo levičácké odkladiště zprofanovaných politiků s nulovým vlivem. Tudíž naprosto zbytečná organizace!

5 0
možnosti
JH

J65a48n 69H52r87u96b39e97š

3. 6. 2020 16:28

Vaše úvaha má jednu zásadní gramatickou a logickou chybu. Ten choť a ta choť nejsou synonyma ale homonyma a to ještě jen v některých pádech.

4 0
možnosti
JK

;-D Tak to aby OSN navrhla i zrušení skloňování, jakožto genderově nesprávnou (a tedy špatnou) součást některých jazyků.

1 0
možnosti
JZ

Že chce někdo prosadit genderově neutrální mluvu, to by mě ani tak nepohoršovalo. Co je horší, že se tak děje mimo jiné skrz ostrakizaci lidí, kteří se jednoduše nehodlají přeučovat svůj rodný jazyk, a taky že pro označení sexuální orientace bylo usurpováno a zneužito slovo "pohlaví" a mnozí novolevičáčtí bezmozci ostře útočí na kohokoliv, kdo by snad chtěl to slovo používat v původním významu. Že mezi ně (ty útočící) patří i vyučující na školách, je pak naprostý vrchol.

7 0
možnosti

Anglicky mluvící země ať si melou co chtějí. Čeština má samostatné výrazy pro ženský rod, lišící se od mužského zpravidla koncovkami -ka, -ce, nebo -ně (učitelka, bojovnice, umělkyně) a ten výraz pro mužský rod přitom neobsahuje žádný maskulinní prvek (jako třeba ten -man v angličtině). Není tedy žádný důvod nechat si diktovat takové kraviny.

10 0
možnosti
TK

Sládek, zemědělec, kat, švec? Tam ženská forma není, nebo zní dost divně. A s -ová to vypadá jako jejich manželka. :-)

A svářečka, nabíječka, ladička, detektivka, ostřelovačka zase nepříjemně dvojsmyslně. :-)

2 1
možnosti

Posledné korektúry nového vydania slovníka Newspeaku ?;-(

2 0
možnosti
MS

jestli budou poslední tak jsme to vyhráli.

0 0
možnosti
PI

V jednom se plete. Pohlaví je vždy známo - muž nebo žena. Ano, jsou genetické odchylky od XX nebo XY, ale dle vnějších pohlavních znaků existuje dvě pohlaví. Tahle hysterie menšin a jím nakloněných liberálů, je zhoubná pro celou společnost. Z menšinových odchylek se uměle vytváří norma a člověk by až řekl, že společenská módní vlna.

12 0
možnosti
MG

Ja nejak nechapu, o jake "hysterii mensin a jim naklonenych liberalu" je tady rec a jak ma byt "zhoubna pro spolecnost". Mensiny chteji neco pro sebe, co nikomu, koho se to netyka, neovlivnuje zivot. Liberalove jsou jednoduse lide, kteri vyznavaji nazor, ze pokud se napriklad Pavlovi nelibi, kdyz mu nekdo rika Pavle, a preferuje osloveni Pajo, tak to budu respektovat a rikat mu Pajo - jen proto, ze jemu to vyhovuje a me to nic nestoji. Pritom podle rodneho listu taky existuje jen Pavel, nikoli Paja. To kdybych nebyl takovej hroznej liberal, tak bych Pavla (houby Paju, na to at zapomene!) hned nazval hysterikem a zacal vykrikovat neco o tom, ze kdyz dnes musim Pavla na jeho zadost nazyvat Pajou, pak zitra urcite "nekdo" naridi nazyvat kruh trojuhelnikem a pak nastane konec sveta. Tahle situace, ve ktere by asi bylo kazdemu jasne, kdo je tady tim hysterikem, je naprosto analogicka tomu, kdyz ma nekdo pozadavky na to, jestli a jak ma oznaceni jeho osoby nest informaci o rodu. Vse ostatni je jen uzkost urcite skupiny lidi z toho, ze "nekdo jiny ma neco dostat a ja nic" - jako kdyby se tem mensinam meli nasledkem zmeny oznaceni zvetsit platy a zmensit bricha, jen chudak konzervativni bily heterosexualni muz zase jednou zchudne a pribere.

PS: puvodni vyjadreni OSN je beztak o uzivani rodu v anglictine, ktera je na neutralitu gramaticky vybavena bez nutnosti jakekoli jazykove reformy (zminene neutralni vyrazy nejsou zadnymi novotvary, existuji davno) a nijak se to netyka cestiny. Autorovi diky, ze to pochopil a pokusil se to i zduraznit R^ I kdyz mnoho diskuteru to patrne i tak nepobralo - priste mozna takove veci zminit radeji hned v titulku, kdyz lide dal nectou, a mozna i CAPS LOCKEM s vykricniky, aby pochopili, ze to je "prauda" ;-D

0 5
možnosti
TK

Pochopím, že většina ustoupí menšině v něčem, co je pro menšinu životně důležité. Tedy máme nízkopodlažní autobusy a bezbariérové instituce pro vozíčkáře, nebo pípající semafory pro slabozraké. Ale pokud je pro někoho životním problémem možnost, že bude osloven třeba policeman, pak je problém v jeho hlavě, měl by se léčit a ne požadovat, aby se mu přizpůsobovaly miliony ostatních lidí. Vynucené odstraňování genderismů z jazyka je, jako by vozíčkáři požadovali, aby všichni zdraví lidé stále chodili po kolenou, aby v případě, že náhodou narazí na vozíčkáře, se na něj nedívali svrchu.:-P Navíc tím tito lidé, ať už se jedná o feministky, nebo aktivisty bojující za "práva" dalších pohlaví, vlastně popírají sami sebe a svůj údajný boj za rovnost pohlaví, protože jestliže jim takové oslovení odpovídající jinému pohlaví trhá žíly, pak vlastně jen prokazují svoji vlastní netoleranci k jinému, v tomto případě mužskému pohlaví.

11 0
možnosti
JR

Souhlasil bych s Vámi, ale... Tenhle produkt UN je v linii současné genderové ideologie. Byl vydán ne proto, že by pojem fireman nebo sportsmanship tradičně někoho urážel, ale proto, že "změnou jazyka je třeba změnit myšlení lidí". Pak vznikají situace, kdy se minority nemají urazit, když se afroameričana někdo zeptá "Did your owner just raise your rent?". Stejná genderová ideologie vede k například tomu, že Justin Trudeau opravuje studenty, že se lidstvu nemá tradičně říkat mankind, protože to je ošklivě neinkluzivní, ale peoplekind (což je newspeak). Počítám, že brzy přistane doporučení, abychom místo za Motherland nebo Fatherland bojovali za Parentland nebo Responsible-person-land.

8 0
možnosti
JR

nebo podle jiného doporučení care-giver-land

0 0
možnosti
TH

"poslancata schválila novelu“, od vzoru selata.:-)

5 0
možnosti
  • Počet článků 4797
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal