Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

S pietou všem musím oznámit s hlubokým žalem v srdci, že jsme pionýři v závádění univerzálního základního příjmu všem lidem. Od r. 1991 v souvislosti s liberalizací cen a zrušením záporné daně z obratu začal stát vyplácet jako kompenzaci 140 korun měsíčně.

A fungovalo to. Stát nezbankrotoval.

0 0
možnosti
Foto

Kterým zákonem to bylo zavedeno?

Našel jsem jen http://www.zakonyprolidi.cz/cs/1990-206 , ale tam je ten příspěvek podmíněný. Ale třeba jsem jen nedohledal správný zákon. Budu rád, pokud někdo dá lepší odkaz.

1 0
možnosti
Foto

UP nesmí být ničím podmíněn, ani žádným vzděláváním resp. vymýváním mozků

1 1
možnosti
Foto

Jistě už máte podanou žádost na španělské občanství. ;-D

1 0
možnosti
Foto

Jinak je asi na tomto příkladu krásně vidět, že se neustále budou nacházet lidé, zkoumající, zda vyfukováním tabákového dýmu do umyvadla s vodou nevznikne zlato. ;-)

7 0
možnosti
PB

Svět a ekonomika bude zcela jiná. Zmizí nadprodukce zbytečných věcí a služeb což tvoří více než 70 % celkové světové produkce.

Lidé se díky koronaviru začnou zajímat o skutečné hodnoty důležité pro život, a to vše přinese zcela zásadní změny pro společnost a na to by měly reagovat naše sociální a ekonomické systémy.

---------

Tak tohle je hodně z říše fantazie. Debata kolem nepodmíněného příjmu je prostá: dejte všem lidem místo socdávek plošně 5 000kč, a vyženete půl milionů lidí pod most. Dejte jim 10 000kč a zlikvidujete k tomu i státní rozpočet a ekonomiku. Takže co si vybereme?

4 0
možnosti
TD

Přesně - tohle mi fakt nejde do hlavy. Věčné Koketování s nepodmíněným příjmem je jedna věc, ale to očekávání mnohých zdejších "alternativců", že koronavirus lidi nějakým zásadním způsobem promění, že lidé naprosto změní svojí přirozenost a začnou se orientovat na duchovní hodnoty, pomoc bližním atd - to je naprostý úlet. Pravý opak bude v nadcházející recesi pravdou, tak jako zatím snad úplně vždycky.

1 0
možnosti
VH

Hmmm - Vy jste nezažil žáky, povinně sedící v lavicích, usínajících či SMS-kujících?

Kdo nechce pracovat, kdo se nechce vzdělávat o své vůli, ten to pořádně a účelně dělat nebude.

Mimochodem: Jaký byste si představoval ten UZP (výši v Kč/osobu)? Jen abych mohl spočítat náklady. Měl by ho každý, kdo není zaměstnán?

Konstatuji, že už to není Nepodmíněný základní příjem.

5 0
možnosti

Ještě by to chtělo zaručenou průměrnou výšku, inteligenci a krásu.:-)

3 0
možnosti
BM

Pokud si představím velkou robotizaci a automatizaci, tak dojdu k tomu že bude spousta lidí bez práce. Zkrátka budou pracovat roboti a lidé si budou moci "užívat". Takže ti lidé co je nahradili roboti nebudou dostávat žádné peníze? Místo soc. dávek by mohli dostávat nějaký fixní plat. A pokud by čistě hypoteticky nastala 100% robotizace, tak potom co? Tak si myslím že zatím je to poněkud nedokonalé, ale přijde doba kdy.......

1 3
možnosti
VH

Víte, že už za císaře pána se lidé báli, že jim stroje vezmou práci a většina lidstva bude bez práce? Viz například Arbesovi "Štrajpudlíky".

5 0
možnosti
JF

Nesmyslnost, která již zkoušena byla a Finsko ji dosti rychle opustilo. A to je na tom ekonomicky poněkud lépe než Španělsko.

12 0
možnosti
Foto

Nesmysl. Takové vzdělání je prázdný fetiš. Podívejte se, co se stalo u nás, když jsme si zprovoznili třicet univerzit? Zlepšila se vzdělanost? Ne. Naopak se zcela devalvovalo vysokoškolské vzdělání.

Základní příjem má každý už dnes, ale musí o něj holt žádat sociálku, když nic nevydělává. Je to těžká práce zajít tam a vyřídit si to?

12 0
možnosti
Foto

Nemá ho dnes každý a v tom je také nespravedlnost - kdo myslel na horší časy, něco naspořil nebo se může postarat rodina, tak nedostane nic a naopak ten, v jehož rodině jsou dlouhodobě nepracující, tak vždy něco dostane.

1 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS