Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TT

Citujete správně slova paní Lipovské

Osobně proto nepovažuji za zásadní a už vůbec ne svobodu ohrožující diskusi o samotné formě vlastnictví média veřejné služby. Podstatné pro mě totiž je důsledné dodržování principu veřejné služby v oblasti televizního vysílání v zemi, která má veřejnoprávnost určenou zákonem.

Zdroj: https://lubomirstejskal.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=752341

Chápu tedy správně, že i vy považujete tedy změny formy vlastnictví ČT za možnou cestu (paní Lipovská dále připouštěla, že by se to vše nemuselo odehrávat jen ve formě diskuse). Považujete Andreje Babiše a jeho vládu za schopnou zajistit dodržování principu veřejné služby v oblasti televizního vysílání (po šesti letech zkušeností s ním osobně ve vládě), pokud na ni bude mít z pohledu přímého financování rozhodující vliv? Já jako občan se zdráhám připustit televizi veřejné služby pod přímým vlivem jakéhokoliv politika. Ostatně, zkušenosti z Polska a Maďarska jsou dosti drastické.

Paní Lipovská dále sdělila, že je pro ni bude přínosem spolupráce s Janou Bobošíkovou. Nehledě na to, že paní Bobošíková se obsadila do hlavní role té (zatím) frašky, kdy se vláda pokusila televize zmocnit tak nějak po Orbánovsku - nevadí vám vliv takových kreatur jako je Jindřich Vodička (s čímž se dá u Jany Bobošíkové počítat), nevadí vám působení paní Bobošíkové v Lidicích?

Paní Lipovská je mladý kariérní teoretický ekonom (a nemyslím to nijak hanlivě). Do rady ČT ji dostala ČBK, institut Václava Klause, vliv Miloše Zemana a parlamentního spojení ANO a KSČM. Vzhledem ke svým (nulovým) zkušenostem s politikou - a o nic jiného nejde - není ani naděje, že by tlaku, který na ni bude (i třeba jen z podstaty funkce) dokázala odolat (v horším případě třeba ani nechce). Když ji protáhne politickým blátem takový Vojta Filip (pokud se mu znelíbí), to je snad i pro otrlého starého chlapa (ne tak pro mladou dámu) lepší operace slepého střeva bez umrtvení.

Chtěla tento výtah ke kariéře sama, O.K. Ale na výsledky se netěším.

6 6
možnosti
AN

A52l53e85š 66N24o24v74á30k

31. 5. 2020 18:24

Změna formy vlastnictví je naprosto legitimní téma. Stejně jako úplné zrušení ČT. Je třeba věcně probrat klady a zápory různých variant.

7 2
možnosti

málo kdy s vámi souhlasím, mám jiné vidění světa ... ale tento článek jsem si přečetl pozorně a nemohu nic jiného než s vámi souhlasit a máte ode mne karmuR^

3 0
možnosti
MB

M39i58l15a24n 84B38í17l20e41k

31. 5. 2020 17:53

Tady je asi problém v tom, že v těchto volbách do Rady ČT (plus ty z března) nebyl zvolen nikdo proti vůli "Berkovcova seznamu". Jen ti doporučení a neutrální.

A ohledně Hany Lipovské. Souhlasím s tím, že "nedemokratických politiků se bát máme a musíme, upřímně věřící ekonomky s konzervativními politickými názory nikoli." Jenže tu zřejmě existuje úzká spolupráce s paní Bobošíkovou ("Poznala jsem Janu Bobošíkovou jako člověka, který je absolutně neschopný lži"), takže pak se není co divit právě obavám z politického vlivu. A Jana Bobošíková svou činností (tuším i kandidaturou za KSČM, angažmá v ČSBS atd.) zkrátka trochu vyvolává pochybnosti, jak moc je její "flexibilita" kompatibilní s upřímnými konzervativními názory.

6 7
možnosti
AN

A49l65e79š 29N31o43v81á27k

31. 5. 2020 18:05

Jako že se poslanci nerozhodovalo svobodně? Napadl snad někdo neregulérnost průběhu voleb?

7 3
možnosti
RM

Myslím, že se mýlíte, rozhodně to není "mnoho povyku pro nic". Hana Lipovská je po dlouhé době první členka rady, která je z titulu své profese nejen schopná, ale především ochotná provést analýzu hospodařerní veřejno právní ČT. Proto ten pokřik, proto lidé jako jsou pan Halík se ohání prohlášeními že "čas nazrál, nelze pasivně přihlížet ani ustupovat", nebo "Snahy politiků ANO, KSČM, SPD a Trikolory zničit liberálně-demokratickou politickou kulturu... nesmí zůstat bez odezvy".

Přitom pokud bych se zeptal co tou liberálně-demokratickou politickou kulturou myslí, bylo by s největší pravděpodobností dlouhé ticho...protože v tomto případě jde všem těmto křiklounům o jediné a to jsou peníze v rozpočtu ČT.

24 6
možnosti

O hospodaření ČT jde až úplně nakonec.

5 9
možnosti
AN

A38l10e38š 17N14o43v79á53k

31. 5. 2020 17:43

věcný, kultivovaný komentář uvádějící mediální výkřiky do kontextu. Podepisuji.

11 1
možnosti

Mýlíte se pane. Lipovská je jen a pouze trojský kůň Zemana a spol. V příštích volbách do Rady ČT budou odstraněni pan Šarpatka a další, k současné moci kritických lidí a ČT bude plně v rukách Babiše a Zemana.

Už se nikdy z ČT nedozvíme o podvodech hradního kancléře, o podvodech premiéra, o lumpárnách mocných.

Nic víc, nic míň. NOVU má Kellner, PRIMA zobe Burešovi z ruky, Soukup je bezvýznamný.

Zbyde internet, než se ho pokusí ochočit. Říká se tomu ,,stabilizovat společnost".

6 23
možnosti
MK

Paní Lipovská je proti Zemnovi a má odlišné názory. Ale chápu. Ať žije konpirace

6 3
možnosti
JH

J20a10n 28H33a34r54v78a35n

31. 5. 2020 16:15

Nezoufejme, kromě Kalouska a Halíka jsou tu ještě Piráti - ti už proti volbě poslali udání do Brusele. A odtamtud přijde jistě nařízení, že volba je neplatná ;-)

20 3
možnosti
MK

A pak už nejsme daleko od toho, aby se postavily nápravné tábory pro ty, kteří mají jiný názor. Pak už je jen krůček k trestnímu stíhání a nakonec popravy rodiu těch, co si dovolí mít jiný názor než oficiální.

5 1
možnosti
MK

Děkuji za článek.

Hanku znám více než pět let a vím, že tato mladá žena je kontistentní ve svých názorech, je to demokratka, která by nikdy neupřela druhým právo na jejich názor. Její jediná kádrová skvrna je, že je konzervativního myšlení.

A tohle je to, co by mělo varovat. Je snad liberální demokracie jen pro lidi s liberálně demokratickým myšlením?

Nebo uznáváme demokracii bez přívlastků, kde každý názor má stejnou hodnotu pokud není ve svobodné diskuzi potvrzen či vyvrácen?

Jestli je ČT veřejnoprávní televize, tak by nemělo vadit, že v Radě zasedají lidé různých politických názorů, protože v tom případě i ČT by měla zastupovat všechny.

A stejně jako Hanka nechápu smysl veřejnoprávní televize v dnešní době. Zvláště když není veřejnoprávní, ale je to jen médium pro skupiny lidí s jedním politickým názorem.

23 2
možnosti
Foto

Další detail, který ji diskvalifikuje, je známost s lidmi, jako Vy. ;-D

Pokud by Rada měla být skutečně nezávislá, musela by být složena pouze z lidí, kteří nejsou organizováni ani politicky, ani jinak ideologicky.

Najděte si někde, jaká kritéria musí splňovat soudce v USA - který má být opravdu nestranný. U nás by tím neprošel asi nikdo. (A i tak je tam pojistka - je odvolatelný).

Veřejnoprávní médium má sloužit většině občanů - a ta není ani politicky organizována (počty členů stran jsou max. tisícovky), ani nijak ideologicky aktivní (kolik je u nás praktikujících katolíků, o ostatních nemluvě!).

3 5
možnosti
FL

Na rozdíl od vás jsem Hanu Lipovskou sledoval delší dobu již dříve, takže mne hysterická reakce "demokratů" hodně překvapila. Většina kritiků Lipovské zná akorát jeden její výrok vytržený z kontextu o tom, že by ČT mohla být nahrazena soukromými stanicemi. Ale s tímto názorem není mezi mladými ekonomy sama - viz něco podobného psal V. Pikora (to je ten od Šichtařové :)

"Budoucnost má internet. Televize je médium minulého století. Vývoj přitom nabírá na obrátkách. Co bylo před deseti lety nepředstavitelné, jako třeba diskusní televize DVTV či Netflix, je dnes realitou. Za deset let budeme ještě dál. A tomu musí odpovídat i legislativa. Nemá smysl dělat z veřejnoprávních médií muzeum.":

https://www.reflex.cz/clanek/komentare/99135/vladimir-pikora-kavci-hory-ceka-zemetreseni-televize-jak-ji-zname-je-medium-minulosti.html

17 2
možnosti
JP

J18a76n 73P94a67v69l32í77k

31. 5. 2020 14:03

Zcela opomíjíte kontext, v jakém se volba uskutečnila, mimo jiné skutečnost, že ČT už je až na výjimky znormalizovaná, nebo fakt, že Lipovská byla vybrána z více kompetentnějších kandidátů než je ona sama. Já na rozdíl od "mnoho povyku pro nic" tenhle blog považuji za projev nechumelismu (termín B. Doležala).

6 6
možnosti
Foto

Jedno z mála témat, kde Vás úplně nepodepíšu... ono, do rady může kandidovat kdekdo, nejsem si úplně jistej, jak tam ty kompetence nastavit..., že v radě začíná převažovat "provládní" ovzduší je asi fakt, stejně jako to, že jeden čas bylo protivládní a protivládní je i část redaktorů. Ona úplná nezávislost je dle mě jen scifi idea. Hlídejme, ale nepodléhejme hysterii...

7 0
možnosti
  • Počet článků 4813
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 837x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal