Diskuse
Povinné dýško je nesmysl
Děkujeme za pochopení.
J85a28k84u55b 25K15n52e64c81h68t76o34v49s31k58ý
Bohužel zapomíná se na to že spropitné by mělo odrážet příjmy hosta. Když někdo pracuje za výdělky třeba kolem min. mzdy, tak je 10 procent opravdu hodně.
J21a71n 51R47á57ž
Buďme realisté: Když někdo pracuje za výdělky kolem min. mzdy tak obvykle nemá na to, aby chodil do hospody s obsluhou často a když tam jde, tak účet není tak velký, aby ho deset procent nějak položilo na lopatky.
Praxe: V podnicích, kam chodí lidé s nízkými příjmy, tvoří spropitné spíše zarovnání účtované částky do pět až deset korun, než dorovnání na stokoruny jako v podnicích vyšší kategorie nebo i na pětisetkoruny v podnicích nejvyšší cenové kategorie.
J65a89n 55Č80u45p
A musím dávat dýško při platbě v autobuse, v obchodě, policajtovi při pokutě, ....? Ne? Tak proč pinklovi?
R91i35c42h61a48r13d 74P32o49l21á86š50e14k
nepíše se pinkl, ale pingl. Jinak douhlas.
P85e26t89r 64K95e40i52s23l87e46r
Podniku, který by požadoval povinné dýško, bych se velkým obloukem vyhnul. Dýško dávám a rád těm, kteří si to zaslouží a s jejichž prací jsem spokojen.
M73a32r92t95i73n 61K93a98v43k68a
V USA personál samozřejmě dýško, tip, požaduje, ale když člověk není spokojen s obsluhou, tak dýško dávat nemusí a také jsem jej párkrát nedal.
Nicméně na druhou stranu dýško člověk dává, když je obsluha příjemná, ochotná, nevtíravá, což třeba v těch USA jsou servírky až vlezlé jen proto aby dostaly dýško.
Co se týče dýška, tak číšník, servírka vykonávají svojí práci, za kterou jsou placení. Dýško je vlastně jen bonus od zákazníka a ten bonus by neměl být samozřejmý.
Další problém je, že mnozí číšnici, servírky, ale i kuchaři jsou placeni tak, že mají minimální mzdu a zbytek dostávají bokem, tedy na černo. Takže peníze na výplaty jsou, ale majitelům se nechce platit nesmyslně vysoké odvody, Což chápu, protože sociální stát je nenažraný.
J59a39k48u16b 38K30n73e97c19h91t34o30v47s97k71ý
S tou minimální mzdou to neplatí zas tak moc všude. Je to hodně zveličované.
F94i74l34i58p 49V91r78a46c95o87v26s20k78ý
Dobrý den, jako zákazník máte samozřejmě pravdu... Na obranu toho oboru jen mohu říct, že nynější provozovatelé restauraci v drtivé většině nejsou titíž kdo pokřivili trh. To se stalo už kdysi dávno. Tak se nyní počítá s tím, že platy servisu uhradí spokojený zákazník. Ovšem, pokud chcete platit personál alespon trochu slušně a hlavně poctivě ( nic na černo apod.) jste hned o něco dražší než konkurence a právě zákazník je první kdo Vám to vyčte ( osobní zkušenost).
M26a86r16t44i87n 56K77a82v36k75a
Filipe, se ženou chodíme ve Valmezu do restaurace, kde za večeři ve dvou necháte kolem tisícikoruny. Což si myslím, že je slušná cena. Jmenovat restauraci nebudu, protože majitel je můj kamarád, ale kuchaři tam mají kolem 35 tisíc plat a nejnižší nástupní plat servírky je 26 tisíc korun. Na ValMez vynikající a přesto během oběda má tato restaurace měsíčku kolem 130 - 150 korun.
- Počet článků 89
- Celková karma 25,16
- Průměrná čtenost 2332x
Seznam rubrik
- Lidé a život
- Knajpy a šenky
- Svět byznysu
- Mediální rybník
- Politický cirkus
- Planeta knih
- Nastavené zrcadlo
- Dekatvíty