Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Bohužel zapomíná se na to že spropitné by mělo odrážet příjmy hosta. Když někdo pracuje za výdělky třeba kolem min. mzdy, tak je 10 procent opravdu hodně.

0 0
možnosti
JR

J21a71n 51R47á57ž

31. 5. 2020 14:24

Buďme realisté: Když někdo pracuje za výdělky kolem min. mzdy tak obvykle nemá na to, aby chodil do hospody s obsluhou často a když tam jde, tak účet není tak velký, aby ho deset procent nějak položilo na lopatky.

Praxe: V podnicích, kam chodí lidé s nízkými příjmy, tvoří spropitné spíše zarovnání účtované částky do pět až deset korun, než dorovnání na stokoruny jako v podnicích vyšší kategorie nebo i na pětisetkoruny v podnicích nejvyšší cenové kategorie.

0 0
možnosti

J65a89n 55Č80u45p

30. 5. 2020 19:55

A musím dávat dýško při platbě v autobuse, v obchodě, policajtovi při pokutě, ....? Ne? Tak proč pinklovi?

3 0
možnosti
Foto

nepíše se pinkl, ale pingl. Jinak douhlas.

2 0
možnosti
PK

Podniku, který by požadoval povinné dýško, bych se velkým obloukem vyhnul. Dýško dávám a rád těm, kteří si to zaslouží a s jejichž prací jsem spokojen.

24 0
možnosti
MK

V USA personál samozřejmě dýško, tip, požaduje, ale když člověk není spokojen s obsluhou, tak dýško dávat nemusí a také jsem jej párkrát nedal.

Nicméně na druhou stranu dýško člověk dává, když je obsluha příjemná, ochotná, nevtíravá, což třeba v těch USA jsou servírky až vlezlé jen proto aby dostaly dýško.

Co se týče dýška, tak číšník, servírka vykonávají svojí práci, za kterou jsou placení. Dýško je vlastně jen bonus od zákazníka a ten bonus by neměl být samozřejmý.

Další problém je, že mnozí číšnici, servírky, ale i kuchaři jsou placeni tak, že mají minimální mzdu a zbytek dostávají bokem, tedy na černo. Takže peníze na výplaty jsou, ale majitelům se nechce platit nesmyslně vysoké odvody, Což chápu, protože sociální stát je nenažraný.

7 0
možnosti
JK

S tou minimální mzdou to neplatí zas tak moc všude. Je to hodně zveličované.

0 0
možnosti
Foto

Dobrý den, jako zákazník máte samozřejmě pravdu... Na obranu toho oboru jen mohu říct, že nynější provozovatelé restauraci v drtivé většině nejsou titíž kdo pokřivili trh. To se stalo už kdysi dávno. Tak se nyní počítá s tím, že platy servisu uhradí spokojený zákazník. Ovšem, pokud chcete platit personál alespon trochu slušně a hlavně poctivě ( nic na černo apod.) jste hned o něco dražší než konkurence a právě zákazník je první kdo Vám to vyčte ( osobní zkušenost).

5 0
možnosti
MK

Filipe, se ženou chodíme ve Valmezu do restaurace, kde za večeři ve dvou necháte kolem tisícikoruny. Což si myslím, že je slušná cena. Jmenovat restauraci nebudu, protože majitel je můj kamarád, ale kuchaři tam mají kolem 35 tisíc plat a nejnižší nástupní plat servírky je 26 tisíc korun. Na ValMez vynikající a přesto během oběda má tato restaurace měsíčku kolem 130 - 150 korun.

2 0
možnosti
  • Počet článků 89
  • Celková karma 25,16
  • Průměrná čtenost 2332x
Profesí marketér, věčně student, hrdý Evropan... V současnosti se snažím držet kurz jako „kormidelník“ v marketingové flotile e.vox. Cokoli jsem dělal, to jsem byl rád: Pracoval jsem například za pultem jako prodavač, den co den počítal hodnotu portfolia investičních fondů či jako ekonomický novinář. Na iDnes jsem se přestěhoval z blogosféry Respektu. Miluju Londýn, Star Trek a earl grey. Najdete mě i na twitteru: @jackal007.