Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Z hlediska genetiky a psychologie vždy každý jedinec (např. i Čech) nejvíce udělá pro svoje děti, pak pro ostatní příbuzné, pak pro svůj národ, pak pro Evropany, pak teprve pro třeba pro muslimy či Rusy. ... To je prastarý pud zachování rodu, bez kterého bychom nepřežili. Je špatný? Bud by tento instinkt musel ze světa úplně vymizet u cca 7 miliard homo sapiens a nebo jsme odsouzeni k zániku i v rámci EU... ;-)

0 0
možnosti
JP

Máte pravdu, tak to bylo tisíce let, nicméně z mystického hlediska záleží evoluce vědomí právě v tom, aby ta, abych tak řekl, chapadla lásky, zejména soucit a solidarita, se postupně stále více a více rozšiřovala, až obsáhnou nejen člověka, ale vše živé. Tudy se bude ubírat duchovní vývoj.

0 0
možnosti

R^R^R^R^R^R^R^

Máte to v hlavě úžasně srovnané! Bohužel u nás je přílíiš mnoho falešného nacionalismu! Staví na něm komunisti, bývalí i současní, okamurovci, klausovci, hradní Pán, někteří vrcholní politici a čtenáři proruských desinformačních servrů, kteří ty nejrůznější jedy, lži a nenávisti, šíří mezi námi!

:-)

0 0
možnosti
JP

Přesně tak, děkuju za podporu a zdravím vás.

0 0
možnosti
AK

To, co předvádí Evropa v posledních desetiletích, nemá v historii lidstva obdoby.

Zdroj: https://provaznik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=752208

Já bych řekl v posledních 10 letech hlavně.

Doufám, že EU konečně pochopí, že není zachránkyně světa, že začne předcházet terorismu a no-go zónám tím, že lidé co tu nemají co dělat prostě odejdou a hlavně - že žádní další už nepřijdou.

EU jinak ztrácí svůj význam - rozpadne se a vrátíme se k vnitrostátním hranicím. Ostatně mezi Řeckem a Tureckem už to tak je.

0 1
možnosti
Foto

Zdravím, a samozřejmě karmuji;-)R^R^ ... a jen se obávám, že lidé, tedy ta valná většina, není ochotná a tedy ani schopná to pochopit a přijmout. Jedno je jisté, jistý pokrok tu bezesporu je, to se nedá přehlédnout, zatím spíše u menšiny; a protože jsme všichni lidé, tedy tvorové chybující, a mnohdy i zneužívající čehokoliv, a to i těch dobrých myšlenek a záměrů, jsou věci jak jsou. A až i ti, co vás zde kritizují, pochopí, že záleží právě i na nich, na jejich vlastním přístupu, jejich změně v myšlení, tak pak možná budeme zase o kousek blíže vytouženému cíli. Jiná cesta není, a kam vede vypjatý nacionalismus, tak o tom se už lidstvo přesvědčilo mnohokrát, bude-li to stačit, nebo se zase musí spálit, to je otázka. Máme na výběr. :-)R^

2 0
možnosti
JS

Je to dlouhé čtení, přesněji řečeno agitace, ale Váš příspěvek obsahuje jeden základní rozpor. Ideu státu Česká republika máme opustit a máme se stát státem Evropská Unie. Proč jenom EU? Bez USA, Číny, Ruska atd. Tam snad nežijí lidé?

0 1
možnosti
Foto

... nějak a někde se musí začít; a kde jinde, než v demokratické a vyspělé společnosti? Postupně, nenásilně. V Rusku, v Číně? Děláte si legraci? :-)

1 0
možnosti
Foto

J77i59r56i 96C78i92z

29. 5. 2020 12:55

R^Nacionalismus ma vzdy blizko k fasismu a rasismu. Byl taky pricinou valek na celem svete, ktere staly miliony zivotu. EU je skvely priklad, jak nacionalismus vymytit. Dobre napsano autore!

2 0
možnosti
JP

No děkuji vám za ojedinělý souhlas v záplavě kritiky.

1 0
možnosti
Foto

Ještě poznámka.

aby se národy vzájemně obohacovaly o to, oč skutečně stojí, nemusejí žít v témže státě. Když si chcete pochutnat na skvělém guláši, co dělá sousedka, také se hned nemusíte stěhovat k ní domů nebo naopak ji natrvalo usalašit ve vlastní kuchyni, a to i s jejím manželem a pěti dětmi.... (v lepším případě)

1 1
možnosti
Foto

Evropa je hlavně jako slepenec odsouzena k zániku. Viz Rakousko-Uhersko. To bylo něco podobného, také násilná snaha sjednotit rozdílné národy, kultury a ekonomiky. Kam to nakonec vedlo, víme všichni, tedy pardon, asi jen skoro všichni...

0 2
možnosti
JP

To je lež, tady právě poprvé v dějinách nikdo nikoho k ničemu násilím nenutí, chcete vstoupit? dobře. Chcete vystoupit? vaše věc - VB. Jestli je ten projekt odsouzen k zániku nevím, možná, pokud převáží váš přístup, pak asi ano, ale za pokus to stálo.

2 0
možnosti
JP

J69i64r74i 21P76i18l83n41y

29. 5. 2020 10:52

Já by se být Vámi, nedržel bych se tak nízko při zemi. Zrušil bych i historii, rodinu, pohlaví a tak dále. Vznikl by nechutný guláš všech chutí a totální anarchie. Post apokalyptická realita. A konec naší civilizace by tu byl v okamžiku. Zřejmě to si přejete, že?

1 2
možnosti
JP

Já nechci nic rušit, já jen říkám, že nejvyšší hodnotou není příslušnost k nějaké skupině, na tom se nic nemění ani měnit nemůže, nýbrž to, že jste člověkem. Toto je společný jmenovatel, který objímá veškeré rozdíly dané kolektivní identifikací.

2 0
možnosti
Foto

Národnostní státy vznikly přirozenou cestou jako uzemí spravované lidmi, kteří si vzájemně rozumějí (společný jazyk) a mají stejné návyky (společná kultura). Jsou tedy vzájemně předvídatelní a nemůže mezi nimi docházet ke kolizím na základě neporozumění.

Na vztahy mezi státy navenek nemá vliv národnostní složení, ale mocenské zájmy. Jakmile se kříží, dochází ke sporům, bez ohledu na etnické složení obyvatelstva státu.

JInými slovy - jste vedle jak ta jedle.

4 1
možnosti
  • Počet článků 48
  • Celková karma 3,91
  • Průměrná čtenost 1502x
Soudní překladatel (NJ).

FFUK obor filosofie.

Bibliografie:

Svatý grál na čtyřech rovinách bytí, Malvern 2014

Hérakleitos ve světle mythické moudrosti, Malvern 2017

Ódinova cesta, Fabula 2023

Záliby - příroda, klasická hudba, šachy.

Seznam rubrik