Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

J26a16n 33B97u93r79i16a87n

28. 5. 2020 10:51

Žijeme v zastupitelské demokracii - základní moc má mít občan, respektive volič. Čili já odevzdám svůj hlas nějaké straně či přímo zastupiteli a ten pak zastupuje mé zájmy.

Jak prosím mám kontrolovat, jestli daná strana či zastupitel prosazuje zákony, které mi jsou ku prospěchu? Jestli hlasuje dle svého předvolebního programu?

Poslanci či senátoři (prostě a výstižně zastupitelé) samozřejmě mají hlasovat dle svého svědomí a vědomí, ale nehlasují sami za sebe - jen a pouze zastupují své voliče. A proto by jejich hlasy měly být veřejné!

8 8
možnosti
JN

J91a73n 55N51o89v84á58k

28. 5. 2020 12:17

Nemáte pravdu, poslanci nezastupují jen své voliče.

Ústava Článek 26: "Poslanci a senátoři vykonávají svůj mandát osobně v souladu se svým slibem a nejsou přitom vázáni žádnými příkazy."

Slib poslancea senátora: "Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí."

8 2
možnosti
MB

Jestli se někdo bojí nějakého "stranického" hlasování, měl by spíše preferovat tajné hlasování, kde je větší předpoklad, že poslanci budou hlasovat podle svého svědomí a ne disciplinovaně podle stranických pokynů..

Zkrátka jsou vlny, kdy se volá po tajných volbách.. a jindy po veřejných..

Co je víc demokratické? Asi jak kdy..

4 0
možnosti

Mícháte dohromady dvě nesouvisející věci. Volič musí mít zpětnou vazbu a vědět, jak poslanci rozhodují.

5 19
možnosti
LC

Ale houbeles. O personáliích se vždy rozhoduje tajnou volbou. Pokud tomu tak není, jste v totalitě.

21 3
možnosti
LC

Za komančů to stálo za ... a volby byly fraška. Když si ale představím, že by tu 40 řádili Piráti se Zelenými, vůbec si nemyslím, že by to bylo lepší.

25 5
možnosti
Foto

žeby pod tajnou volbou probíhala vzpoura oběšenců ?

0 0
možnosti
ZZ

ještě není vyhráno, určitě mají s některými senátory sepsanou stížnost do brusele s žádostí o vyhlášení neplatnosti voleb (všech),které nedopadnou podle jejich představ, a to je chudáky ještě čeká nakládačka v příštích parlamentních a prezidentských volbách

24 4
možnosti
PK

Velká karma a jen potvrdím, že bych taky rád viděl, když už musím, jiný než liberální pohled na svět. A volby, je to fajn , že mohu ale nemusím a je fajn, že jsou tajné. R^R^R^

32 0
možnosti
  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2184x
Od roku 1992 podnikám, mám rád Járu Cimrmana, Monty Pythony, Jasnou Páku a hradecké Votroky.

Seznam rubrik