Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Makroekonomové mají sklon přehánět. To my, mikroekonomové víme, že živnostník prostě přežije pokles tržeb i 60%, zredukuje zaměstnance, zruší marketing a příští rok se zase rozjede.

Jediné, co potřebuje, je aby mu nikdo nebránil v podnikání.

Inflace je nepříjemná, ceny se musí zvedat.

A veřejný dluh? Ten budeme řešit, až se překročí 100%0 HDP. S tím jsem se už smířil.

0 0
možnosti

Za dva měsíce nasekal Babiš větší dluh, než Kalousek za celý život. Přivedl stát na buben. A já to teď mám zachránit tím, že utrácením zlikviduji své úspory na důchod?

Děkuji pěkně, nechci !

6 0
možnosti

J58a33n 78R80á93ž

25. 5. 2020 14:01

Když člověk slyší o úvahách vstupu státu do Smartwings a na druhé straně o omezování podpory malým podnikatelům a živnostníkům, musí mít pochybnosti o politice vlády. I když je mi jasné, že odolávat silným lobystickým tlakům, je velmi obtížné.

6 0
možnosti
Foto

Vsup státu do aerlinek je v každé zemi podraz na všechny ostatní podniky, kam stát nevstoupí. V Americe ale, i v Německu máme velkou naději, že v době růstu stát zase vystoupí a ještě na tom vydělá. U nás to je jenom o přihrávání míst a zakázek pro kamarádíčky, nic víc.

3 0
možnosti

J90i93ř62í 29F63o20g95e32l

25. 5. 2020 12:20

3% inflace při 9% růstu mezd ovšem není žádná katastrofa.

0 0
možnosti

Inflace není nikdy nic dobrého. Ta inflace postihne nejen ty, kterým mzdy rostly (meziročně v průměru o 6,7 % v roce 2019), ale i ty, kterým příjmy nerostly a pak také ty, kteří měli naspořeno na horší časy.

Je potřeba vzít na vědomí, že ten růst cen je kumulativní.

A růst důchodů (mj.) zvýšil nároky na rozpočet nad únosnou míru - což se právě v období krize projeví.

2 0
možnosti

Ještě jednu hrůzu jste zapomněl: Neskutečně vysoký podíl mandatorních (a kvazimandatorních) výdajů na státním rozpočtu. V době krize smrtící samo o sobě. A že se vlády posledních sedm let opravdu snažily, aby to bylo smrtící pořádně.

8 0
možnosti

Ano, jen záplaty za ty ještě lepší vlády a včetně té poslední vedené kantýnskou....

1 0
možnosti
  • Počet článků 361
  • Celková karma 22,04
  • Průměrná čtenost 1391x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky