Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P80e21t86r 44M54u57n17z81a15r

25. 5. 2020 11:14

Se závěrem nesouhlasím. Já třeba neměl problém s matikou ale s jazyky. Šel jsem na techniku a stejně jsem se u maturit musel trápit s dvěma jazyky a musel to nějak zvládnout. Tak proč nejsou jazyky volitelné a matika ano?

0 0
možnosti
Foto

S Vaší argumentací souhlasím bez výhrad. Důvodem je mimo jiné dnešní vysoká míra specializace. Nikdo už neovládá svůj obor jako celek. Jsou podobory podoborů, kde máme vynikající jedince. Myslím, že matematika má být povinná jen na ZDŠ, na středních školách všeobecného zaměření (gymnasia, umělecké školy atd.) jen jako předmět výuky, avšak nikoli povinně maturitní.

Pamatuji si sám na mizernou úroveň matematiky na mých středoškolských studiích, hrůzu při maturitě a velký oddech, když jsem prošel s vědomím, že ji už nikdy nebudu muset biflovat pro nějakou zkoušku. Jsem na konci své profesní kariéry a nemám pocit, že bych byl o cosi ochuzen.

0 0
možnosti
Foto

Ovšem kdybyste se věnoval vědám technickým, nic jiného by Vám nezbývalo.

Moje praktická lékařka má např. velký problém spočítal, kolik jakých pilulek potřebuji na 3 měsíce. Naštěstí vynález e-receptu to vyřešil. Napíše mail, kolik čeho potřebuji a je to.

Já se zase docela obešel bez znalosti osteologie. :-)

0 0
možnosti

J77a92n 46R53á40ž

24. 5. 2020 17:46

Jestliže maturita má být jednotná pro všechny typy středních škol, což je podle mne pitomost, a kritéria pro úspěšně zvládnutou maturitu jsou taková, jaká jsou, tedy že zvládnout ji musí každý, byl bych spíše pro zrušení povinné češtiny, než matematiky. Je to pragmatická myšlenka, neb život mne naučil, že bez znalosti literatury a slovního rozboru se člověk v životě obejde snáz, než bez znalosti matematiky.

Moje cesta k pochopení této pravdy nebyla jednoduchá. Na základce jsem z matematiky proplouval spíše z protekce (nechtěli mi kazit vysvědčení čtyřkou), čeština se dala ukecat, takže ta byla za jedna, ale na průmce jsem z matematiky naopak maturoval za jedna.

PS. Samostatnou kapitolou je to, jak se matematika ve školách učí. Mnoho "zkušených" kantorů, zejména na základce trpí zcela zcestnou představou,že matika se dá našprtat a proto volí zcela zcestné metody její výuky, což dovozuji z doučování vnučky.

2 0
možnosti
Foto

Tak tak, matematiku nezřídka učí kantoři, kteří ji také neumějí.

Einstein řekl, že pokud neumíte pětiletému klukovi vysvětlit to, na čem pracujete, tak tomu oboru nerozumíte.

A jak myslíte, že se matika učí na VŠ? Kdo se to umí našprtat nazpaměť, odchází vždy s výbornou.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS