Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tak hlavně ty neziskovky, ty mohou úplně za všechno (to už je obsese, nebo ne?);-D, zřejmě to byly taky ony, kdo minimálně napomohl finanční krizi 2008, a ne ty různé ratingové společnosti;-)

22 12
možnosti
Foto

Tak ona negativní zmínka o neziskovkáh je jistota karmy

0 0
možnosti
JP

J13a92n 92P81a69v84l88i56c77a

22. 5. 2020 15:22

A kdybychom ho tady měli už před deseti lety, tak by to bylo jedno. EuroR^EU

8 10
možnosti
LU

Keby že má Slovensko korunu, už dávno by ekonomicky predbehlo nielen Česko a Nemecko ale aj USA.;-D;-D;-D

16 3
možnosti
VH

A taky Svycarsko, Norsko a Katar. Ale to uz se bude psat rok 2220 :-)

2 0
možnosti
Foto

J92i67r93i 62C53i26z

22. 5. 2020 13:19

;-DDocela zabavne cteni. Rekl bych, ze autorka blogu ma zde fan-klub skladajici se pravdepodobne ze vsech budoucich volicu "Trikolory", ktera ma podle pruzkumu 2% a na vic se asi nezmuze. A korunu obhajuje nejakymi grafy. Ti, co to vidi jinak jsou proste "hloupi" v ocich autorky. Jen pripomenu, ze vcera zde byl clanek o cenach aut v CR, ktere i pres krizi neklesaji. To je logicke, jestlize € ma v prepoctu o 10% vyssi hodnotu, nez pred krizi, tak zakaznik pri stejne cene auta v € zaplati v Kc o tech 10% vic (grafy negrafy). Stejne je to u kazdeho dovozoveho zbozi. Sleduji pravidelne zpravy ZDF nebo ORF a neni tam zadna zminka o inflaci. Osobne autorciny vyplody nectu, ale nadpis me zaujal a malem jsem smichy nedojedl obed. Ve vetsine civilizovane Evropy si € pochvaluji, patri totiz k dvema svetovym obchodnim menam (€ a $) a to je klicove.

23 26
možnosti
JR

J24a73n 39R20á44ž

22. 5. 2020 11:39

Dopady koronakrize na ekonomiku jednotlivých zemí se ukáží až v druhé polovině roku. Jakékoliv závěry ze statistických údajů za březen/duben 2020 mají nulovou vypovídající hodnotu.

Osobně jsem hodně zvědavý na to, jak se s dalším vynuceným mohutným zadlužováním vypořádají země jako je Itálie, Španělsko, či Francie. Je zřejmé, že dotování "slabších" zemí eurozóny ztrácí podporu veřejnosti zejména v Německu a Nizozemsku, takže naděje např. Macrona na vydání eurobondů s nízkými úroky vyprchává. Takže bude pro některé země velký problém, jak sehnat peníze na krytí koronavirových rozpočtových děr s relativně nízkým úročením. Pak se teprve ukáže, jaké dopady bude mít globální krize, která svým rozsahem nemá v moderní historii obdobu na jednotlivé evropské státy, a budeme moci srovnávat její důsledky pro jednotlivé země eurozóny a pro ty členy EU, které si svou měnu ponechaly.

25 0
možnosti
AM

Je fakt, že kdyby měla třeba Itálie liru, devalvací by jí zmizely dluhy. Bohužel by zmizely i lidem úspory.

Tipuji, že Německo bude nakonec opět zachraňovat euro. Otázka je, jak hluboká krize bude a jestli to Německo utáhne.

0 0
možnosti
BH

Problém koruny je ten, že když má euro problém, tak koruna padá násobně více a když by se mohlo dařit, tak zasáhne ČNB:-/

35 2
možnosti
JZ

Tak ono to asi nebude o "pádu násobně více," viďte ;-)? Ale obecně: že koruna padá při ekonomických problémech je výhoda pro export (který je pro ČR důležitý). Je-li krize, klesají objednávky obecně. Celkově se snižuje produkce. V takové situaci je samozřejmě výhodou být dodavatelem s relativně nižší cenou. Budete-li mít euro a dodávat na eurový trh (např. Německo), tak můžete snížit náklady propouštěním, snížením marže (je-li to možné, protože v konkurečním prostředí si stejně moc velké marže nemůžete dovolit). Když budete mít např. korunu, která k euru klesne, budete výrobní náklady držet plus mínus nominálně, v korunách, stejné (nezvýšíte platy, nezvýšíte marži). Přesto však v eurovém vyjádření bude Vaše produkce levnější. Německý odběratel má tak důvod pro nákup zboží u Vás. V delším období se samozřejmě dostaví vyšší inflace, následně bude tlak na zvýšení mezd atd. Ale to je ten nárazník. Ve chvíli ekonomického šoku máte s oslabující měnou výhodu.

Kč dlouhodobě rostla, intervence ČNB přišly v době, kdy jsme měli mizerný růst. Podle mě ekonomice pomohly. Nezaměstnanost tady byla de facto nulová. Otázkou je samozřejmě správné ukončení intervencí. Ale po bitvě každý generálem.

5 1
možnosti

Já tedy nejsem žádný zastánce eura, ale to, co níže pan Mahovský považuje za "jasné a přesné" (:-)), podle mne zhola nic nevypovídá o tom, jak by slovenská ekonomika dopadla, kdyby zůstala u koruny, když podle všeho je tam hlavním hybatelem automobilový průmysl.

3 0
možnosti
MB

Ale vždyť účty za koronavirus v ekonomikách ještě teprve přijdou. Data za první čtvrtletí roku nevypovídají skoro o ničem.

27 1
možnosti
FL

Takže zpochybněny argumenty těch, co agitovali za prospěšnost eura. A jaké jsou argumenty za prospěšnost koruny? Lze nějak doložit, skutečnou výhodnost jejího oslabení, onoho "polštáře"?

8 5
možnosti
FL

@Karásek - Mínus není odpověď

0 0
možnosti
AM

Jako vždy jasné a přesnéR^[>-].

21 14
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,46
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články