Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PN

Nejdřív říkáte že proti koruně někdo použil manipulativní čísla, bez širšího kontextu a poté uděláte to stejné vy sama. Pokud tedy růst či pokles ekonomiky nezávisel na euro před tím, pak na něm nezávisel ani teď. Můžeme říct, ano koruna v krizi mírně pomohla našim vývozcům, protože se proti euru propadla a zlevnila naši českou pracovní sílu, takže montovny mají výhodu. Na druhé straně propad korunu pro českého spotřebitele všechno v obchodech dost zdražil. Takže se lidé kvůli koruně dost pohoršili oproti třeba Slovákům. To jsou ovšem krátkodobé výkyvy, dlouhodobě musí naše podniky platit zahraničním bankám miliony, celkově miliardy za zajištění kurzového rizika a to úplně zbytečně kvůli koruně a o to méně pak mohou dát zaměstnancům na mzdy. Když chcete kamkoliv vycestovat platíte daleko častěji nesmyslné směnárenské poplatky. Krom toho vůbec nechápu proč platíme korunou po vzoru rakouského mocnářství a neplatíme dolarem, když jsme zemí která tolar dala světu, ale to už je mimo diskusi, jenom žebychom na korunu zase nemuseli být tak hrdí, nic zvláštního neznamená, je to jenom výraz našeho podřízení "něčí královské koruně"

11 1
možnosti
JD

naopak, je to vyraz naseho sebevedomi

1 3
možnosti
Foto

Články M. Šichtářové doprovází vždy jen její portrét. Sex sales. Výborný marketing. Jinak blábol ke kávě, pivu, či koňaku (Nechať se vám líbí). Jinak bychom tady přece četli rozumné návhy na reformu EU, kritiku naší české administrativy (aha, to ona nemůže), nebo komparace s konurenčními ekonomickými systémy v kontinentální Číně nebo v Indonésii.

6 3
možnosti
Foto

tentokrát super extra, paní Šichtařová !

7 7
možnosti
JP

Jen aby...Pokud to říká paní Šichtařová, mám o tom vážné pochyby, protože její "prognózy" publikované mnoho let zde na blogu (třeba zánik EURA) nikdy nevyšly. Dle mého názoru vycházejícího z práce ve výrobní sféře jsme měli mít EURO už dávno a ušetřili bychom si spoustu problémů a výdajů. Ale pár lidí by přišlo o svá korýtka.

17 8
možnosti
Foto

kdybychom měli euro, nemohla by jej ČNB darebácky ničit a ožebračovat obyvatele

16 0
možnosti
JD

to neni tou korunou, ale nezodpovednym pristupem CNB

0 0
možnosti
JS

Věřím, paní Šichtařová že Vy jste si pro jistotu dala úspory do eura.

4 3
možnosti
Foto

K tomu zda je výhodné euro.

Pokud by jsme jej přijali v hodnotě 25Kč za euro tak bysme dnes za každý nákup platili řádově o 10 % méně, protože značná část zboží u nás je buď z ciziny, nebo je ze surovin z ciziny.

A u zbytku pak platí, že cena se přizpůsobí tomu dovozovému.

2 7
možnosti
VH

Aha - a kdyby 20 Kč/EURO? To nechápete, že by dávno byly všechny ceny, včetně ceny práce, přizpůsobeny tomuto kurzu.

Představa, že přijatým kurzem dlouhodobě změníme ekonomii je směšná.

6 1
možnosti
Foto

Autorka tak nějak zapoměla, že sice Slovensko přijalo euro v roce 2009, ale již dávno předtím měla navazanou SK na euro (minimálně 3 roky a nějakou dobu před tím navázáním padlo to rozhodnutí, že euro příjmou (tedy někdy kolem roku 2005 se vědělo, že Slovensko bue mít euro).

Ty automobilky tam ale nestavěly před rokem 2005, tedy její úvaha je naprosto zcestná. To euro naopak bylo jedním ze základních stimulů proč se Slovensko stalo pro automobilky a nejen pro ně lukrativní.

8 7
možnosti
VH

Máte pravdu. Ale my jsme tady ty automobilky měly i bez toho lákadla.

Vámi popsaný fakt ovšem nic nemění na tom, že fakt přijetí EURA sám o sobě neměl vliv na růst HDP.

5 1
možnosti
LD

Hloupoučké. Paní analytička si vybrala jako vždy pro ni vhodná čísla. Když Slovensko rostlo několik let rychleji než my, tak to bylo pár automobilek, když teď čtvrt roku kleslo o něco více, než my, tak za to může euro. Že máme o 10% znehodnocení měnu proti tomu slabému euru, že náš pokles je kromě Slovenska ze všech sousedních zemi nejvyšší, to je přece fajn. Hlavně, že máme vlastní měnu, ta nám dost podle autorky pomáhá. Zatím je ale tajné, jak, protože propad ekonomiky je u nás nejhlubší. Pro nechápavé - i když Slovákům klesla ekonomika o procento více, tak jejich úspory a majetek vzrostly pro Česku o 10%, o tolik je jejich měna dnes proti koruně silnější. Paní autorka totiž nepíše analýzy, ale populistické a hloupoučké častušky.

23 11
možnosti
VH

Jak máme "znehodnocenou měnu". Kurzem k ostatním měnám? Vidíte, já se mohu nakoupit jen o 3,3 % méně - to užrala inflace.

2 0
možnosti
DK

Jako nekritičtí obhájci přijetí EURa, tak i paní Šichtarová jako neobjektivní odpíračka a ekonomický medvěd neustále předpovídající krizi, se na problematiku zachování koruny nebo přijetí EURa neumí podívat čistě pragmaticky. Tedy skrze porovnání čistě ekonomických parametrů mnoha různých scénářů.

A to bych u rýže ekonomické otázky, jakou v důsledku používání konkrétní měny v ekonomice je, mělo nakonec rozhodnout. Emoce, hra na nacionální nebo naopak internacionální strunu, nebo politika, to vše by mělo jít do pozadí.

5 1
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,49
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články