Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JD

Smyslem ekonomiky by mela byt co nejvetsi mira sobestacnosti a ne vyvazet co nejlevneji co nejvic

2 10
možnosti
JD

pokud nesouhlasite tak misto minus napiste proc nesouhlasite, to by bylo fer, kvantita na ukor kvality nic dobreho neprinese...zvlast kdyz to neni na zajisteni sobestacnosti ale na vyvoz

2 4
možnosti
KS

Jestli je euro tak zlé, tak je mi s podivem, proč ho má tolik zemí, které jsou na tom lépe než my a nezdá se mi, že bychom je doháněli. Ale jinak stejně všude platím kartou, tak je mi úplně šumák, v čem je cenovka.

12 3
možnosti
ZB

Právě pro bohaté státy (Německo, Holandsko ) je EURo výborné, protože jejich vlastní měna by byla mnohem pevnější.Takže takt mohou lépe vyvážet svoje produkty.

1 3
možnosti
Foto

Nejde o to zda je někdo odpůrcem či není. K přijetí jsme se zavázali a teď se chováme jak malé děti, co argumentují že si uklidí pokojíček, ale neřekli kdy. Co se koruny týká, je samozřejmě vládami u nás posilováno vědomí, jak je skvělá a každý ji chce. Jen nikdy není řečeno B, což je to, že v době jakékoli krize je investory brána ve stejném koši jako forint nebo rubl a každý se ji zbavuje. Proto samozřejmě hned oslabuje. Většina investorů si chrání v takových časech tím, že se koruny zbaví a přesunou svoji investici do dolaru, Eura a zlata.

12 7
možnosti
JD

neni mozne podvest lidi kteri za cely zivot neco nasetrili a ted jim to smenit v kursu 1:30 a sdelit jim, ze byli blbi, ze za takove penize pracovali, kdyz chytraci maji valorizace atdatdatd.....tak kdyz chcete prejit na euro, tak z tech zbytecnych bilionu smente usetrene koruny v realnem kursu , nevim, treba 10:1, ale nenechte je okrast, od toho mate sve pravomoce, ....vy banky

1 5
možnosti
VB

Balamutíte vy. Jak vyplývá z vašeho textu, pokles ekonomiky Slovenska nebyl spojen s eurem, ale právě s automobilkami. Což dopadne na Česko také (jako na Detroit).

Proč by měl mít stát možnost manipulovat s měnou? Je to jenom útěk před realitou. Při tzv. intervencích šlo o falšování peněz a bohužel hloupí kravaťáci si ty koruny koupili.

Když už podvod, tak dotáhnout do konce a nakoupit za tzv. rezervy něho hmatatelného, třeba zlato a rozdat lidem.

Seberme centrální bance část rezerv

4. 12. 2019 11:21:27

Stačí rozhodnutím Parlamentu odebrat centrální bance třeba 2 biliony korun (a ještě dost zbyde) a nakoupit za ně zlato. Každý občan může obdržet pět krásných velkých lesklých zlaťáků o hmotnosti 1 OZ (trojské unce, 31,1 g).

Zdroj: https://vilembarak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=737936

7 2
možnosti
JZ

Tak vás zdravím, pane Baráku, po letech. Ano, již jsme se bavili o vašem přechodu k eurofilům, důvody chápu, protože já mám ztrátu důvěry v Čechy také. Nicméně, Šichtařová tady argumentuje dost jasně v mezích dilematu "koruna nebo euro." Vaše velmi alternativní, libertariánské teorie o faktickém návratu ke zlatu nebo přinejmenším ke zlatému standardu jsou mimo rozsah problému, kterému se Šichtářová v tomto článku věnuje.

Jak sám jistě víte, s měnou manipuluje i ECB. A vy bohužel opakujete po letech stejnou chybu, kterou jste oslaboval naši argumentaci před lety ještě v době euroskeptik.cz, kdy upjat na nerealistický cíl návratu ke zlatu bijete do těch, kdo podporují když už fiat money, tak aspoň pod lepším dohledem občanů.

2 0
možnosti
KS

Mě by euro ulehčilo život.

6 0
možnosti
PK

A když je paní Šichtařová pro svobodu podnikání, tak proč nebojuje o to, aby zaměstnanec mohl brát mzdu v takové měně, na jaké se dohodne se zaměstnavatelem.

Brát mzdu v Eurech vám zákon zakazuje, pokud pracujete pouze v ČR.

1 1
možnosti
JK

J14i77r79i 60K65u87c34e76r22a

23. 5. 2020 14:08

To je ale nesmyslný nápad Rv;-D

1 0
možnosti

OK.

Teď ještě potřebuji vysvětlit, jako naprostý ekonomický analfabet a pouhopouhý spotřebitel, proč mi při úžasné koruně zdrahla zelenina v krámě o více jak 60% během jednoho měsíce a začíná být dražší i jiné zboží z dovozu.

A k tomu bych rád slyšel, jestli by mi zelenina zdrahla o oněch 60% i v Eurech a z jakého důvodu.

Děkuji předem.

2 1
možnosti
JD

J20i35r54i 44D58o92b80r74ý

23. 5. 2020 13:23

Souvislost ceny zeleniny s CZK/EUR neni zadna.

Souvislost s vypadkem zahranicni pracovni sily najimane na sklizen zeleniny je naopak zrejma.

8 1
možnosti
JF

Jojo a v létě bude to "hnusný" Euro za 32,- korun, takže Češi nevyjedou ani na Slovensko a splní Babišův sen. Budou sedět na Mácháči a cpát do sebe dobroty z Agrofertích chemiček.

3 1
možnosti
JZ

Ten mi tady chyběl, ty génie :-)! No jasně, to Babiš :-).

S eurem bys dost možná nejel taky nikam, protože lidé tvého intelektu by dost možná byli na pracáku. Oslabení koruny vůči euru je nárazník právě v časech ekonomických šoků. Jak ostatně věděl už při minulé krizi hlavní ekonom Evropské banky pro obnovu a rozvoj, a další světoví ekonomové, ekonomičtí nobelisté atd.

3 2
možnosti
ZD

Trochu odbočím, ale poviem vám moju skúsenosť s eurom, keď som bol pred rokmi v Chorvátsku na dovolenke, tak som tam všade platil eurom, nepotreboval som žiadne Kuny, pekne bez starostí som si sedel na pivku a pozeral sa po českých turistoch, jak zúfalo hľadali bankomat, a ešte je úplne fajn, že keď cestujem po Európe, tak hneď viem, že či je daný produkt drahý, lacný, oplatí sa, neoplatí - žiadne prepočítavanie, pre mňa je euro fajn :))

6 2
možnosti

Takže pro lidi co neumi počítat, je 3uro rozhodně přínosem:-).

3 0
možnosti
VO

V19i84t 44O18t46a25h32a28l

23. 5. 2020 11:01

Hlavní "výhody" CZK.

- Destabilizovat naši měnu, kterou platí 10 mil lidí (jsou města, která mají víc obyvatel), může klidně jeden bohatší spekulant. Příjem některých arabských šejků je větší než celé naše HDP.

- Nejsme surovinově soběstační. V CZK si naše firmy zvenku nenakoupí ani ingot železa ani sud ropy. Díky tomu jsme pod tlakem velmi značného kurzového rizika. Česká firma má nasmlouvanou cenu 1mil eur nebo USD za zásilku, ale nemá absolutně ponětí, zda to bude 25mil CZK nebo 30mil CZK. Nicméně účetnictví vede v CZK, výplaty dává v CZK. Bude muset logicky počítat s "horší variantou".

- Představte si, že máte nákup surovin, 1000 EUR 1000 EUR náklad na práci a výrobek prodáváte za 2200 EUR. Myslíte si, jasný výdělek, 200 eur.

Omyl. Musíte přepočítat do CZK. A pokud při nákupu surovin a pracovní síly byl kurz (v době její splatnosti) 30Kč/EUR - nakoupili jste za 2000*30 = 60tis CZK.

A pokud při prodeji finálního výrobku (opět až ve chvíli splatnosti) byl kurz 25Kč/EUR - prodali jste za 2200 * 25 = 55tis CZK.

Takže nakoupíte za 2000 EUR, prodáte 2200 EUR a proděláte 5000,-

Tohle jsou příklady z reálného obchodování.

- O našem kurzu může rozhodnout 7 jednotlivců (členové ˇbankovní rady ČNB) a pohnout si s kurzem, jak se jim to zrovna hodí. (nebo podle toho jak a kam investovali jejich kamarádi). Krásný prostor pro manipulaci s měnou v banánových republikách. Přechodem na Euro by tito lidé o tyhle možnosti přišli. Sedmička, co rozhoduje o hodnotě vašich výplat v globální civilizaci kolem vás. Ne jen, když jedete na dovolenou ale když si chcete koupit cokoli, co nebylo vyrobeno u nás, i toho, co bylo vyrobeno u nás, ale vlastníkem je zahraniční majitel. Takže suma sumárum nějakých 90% produktů.

Něco jiného by bylo, kdybychom byli surovinově plně soběstační. Nejsme. Proto je CZK je možná ne zjevnou nevýhodou (někdy se to "zhoupne" správně, ale hlavně velkým rizikem). Sázkou na fotbalový zápas, ve které vyhraje ten, kdo má pravomoc zmanipulovat výsledek.

4 2
možnosti
JZ

A jéje, zase mudrlant...

1) destabilizace měny je strašidlo, kterým eurofilové straší, přestože nepřináší negativa. Británie začala růst právě poté, co v důsledku útoků proti libře opustila evropský směnný mechanismus. ČNB může Kč oslabovat do nekonečna, to zahraniční spekulanti nikdy nemohou vyhrát, a hra na oslabení Kč je přesně tou hrou, která zvýhodňuje náš export;

2) existuje kurzové zajištění, nebo vedení účtu v eurech. Máte-li takové nákupy za eura nebo dolary, byl byste mizerný manažer, kdybyste takový účet nevedl. Krom toho, euro vůči dolaru se pohybuje také, suroviny nebo obecně importy z Asie budete mít stejně spíše v dolarech. Je to argument pro zavedení USD místo Kč v České republice? Podle mě ne;

3) viz řešení v bodě 2. Pracovní sílu v ČR navíc neplatíte v eur, ale v Kč. Váš příklad z "reálného obchodování" je poněkud zvláštní... ;-) A kromě toho: představte si, že máte stejné náklady i realizovanou cenu. A představte si, že máte v době splatnosti kurz 25 Kč/EUR a v době realizace zboží kurz 30 Kč/EUR. Takže nakoupíte za 2000 EUR, prodáte za 2200 EUR, a vyděláte 16 000 Kč. Všimněte si: násobně vyšší potenciální zisk než potenciální ztráta. Kouzlo pružných cen. Říká se tomu "trh," soudruhu inženýre ;-), a 30 let nazpátek jsme na chviličku chápali, že je to lepší systém alokace zdrojů, než ceny fixní, jako v komunismu (nebo jako systém fixace vzájemných kurzů společnou měnou nyní v EU);

4) oněch 7 členů bankovní rady je jmenováno voleným prezidentem a jejich další kariéra je závislá na výsledcích jejich práce pro českou ekonomiku, dle jejichž potřeb řídí měnovou politiku. V případě eura by o měnové politice rozhodovali ve Frankfurtu a věřte, že svá rozhodnutí by nepřijímali primárně s ohledem na potřeby české ekonomiky. Je k tomu hezký graf, který ukazuje vývoj ideální měnové politiky pro různé státy eurozóny vs. vývoj politiky ECB. Komu tipujete, že daná měnová politika hraje do karet nejlépe ;-)?

6 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,41
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články