Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Euro je špatný taková tuzexová poukázka ,ale jako devizova rezerva celkem dobrý.:-).

1 1
možnosti
KV

Kupodivu zlato roste rychleji. Možná proto jsme se ho zbavili a koupili tyhle eurobony, které se teď tisknou ve velkém.

1 1
možnosti
JV

Velmi mě pobavilo, že jsem byl zablokován za názor, že ČNB je skupina amatérů, která prodala zlatý poklad republiky před tím, než zlato stouplo na trojnásobek, a za názor, že kdybychom měli euro, tak by amatéři a veksláci z ČNB neoslabovali pět let korunu a nedělali z nás žebráky. Pokud budou naši politici a bankéři amatéři, kteří z nás dělají levnou robotárnu pro zisky zahraničního kapitálu, tak bude jenom hůře. Věřím, že za tento názor budu opět zablokován. Za třicet let od listopadu jsme nedohnali Rakousko, ale blížíme se Ukrajině. Žebrácké mzdy, obrovské zisky pro zahraniční magnáty. Tak, cenzoři, tužte se!!!

21 3
možnosti
MP

Když jste před třiceti lety překročil hranici s Rakouskem, tak to bylo, jako by vás mimozemšťani přenesli na jinou planetu. Na naší straně šedivé fasády, rozbité cesty, po kterých jezdily zastaralé škodovky a žigulíky, tristní výběr zboží v obchodech. Dnes ani nepoznáte, že jste přejeli státní hranici. Když jste si tenkrát dal ve Vídni kafe, stálo vás to půlku tehdejšího denního platu. Takže pohádky o Ukrajině si nechejte pro děti, které to nezažily, možná vám to spolknou.

9 4
možnosti
JZ

Tohle mi připadá jako naprosto šokující výron buď vědomé demagogie, nebo nevědomosti.

CZK v krizích chrání právě svým oslabením, a tedy zvýšením konkurenceschopnosti české produkce. Proto také Slováci jezdili v minulé krizi s čerstvě nabytým eurem nakupovat na Moravu, do Polska, do Maďarska. BTW, jejich rozdíl mezi posledním růstem a krizovým pádem HDP byl výrazně větší, než v případě ČR. A je na místě také připomenout, že jedinou ekonomikou EU, která krizi přešla bez ekonomického poklesu, byla ekonomika polská, s vlastním zlotým.

Kolik nás "stály" intervence ČNB, to je další "zvláštní" bod. ČNB samozřejmě získala eura, navíc si mohla vlastní měny natisknout, kolik chtěla. "Náklady" pro nás tak mohou být jen ve formě inflace. Ta nebyla tak dramatická a ani nynější cca 3 % ve skutečnosti zdaleka nejsou takovou katastrofou (přestože to vnímám jako problém, prostě jde o překročení inflačního cíle ČNB).

Exportéři chtějí stabilitu pro lepší plánování. Ano, chtěli by jistě také stabilitu cen ropy, pracovní síly, textilu, kovů... Tuto stabilitu jsme již dosáhli. V komunismu. Pak jsme nakrátko zjistili, že cenová pružnost je efektivní nástroj alokace zdrojů. Zastánci eura na to najednou poněkud zapomínají.

Nejet na dovolenou do Tater a nedat si oběd ve slovenské restauraci znamená, že daný turista díky ceně upřednostní Beskydy a oběd v české nebo moravské (nebo slezské :-) ) restauraci. A to je přesně to, co čistě tržními principy podporuje českou ekonomiku v dobách ekonomických krizí. Hlavní ekonom Evropské banky pro obnovu a rozvoj a s ním i další věděli dobře, proč v minulé krizi označili vlastní měnu za výhodu oproti euru.

11 5
možnosti
PK

Nebo to taky znamená nekoupit si ze zahraničí nové technologie a místo toho fungovat postaru

0 1
možnosti
JK

Co by dali Italove za liru . Výplatu by brali v miliónech jako před vstupem do e zóny.:-).

0 0
možnosti
MS

Nazdar Pasky, jestli to čteš :-).

Pouč se, je tady plno lepších, než jsi ty. Např. někomu stačí říci "exportní ekonomika" a hned taky ví, že slabá měna je jednoznačně výhodná. Euro se totiž hodí jen těm, co s nimi jezdí na dovolenou. Tos netušil, viď?

Zbytečně to komplikuješ. Ať jsme hloupí, jen když sebevědomí. To se cení.

3 5
možnosti
Foto

Slabé koruna proti EUru v prvé řadě znamená vyšší ceny v obchodech pro nás všechny.

5 1
možnosti
PK

Produktivita práce se říká, pokud oba prodávají za 40 a jeden vyrobí za 20 a druhý za 10. Malinko jste to popletl, ale to nevadí. Aspoň jste se něco dozvěděl.

1 0
možnosti
LN

Zato Vy jste to popletl pořádně. Ono je to není o produktivitě, ale o tom, že je jeden pekař a domácí si ten chleba koupí za 40, kdežto soused za 20.

0 0
možnosti
LH

A 32 korun za euro je problém? Asi jak pro koho. Možná pro dovolenkáře. Z hlediska ekonomiky to vůbec nemusí být špatná zpráva. Budeme rádi za korunu. Je to už jedno z mála dobrých věci, co nám zbyla.

5 13
možnosti
RC

Ja osobne jsem hrozně rád za korunu. Ale jenom proto, ze vydělávám € a utracim v CR.

6 0
možnosti
PM

Jedinou výhodou koruny je, že můžeme vůči euru donekonečna devalvovat... pěkně děkuju

13 5
možnosti
JZ

To prostě není pravda. Koruna samozřejmě i kurzově roste, a tento "kurzový kanál" je pro české spotřebitele asi přece jenom lepší, než kanál inflační, že?

Nejde o řízenou devalvaci, spíše o tržní depreciaci v časech ekonomických šoků, resp. recese. A ano, v takových okamžicích je oslabení kurzu vlastní měny skutečně výhodou. Jak vědí např. ekonomové Krugman, Stiglitz (oba s nobelovkou za ekonomii), nebo jak to výslovně uvedl hlavní ekonom Evropské banky pro obnovu a rozvoj v době minulé finanční krize.

1 0
možnosti
JS

ČNB svou intervencí na snížení kurzu Kč prokázala svou naprostou neschopnost. Je to instituce, která kope za německou automobilku v ČR.

21 1
možnosti
DK

Především kopala za "exportéry" Babiše,Kellnera a spol

1 0
možnosti
TZ

Aktuálně bych klidně nechal korunu sraženou, jsme exportní ekonomika... Dražší by bylo přijít o firmy s dodavatelským řetězcem, než zaplatit více za dovoz jiných položek. V novinách budou zase zprávy o tom, že to je blbě, budou spousta HLP článků a masírka... Ale kdyby se nechala ve výhodě druhá strana, bude to zrcadlově stejné... Zase poškozená skupina, hromada příběhů o poškození a odškodnění atd... Pozitivní zprávu si člověk holt musí napsat sám

5 2
možnosti
  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3585x
Předseda občanské iniciativy Euro v Česku. Jedná se o dobrovolnou, nezávislou a neziskovou občanskou iniciativu, jejíž cílem je připravit Česko na přijetí eura prostřednictvím osvěty a aktivní činnosti.

 

Seznam rubrik