Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R^R^R^ V mnohém máte pravdu, Filipe, tohle je velmi dobrý blog.

Nedovedu si například vůbec představit, že by nás třeba Rumunsko dodnes morálně vydíralo a vynucovalo si na nás nadřazeneckým, tvrdě nepřátelským chováním jakousi "vděčnost až za hrob" za to, že u nás rumunští vojáci padli v boji proti nacistům.

Z různých pramenů a dokumentárních filmů také vím, že Stalin v nouzi nejvyšší vsadil na věřící lidi, uvolnil tvrdý státní režim namířený proti pravoslavné církvi, povolil otevřít některé chrámy sloužit ve větší míře bohoslužby. Do obrany Stalingradu byli například ve velkém nasazení starověrci. A je velmi pravděpodobné, že právě jejich víra a bezmezná odvaha tváří v tvář smrti byly rozhodujícím faktorem úspěšného obratu a vítězné bitvy u Stalingradu. O to strašlivější a cyničtější ale pak bylo to, jak sprostě a krutě se Stalin po vítězné válce "odvděčil" pravoslavným věřícím, když zrušil všechna uvolnění a znovu začal pronásledování věřících a jejich deportace do lágrů.

Souzním s Vámi, propagandistická píseň Svjataja vojna se mi hluboce protiví. Na válce není nic svatého a je strašlivým rouháním mluvit v souvislosti s válkou svatosti, která náleží jen Bohu, laskavému a milosrdnému. Bůh není vrah, vrahem a lhářem je ďábel.

Myslím si, že bychom měli jednou provždy přestat se štychovat "většími a ještěvětšími zásluhami" na válce a "většími či ještěvětšími počty obětí". Současné oficiální oficírské Rusko by už konečně mělo přestat nás jimi morálně vydírat. Jak vůbec k tomu přijdou ti mrtví, kteří nechtěli válku a nechtěli v ní umírat, aby jejich smrt byla zneužívána k vydírání a k (skrytě válečnickým) pokusům podmanit si nějaký národ?

7 0
možnosti
LH

Svaté války byly proč...

0 0
možnosti
MB

Ach jo, skoro jste mě rozbrečel....kecám, už brečím. Díky Vašemu blogu totiž myslím na své rodiče (na konci války tatínek 16 let, maminka 8 let); celý svůj život říkali, že nic hroznějšího a odpornějšího snad není než válka. A taky říkali, že politika je svinská věc....takže bych si moc přála, abychom se přestali přetahovat a slovíčkařit a vzpomněli si na ty miliony mrtvých (všech), kteří tuhle hrůzu zaplatili.

Díky za blog.R^

5 0
možnosti
Foto

Není pro autora větší pochvala.... jen doufám, že Vás někdy také rozesměji :-)

0 0
možnosti
Foto

J53a50n 62Š20i42k

7. 5. 2020 15:35

Osvěžující oáza v poušti nesmyslů R^

9 0
možnosti
  • Počet článků 648
  • Celková karma 25,56
  • Průměrná čtenost 2134x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik