Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

Ještě průkaznějším í důkazem je Katyň.

Když se to hodilo, tak Západ před tím neomluvitelným zvěrstvem zavřel oči, přesvědčivě předstíral, že o ničem neví!

1 9
možnosti
Foto

A naopak když se to hodilo, tak to začal rozmazávat.

0 0
možnosti
Foto

Jen jedna poznámka - za Británii se Mnichovské dohody zúčastnil Arthur Neville Chamberlain. O Churchillově účasti nevím. Možná nesouhlasil, ale nejednal...

2 1
možnosti
PK

Byl to tehdy opoziční politik a opravdu s oficiálním britským postojem nesouhlasil, s Němci by Churchill v té době nikdy nejednal.

11 0
možnosti
Foto

USA prohlásilo to, že Eisenhower zastavil armádu a neosvobodil Prahu z důvodu aby tím nerozladil sovětského spojence, byla politická chyba , která postavila Spojené státy do nevýhodného postavení. Prahu jsme měli a mohli osvobodit. Můžeme Čechům vysvětlovat, že nejsou součástí východního bloku , můžeme říkat, co chceme, ale Sověti přišli do Prahy první .Komunistická propaganda udělala z příjezdu Rudé armády do hlavního města živototvorný zázrak a hrubě zkreslila důvody, které stály za rozhodnutí Američanů zůstat v Plzni. Válka skončila tam kde začala. První demokratické hlavní město , které padlo do rukou Hitlerových hord, právě prošlo válečnou agonií. Stalin mocensky ovládl pobaltské republiky, Polsko, Maďarsko, část Německa, Rakousko, balkánské země. Uděláme vše, aby nedostal Československo. USA udělalo chybu to tu, že jmenovalo velvyslance v ČR Laurence Steinhardta. Byl to slabý velvyslanec, který příliš naslouchal Benešovi a sdílel je bezhraniční optimismus.

9 1
možnosti
Foto

Dne 30 dubna spáchá v Berlíně v bunkru sebevraždu Hitler. Dva dny po té sovětská armáda osvobodí Berlín. .Eisenhower na dotaz sovětského velení oznámení, že americké jednotky budou postupovat směrem k linii, která je ohraničena Vltavou a Labem. Sovětské velení žádá generála Eisenhowera, aby spojenecké síly nenechal proniknout na uvedenou linii z důvodu, že sovětské velení zahájilo přípravu na osvobození Prahy. Jenže žádné přípravy neprobíhají. Dne 06. května se Eisenhower rozhodne vyhovět sovětskému velení a zastavuje americké jednotky na linii České Budějovice, Plzeň, K. Vary.Dne 05. 05. 1945 začíná v Praze povstání. Americký generál Omar Bradley se obrací na maršála Koněva, zda by nebylo možné provést osvobození Československa společně. Koněv, zná Stalina a ví, co vy následovalo, kdyby tento návrh přijal, a odmítne jej. Následně se generálové obrátí na československou vládu v Košicích s žádostí, zda by souhlasila, aby armáda USA postoupila na linii Vltava, Labe. Naše vláda tuto depeši neobdrží, protože jí stopí Rusové. Naše vláda je ubytována v Košicích bez telefonického a telegrafického spojení a za ní odpoví Višněvski ( možná jsme to zkomolil) a sdělí, že česká vláda si to nepřeje. Armáda USA pošle delegaci do ČNR, zda si ČNR rada přeje, aby armáda USA pomohla v povstání v Praze. Jak v radiu uvedl Smrkovský v roce 1968 a na opakovaném záznamu v květnu 2016, byl návrh odmítnut, protože podle Smrkovského bylo politické neúnosné, aby Prahu osvobodila armáda USA.

12 1
možnosti
Foto

V Praze se bojuje a Praha žádá o pomoc. Sovětská armáda se nehýbe, neposkytne Praze ani leteckou pomoc a když naši letci RAF nabídnou, že dopraví letecky pomoc do Prahy sovětské velení to odmítá. V Belgii na letišti stojí letadla naložená pomocí n žádost sovětského velení nevzletí. . Prahu začíná německá amráda ostřelovat z děl. Jediný, kdo jde Praze na pomoc je Vlasova armáda.Dne 7. května 1945 v Remeši podepisuje nacistické Německo bezpodmínečnou kapitulaci, která začne platit od 8. května 1945 ve 23:00 hod. Důvodem, byla skutečnost, že se nepodaří vyrozumět všechny jednotky ke složení zbraní. Dne 08. 05. 1949 v 16. 00 hodin německé jednotky, které zastupoval generál Toussian se svým zástupcem generálem Briesenem podepsaly s ČNR kapitulaci s tím, že německé jednotky do 18:00 hodin opustí Prahu. Bylo dohodnuto, že německá armáda po opuštění Prahy složí na jejím okraji těžké zbraně a další zbraně a munici . Ty se pak objeví v rukách našich milicí. Německá armáda do 18: 00 hodin Prahu opustí. Dne 8. května sovětská armáda od Dráždan postupuje a osvobozuje Teplice v 19: 00 hodin a postupuje ku Praze. Dne 09.05. 1945 v 04: 00 hodin tanková brigáda plukovníka Fomičeva přijíždí do Vokovic. V čele jede tank č. 23 s velitelem Gončarenkem. Kolem 06: 00 hodin jsou síly Bělova sboru a velitele 4 tankové gardové armády generála D. D. Leljušenka v Praze. Dne 09. 05. 1945 v 07:18 hodin vysílá rozhlas provolání ČNR: Vítáme slavnou Rudou armádu v svobodné Praze. Vychází noviny České slovo a lidé se o něj perou a na čelní straně je palcový titulek : „Rusové ve svobodné Praze. „ Článek začíná slovy: Slavná Rudá armáda vstoupila do svobodné Prahy. Za 24 hodin se už začíná tvořit legenda, že hlavní město bylo osvobozeno Rudou armádou. Při osvobozování Čech padlo 692 sovětských vojáků, z toho 10 až 30 vojáků sovětské armády při osvobozování Prahy, 300 vlasovců ,2898 lidí.

10 1
možnosti
Foto

Na Jaltské konferenci v roce 1943, nebyla dohodnuta žádná o budoucí demarkační čára mezi Rudou armádou a západními spojenci. Tohle tvrdili komunisté když říkali opozici, váš odpor je marný, protože se na Jaltě dohodlo, že ČR bude spadat do sféry vlivu SSSR. Tohle spojenci po válce několikrát dementovali . Kam, která armáda dojde se dohadovalo během válečných operací. Neexistuje ni jeden jediný dokument z Jalty, který by takovou dohodu obsahoval. David Eisenhower se přes odpor Británie dohodl, že Berlín se k osvobození ponechá na přání Stalina sovětské armádě. Stejně tak na přání Stalina zastavil armádu na hranici K. Vary, České Budějovice. Později toho USA litovalo a považovalo to, za ohromnou politickou chybu. Co se na Jaltě dohodlo bylo posunutí Polska na úkor Pruska a to, že část Polského území se odevzdá SSSR.RvRv

8 1
možnosti
Foto

Vy jste byl Jaltské konferenci přítomen? V tom případě bych vám věřil. Jinak jen opakujete, co se předhodilo davům a národům a jen hodně velký naivka se domnívá, že je to absolutní pravda.

4 11
možnosti
FL

"Nevěřte velmocem". Američanům nemůžeme moc vyčítat, že nás neosvobodili jak vojensky mohli za okolností, že poškodí vztahy s Ruskem, od kterého čekali pomoc v jiné své válce i s ohledem na další budoucí vztahy s nim. To ani kdyby předem uhodli, že z nás Rusko pak udělá sovětskou svazovou republiku. Pořadí bych upravil: 1. Nevěřte Němcům, 2 nevěřte komunistům, 3. nevěřte Rusům

2 1
možnosti
Foto

Stačilo napsat "Věřte jen sobě" a bylo by to přesnější.

2 1
možnosti
Foto

Kromě toho Vám uniklo, že gen. Patton mohl jít při povstání Praze na pomoc, kdyby jej o to naše exilová vláda požádala. A ta jeho nabídku odmítla.

8 1
možnosti
MC

Tak to nemáte pravdu pane Dvořák. I kdyby Československo požádalo o pomoc Pattona tak ten by demarkační čáru nikdy nepřekročil a to proto že to měl nařízené přímo od svého presidenta. Ten řekl že už ani jeden americký voják v 2 svět. válce nezemře a Plzeň byla ta hranice kterou vojska USA nesmělo překročit. A proto věřte že by nikdy nešel proti svému presidentovi i kdyby Československo klečelo na kolenou a prosilo.

0 3
možnosti
PL

P42e15t57r 22L75u78k47e58š

5. 5. 2020 10:27

Jeden nesmysl za druhým.

Autor uspořádal konferenci v roce 1943 a navíc ji přisuzuje závěry, které z ní vůbec nevyplynuly. Závěrečný protokol podepsaný představiteli velmocí se neobtěžoval ani přečíst.

Jestli se dá mluvit o nějakém mementu (viz titulek), pak souvisí s tím, že se historii pokouší vykládat kouzelníci, kteří naprosto ignorují existenci archiválií a obecně dostupné literatury. Někteří z nich vykřikují hesla o přepisování dějin. Dějin, které vůbec neznají a bez skrupulí si je ohýbají k obrazu svému.

16 1
možnosti
PB

Přesně ten pocit z toho mám taky. Pravdu máte.

4 0
možnosti
PB

Jaltská konference nebyla v roce 1943, ale v únoru 1945. To už Rusové náš souhlas k osvobozením naší země měli, jak správně poznamenává pan Řezník níže. Ono totiž Slovenské národní povstání proběhlo už o půl roku dříve v létě 1944 a RA v něm také operovala. Pro vaši info, ke vstupu cizích vojsk na území, byť i za účelem osvobození, musel mít osvoboditel souhlas od legitimní vlády. Tou byla uznávaná naše vláda v Londýně. Rozdělení ČSSR a Slovenský stát nebylo uznáno nikdy a nikdo se s ním nebavil. Z toho důvodu se na oné konferenci o nás VŮBEC nejednalo a nemohli jsme být tudíž Američany předhozeni Stalinovi, jak statečně lžete. Jednalo se tam v tomto ohledu výhradně o Polsku, kde se Stalin zaručil, že po osvobození mu nebude instalován násilím komunistický režim, nýbrž ponechána svobodná volba a demokracie. Což ihned porušil tím, že legitimní polskou vládu po osvobození nechal převézt do Moskvy a zlikvidovat.

Tolik demagogie a lží v tak krátkém textu zvládá jenom Ovčáček. Pozdravujte ho.

13 0
možnosti
PB

Oprava: rozdělení ČSR, ne ČSSR, samozřejmě.

1 0
možnosti
Foto

Setkání spojenců na Labi. Áda ,,kaput", Berlín kaput, amíci na demark. linii v Čechách. Praha povstala. Vlasovci jí pomohli a tím de facto zachránili. Neměli příliš na vybranou. Velení v Praze - dva ,,tábory". ,,Uhrál" to ten prokremelský:-/ Teherán, Jalta- geopolitika velmocí dle situace a predikcí. Realita- velení těch i oněch. Po válce opět stále ,,pouze"geopolitika, ač tehdy se to tak ještě nenazývalo, ale ,,jenom" praktikovalo. A praktikuje stále.

2 0
možnosti
Foto

P.S.: de jure konec II.WW v Evropě-kapitulace Německa, konec II. WW ,,celkový- kapitulace Japonska.

0 0
možnosti
  • Počet článků 228
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2206x
Čtrnáct let jsem působil v české diplomacii a zastupoval Českou republiku v Mali, Alžíru, Indonésii, Bruneji a Papui-Nové Guinei. Zabývám se především ekonomickou diplomacií, podporou českého exportu ale také problematikou islamismu a náboženského terorismu.

V letech 2013-2017 jsem byl nezávislým  poslancem Parlamentu ČR.

Seznam rubrik