Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JG

J63i11ř72í 57G49r26o22h

4. 5. 2020 16:43

Oblíbené tvrzení, že ROA osvobodila Prahu, je poněkud nepřesné. Osvobození Prahy bylo výslednicí souhry několika faktorů. Rozhodující úlohu v ní sehráli bojující Pražané v čele s velitelem ozbrojeného odboje Karlem Kutlvašrem, jejich náhodní „vlasovečtí“ spojenci, stejně jako nezvratný postup Rudé armády a definitivní zhroucení třetí říše. Příslušníci Buňačenkovy 1. divize Ozbrojených sil KONR, jak bychom měli správně vlasovce uvádět, zastavili v rozhodující chvíli postup nacistických útočných jednotek do Prahy z jihovýchodního směru.

Aktuální kontroverze nad pomníky můžeme chápat jako pomyslný spor o výklad dějin, ale neměli bychom se vzdávat dosavadních morálních mantinelů. Oběma stranám dlouhodobě chybí citlivost pro odlišný kulturní kontext, a tak se debaty zákonitě musí míjet. Podobně jako nejsou současní ruští představitelé schopni pochopit, čím vadí normalizační socha maršála spojovaného s invazí ze srpna 1968, nejsou tuzemští politici schopni obsáhnout ožehavost „kolaborantů“ za „velké vlastenecké války“. Obě strany se namísto diplomacie chovají jako sloni v porcelánu. Proto je na místě spíše vybudování pomníku padlým na Olšanských hřbitovech než zbytečné přilévání oleje do ohně, kterým si řeporyjský starosta snaží po vzoru dejvických radních jen nahnat laciné politické body.

11 0
možnosti

Kdyby ovšem Stalin netrval na zachování demarkační linie, nebyl by dnes problém s tím, kdo vlastně osvobodil Prahu a potažmo ani s památníkem Koněva, protože by na jeho místě stála nejspíš socha generála Pattona. :-)

7 2
možnosti
AL

A to jen proto, že Rusko stupnuje v poslední době proti naší zemi nepřátelskou, lživou a pomlouvačnou kampan?

Zdroj: https://zdenekbarta.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=750847

---------------------

Můžete být konkrétní, pane autore?

10 11
možnosti
AL

Aha, hledáte, nevadí, já počkám.

:-)

1 8
možnosti
Foto

I49v38a57n 39M15a76r77e20k

4. 5. 2020 15:59

Debatu pod blogem na stejné téma "statečně" zavřeli i jiní pane Bárto. A dokonce před panem Nožičkou, takže je podivné, že Vám vadí zrovna on.

A jinak, mohl byste přesněji definovat, kdo je a kdo není podle Vás vlastenec?

Kdo bude určovat, kdo vlastenec je a kdo ne?

Chystáte se utvořit na tuto záležitost lidové tribunály?

A jak naložíte s těmi, kteří byli v jiném, včerejším blogu označení jako vlastizrádci ?

13 9
možnosti
JD

Píše se flastenec a né vlastenec!:-P

3 1
možnosti
JZ

Zasloužená karma R^:-)

9 2
možnosti
  • Počet článků 574
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2114x
Pseudovesničan v "nejlepších letech", který se raduje z každého dne kdy může vnímat svět všemi smysly.Věčný optimista, který dobře ví, že život je krásný a je hloupé si ho kazit zlobou, závistí a nenávistí.