Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pan Hrušínský /a nebo kterýkoliv principál divadla nedotovaného státem jiný/ si správně měl částku z poloviny dříve prodaných vstrupenek vždy schovat a z nich postupně za rok vytvořit kapitál (podobné počínání je zjednodušeným principem kapitalismu). A protože to pan Hrušínský neudělal a nyní budou muset diváci v hledišti sedět 2 metry od sebe - tak nynější výnos ze vstupenek bude o 3/4 menší. A pan ministr kultury má podat demisi asi proto, že dotuje jen divadla některá a nikoliv /jako za socialismu/ všechna...!

20 3
možnosti
Foto

Pane autore, předně, pan Hrušínský nikomu nic nepíše. On jen komentoval a docela správně, výzvu, kterou on sám nesepsal. Jen jí podepsal. A podstatou oné výzvy je fakt, že, podobně jako za socialismu, mají ministerstva i v současnosti své oblíbence, kterým ze státní kasy jdou miliony na dotacích, zatímco ti, co poslušně nepřikyvují nedostávají nic anebo jsou na okraji státní pomoci. Vzhledem k tomu, že i soukromá divadla jsou součástí kulturní scény, spadají tedy do gesce ministerstva kultury, které má kromě práva inkasovat i povinnost pomáhat. A to nejen gigantům ale i těm malým, kteří současnou situaci zvládají jen velice těžce, pokud vůbec.

Píšete o kapitalismu ale evidentně nemáte nejmenší ponětí, co je podstatou kapitalismu. Vycházíte ze socialistického, tedy marxisticko leninského učení, že kapitalismus je "peníz za každou cenu". Nic nemůže být vzdálenějšího od pravdy. Konkrétně zde, pokud stát, tedy abych hovořil vaším jazykem, pokud kapitalista, neinvestuje do svého zaměstnance, pak se mu celý byznys rozsype a on sám na tom prodělá. Známe to z minulosti, kdy komunistická vláda držela nad vodou různá armádní divadla, divadla pracujících a podobně do kterých ovšem lidé na díla sovětských autorů pochopitelně chodit odmítali, protože koho zajímal nějaký plešatý Lenin, takže příjmy ze vstupenek byly nula a stát je musel dotovat více a více. A dostáváme s k přímé úměře. Pokud dnes stát bude schopen a ochoten ohroženým divadlům, galeriím či festivalům pomoci, pak je téměř jisté, že v budoucnu se mu tato pomoc vrátí ve formě daní, nebo jiných poplatků a přinese mu nemalé zisky.

Bohužel vy ani ti, kteří vás poctili karmou 40+ nejste schopní tak dalece vnímat.

9 18
možnosti
Foto

Vliv trhu v našem pojetí se už dostatečně podepsal na kultuře, školství a zejména zdravotnictví. To jsou oblasti, kde platí "Trh je dobrý sluha, ale zlý pán."

Přitom tu máme příklad, jak to jde šikovně skloubit - Baťa.

Jenže stát řízený jako firma se spíš chová jako neřízená střela.

3 16
možnosti
Foto

To, že stát jako systémové řešení společenských a ekonomických problémů selhává, nám nově ukazuje i koronavirus. Jistě, je možnost, že se politikům a úředníkům (z nichž někteří nepochybně jednají v dobré víře, není to tak, že jsou to všichni zlosyni) opět podaří to svést na selhání konkrétních osob (pro ministra Vojtěcha se už určitě hledá nějaké hezké místo velvyslance, kde stát „bude moci využít jeho bohatých zkušeností“), že se opět podaří otupit nespokojenost občanů slibem „zjednání nápravy“ a lidi si prostě zvyknou. Zvyknou si zřejmě i na to, že z deklarované péče státu o jejich zdraví (za jejich peníze) nakonec zbyde jen nutnost ušít si doma provizorní roušky.

Bohužel v tom socialismu stále žijeme.

1 11
možnosti
Foto

Proč by měl stát šít roušky, když to občané umí sami..

5 1
možnosti
JB

J76i91r35i 40B20o63r

10. 4. 2020 12:52

Já to pochopil tak,že jim vadí,že stát dá jenom někomu. I ti ryze soukromí platí daně.Stát jiné peníze nemá.Rv

7 2
možnosti
PH

.. kulturní instituce jsou pod hlavičkou státu, nebo krajů, měst a obcí.

2 1
možnosti
  • Počet článků 398
  • Celková karma 6,08
  • Průměrná čtenost 1414x
Snažím se žít podle svého motta:
"Je lepší jít za sluncem, než za svým stínem."