Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

Zdravotní a ekonomické následky virové epidemie nebudou malé, ale autor může být klidný, povede to jen k posílení EU.

Bohužel.

Nastane čas velké evropské solidarity, nebo jak tomu bude Brusel říkat.

A samozřejmě bude potřebovat zvýšení svých pravomocí, které odebere národním vládám.

Přece nemůže nechat pokrizovou rekonstrukci v rukou těch hloupých národních vlád.

To bude velmi nepříjemný následek epidemie.

1 0
možnosti
AK

EU má zvláštní schopnost vytvořit víc problémů, než kolik jich dokáže vyřešit.

Ona vlastně ani nemá schopnost k řešení nějakého problému, i když ho sama nevyvolala, přispět.

Má skvělou schopnost vytvořit v každé zemi vrstvu zkorumpovaných lidí s deformovanými charaktery. Ti se stanou závislí na dotacích a udělají naprosto vše, aby si své postavení a příjmy udrželi.

Je to i velmi nákladná instituce, zejména když uvážíme protihodnotu, kterou za své peníze dostáváme.

A i zmíněný fond pro boj s koronavirem je typický pro EU - místo aby řekla členským státům, aby na čas přestaly platit povinné příspěvky a použily je se znalostí svých potřeb lépe než když o nich budou rozhodovat bruselští úředníci.

1 0
možnosti
JZ

EU zase selhala, to neokecáte. To nejmenší, co mohla udělat, bylo nekritizovat ještě v březnu státy zavádějící tvrdší opatření pro boj s koronavirem. Např. šéfka EK ale ani to nezvládla.

Pak má EU jakousi výzkumnou radu, která je očividně k ničemu, možná vinou vlastní neschopnosti, spíše ale proto, že EU úředníci její hlas prostě odignorovali. Každopádně žádné rozumné, včasné a konkrétní doporučení za celou krizi z EU nevzešlo. Jestli někdy v lednu zcela vágně řekli "bacha, je riziko viru z Číny", tak to opravdu ty parametry, které jsem vyjmenoval v předchozí větě, nemá.

Jeden domácí odborník na viry - Prymula - dokázal vyhodnotit celou situaci lépe než celá slavná (a drahá) EU. To ovšem není žádná oslava Prymuly - mám za to, že takových odborníků je jak u nás doma, tak v zahraničí, celá řada. Ono stačí těmto odborníkům neházet klacky pod nohy a nechat je pracovat. EU ovšem (vtipně na rozdíl např. od Babišovy vlády, kterou nějak zvlášť nemusím) očividně ani to nedokáže. Jedním střípkem mozaiky dokreslujícím celou situaci je i nedávné odstoupení předsedy výzkumné rady EU.

4 0
možnosti
JB

Ano, EU na tohle nemá pravomoci a je moc dobře, že v tomto případě nemohla nic řešit. Bylo by to jako všecho, co EU dělá, neskutečně hloupé, megalomanské a drahé. EU nemá pravomoci i na jiné záležitosti, do kterých se ráda montuje, například vnitřní bezpečnost států a přesto chce zakazovat legálně držené zbraně. Ano, schovávají se za různé harmonizace a boje proti terorismu, což je zcela mimo. Takže, ukazuje se, že čím méně pravomocí EU má, tím lépe. EU je v podstatě páchnoucí mršina, která už ani není schopná se podrbat na zadku. Snadno se řeší nesmysly jak green deal nebo jánevímkolik pohlaví, odhalují se sochy architektům zrůdného režimu, když se nic neděje ale jakmile vypukne nějaká krize, tak se ukáže, že král je nahý. Ano, chvalte se, nikdo jiný to za vás neudělá. Ono ani není za co.

6 2
možnosti
PD

Státy mohly své hranice uzavřít klidně již v půlce února, nikdo by jim nebránil.

Zdroj: https://pachta.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=749293

a když to udělaly, tak kdo asi začal prskat o porušování evropských hodnot, jako je svoboda pohybu? Nebyla to náhodou nějaká Uršula fon lajna?

3 1
možnosti
DN
Foto

Tak EU je především parta úředníků, to máte komise a pracovní rady a pracovní rady pracovních rad a další a další komise, a úředník, jak známo, neumí nic než zvyšovat byrokracii, nařizovat, periodicky vykazovat hlášení a nutit k vykazování hlášení druhé, a pořád to někdy hůř někdy líp fungovalo a koronavirus byrokracie nezajímá, nařízení, směrnice, výstupy pracovních rad ani parlamentu ho nezajímají a v tu ránu je EU v háji. Ale to bylo jasné od doby, kdy se EU zvrhla od původního plánu. Nakonec už MT na to upozorňovala.

5 0
možnosti
Foto

Napsal jste to jasně a pravdivě: eurobijci mají jasno. Když EU nic nedělá, tak je k ničemu. A když něco dělá, tak je to diktát Bruselu. To vám takoví Markové, Havránkové, Ličkové vždy potvrdí. Ode mě karma R^.

5 8
možnosti
ČP

A co teda ta EU teď konkrétně udělala?

0 0
možnosti
Foto

I32v74a72n 85M24a28r51e83k

8. 4. 2020 21:31

: . . . A co učinila ohledně řešení koronavirové krize dobře?

4 1
možnosti
  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1013x
Politolog, specialista na mezinárodní politiku a Evropskou unii.

Studoval jsem na Institutu politických studií v Paříži a působil jsem mimo jiné jako výzkumník v Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM či poradce europoslankyně Jany Hybáškové. Nyní pracuji v Evropském parlamentu. Zabývám se historií a mezinárodní politikou, evropskou integrací, současnou Čínou a Tchaj-wanem.

Kontakt: lukas.pachta@ep.europa.eu

 

Seznam rubrik