Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J70i65ř17í 90M94í19k66a

11. 4. 2020 19:37

Zvláštní, že data úmrtí bez rozlišení příčiny jsou z různých důvodu vnímáná jako nevypovídající (nebýt karantény by tam byl obrovský kopec), ale údajné počty mrtvých na covid, které řada odborníků kritizovala jako cituji "bez významu", jsou brána skoro jako slovo svaté.

Ona nemusí vypovídat o nebezpečnosti viru, ale EuroMOMO jsou asi nejméně něčím zatížená data. Že by tomu bylo bez karantény jinak, jsou jen spekulace. Denně umírá 330 lidí v průměru bez ohledu na koronavirus.

Přiliš dlouho trvající omezení pohybu opět můžeme mít určitý kalkulovatelný druh jistoty ekonomických a sociálních škod. Pár dní zpět jsem se podivoval, že žádný novinář nedodává absolutní počet úmrtí v čase na srovnání. Napadlo mě, že buď nejsou tak mediálně zajímavá pro fearporno, anebo jsou tak děsivá, že je lidem raději neukazují. Nakonec natrefil kamarád na EuroMOMO server a tam vidíme, že jsou pro naši dobu asi až moc nudná, že jsou takové grafy lidem odpírány.

Pana Větvičku napadlo dohledat to samé a já si přestávám připad jak blázen jako jediný člověk, kterého zajímalo, jak se to má s úmrtím bez ohledu na příčinu smrti, protože beztak počet úmrtí na Covid neznáme, a máme jen nesmyslná čísla - pěkně rostoucí, jdou vynést do grafu, ale co ta čísla vlastně znamenají?

Skoro se mi zdá, že se řada lidí na ten strach navykla, a už ani neuvažují racionálně. Namítají třeba, že na tom grafu přece vidíme nárůst úmrtí. Ale smyslem toho grafu není odstřihnout ty minulé roky a ukazovat jen jeden kopeček a tím se kochat :) Co poskytuje je určitou představu o dramatičtnosti situace.

Vždyť tato informace je podstatná i pokud jsou ovlivněna karanténou, resp. (ne)naplnění kapacit nemocnic. I pokud je vir skutečně nějak nebezpečnější, jak se říká, pak tohle jsou informace, které nám indikují i stav zdravotních zařízení, pozitivních účinků karantény - neboli i pokud celá věc není příliš povyku pro nic, tohle je graf, kde můžeme vidět ovoce(úspěšnost) opatření. Tak proč se neuvádí?

0 0
možnosti

A že umírá míň lidí na chřipku než je v tuto dobu obvyklé? Jestli to nebude tím, že geronti chodí ven jen výjimečně, že se desinfikují 100x víc než loni, že si někteří pečou raději chleba doma aby se vyhli viru. Ono když se vyhýbáte kovirovi, tak jaksi i chřipkovirovi.

0 0
možnosti

Tak je sice pravda, že děcka ve školách by vira přepraly (pokud teda nejsou zrovna astmatici), ale pokud nebydlí sami, tak by mohl být malý problém v tom, že by ho dotáhly domů. A babička s dědečkem (pokud s nima bydlí v jednom bytě) by měli problém (minimálně psychický). Taky mama s tatou, pokud mají třeba vysoký tlak či sto kilo nadváhy by z nich třeba udělali siroty.

0 0
možnosti

Já ty blogy VV moc rád čtu,ale tady ohledně školní docházky teda s autorem zrovna nesouhlasím. Umíte si představit výuku,kde učitelka huhňá do roušky a dětičky pod rouškou sabotují výuku na tisíc způsobů?Navíc ve škole by děti taky seděly 2 m od sebe? Jak se tam vejdou?Z rautu v Lánech je aféra a ve školní jídelně budou ty děcka jíst jak? A 2m od sebe?

0 1
možnosti

No ono taky počet učitelů-gerontů nebude zanedbatelný. A vzhledem k vozovému parku na školách by se mohlo stát, že by za chvíli neměl kdo učit. Ono v 60-ti s nějakou blbou chorobou nastoupit učit taký není o co stát.

0 0
možnosti

Řikal mi tady jeden soused: hele, vole, nejseš náhodou taky koronavirovanej?

0 0
možnosti
Foto

Zdravotničtí pracovníci v Indii nejsou v bezpečí. Dav místních obyvatel v obci Indore napadl a vyhnal lékařky a úředníky, kteří přišli do vesnice zjistit přítomnost koronaviru. Dvě lékařky jsou zraněné. Dav asi stovky místních lidí se na ně vrhl ve chvíli, kdy opouštěli jeden z domů. Ženy v ochranných oblecích se musely dát na útěk před kameny a nakonec je musela zachránit policie. Zdroj: TV iDNES

1 0
možnosti
Foto

1./data západ Evropy. Svět tam není.

Vloni chřipka 10 milionů, mrtvých 100 tisíc. Letos SARS-CoV-2 500 tisíc, mrtvých 50 tisíc ... extrapolace:

2021: chřipka 5 milionů, mrtvých 50 tisíc a SARS-CoV-2 10 milionů a 1 milion mrtvých ... nebo 2m ?

2. zvonka to vyzerá, že Mladí se v nepohodlí "karantény" obětují kvůli nám Starým. díky vám, Mladí, za to.

3. krachuje jenom VW, nebo i e-shopy?

4. další vlny SARS-CoV-2 už letos nebudou?

0 0
možnosti

Statistiky nejsou potřeba. Stačí se podívat venku, protože lidem to už samo došlo. Minulé tři týdny bylo na ulicích mrtvo, žádná auta, poletující keříky jak na divokým západě. Od pátku z ničehož nic všechno zpět, zácpy, lidi, aspoň tady v Brně. I v noci zase normální hluk z ulice.

5 0
možnosti
Foto

Teď jsem si přečetl rozhovor s Tebou pro jeden (dle adminů IDnes) nevěrohodný web.

Proto, pro jistotu nebudu dávat odkaz.

Za Tvoje názory v onom rozhovoru Ti dávám 10x karmu.

Ten rozhovor by si měli přečíst nejen v Praze a v Bruselu, ale i ve Washingtonu R^

3 0
možnosti

Hlavně, že si to přečetli v Boskovicích!

1 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS