Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RK

Promoření obyvatelstva covidem je nevyhnutelné. Pokud ten virus nezmutuje a nepřestane se tak vesele šířit, nikdo ho nezastaví. A těžko lze střídat měsíc volna a měsíc karantény, aby se udržel na uzdě. Musí se udržet na uzdě jiným způsobem, jen se na ten recept musí přijít a mírně pozměnit podle lokálních podmínek. Za rok to bude stejně běžná nemoc, jako stará chřipka. Možná ji i konkurenčně vytlačí.

5 1
možnosti
MS

Nikdo vám vás názor nebere. V porovnání s tím, co řekne Prymula, člověk s výrazně s jinými zkusenostmi a přístupu k informacim a vámi.....vsadim na Prymulu. I přes to, že nenímoje krevní skupina.

8 1
možnosti
TH

Propagátor čínské tradiční medicíny v ČR.A víte proč je v dnešní Číně tradiční čínská medicína?Protože to co čínští soudruzi nevyvraždili,to uteklo.A soudruhům nic jiného pro jejich otroky nezbylo.Už vidím,jak se Mao nechá léčit čínským šamanem.Prymula je odborníkem na správný způsob myšlení.

1 0
možnosti
PK

Je jasné, že se vám to nelíbí, ale v tomto má Prymula pravdu, a řekl to správně. Ten vir nezmizí, bude se stále někde objevovat a vracet. A jediný případ, který se znovu objeví, způsobí epidemii. Bohužel není možné opakovaně podnikat restrikce, jak to je teď. Zlikvidoval by se stát. Jiná cesta, než promoření velké části populace (nebo vakcína) není. Takže se můžete vztekat, ale řekl po pravdě v tuto chvíli jediné možné řešení. A zbytečně jsme ztratili měsíc, mohlo to být volnější a mít desetinásobek nakažených, kapacity nemocnic jsou na to dostatečné.

10 3
možnosti
JP

Už potřetí v této diskusi: neřeším v článku způsob boje proti nákaze. Nejdůležitější věta zni jako v nadpisu: Pan Prymula by měl mlčet, v článku je pak sděleno, proč.

Pokud jste si tak jistý, že to, co teď propaguje Prymula (není to z jeho hlavy), je to jediné a pravé, přečtěte si dopis, který poslal prezident ČLK Kubek ministru vnitra Hamáčkovi. Možná, že Vaše víra je pevná.

3 7
možnosti
TK

Já mám pocit, že snad všechny státy jedou nyní politiku pokus omyl. To, že naši činitelé říkají jeden den něco a druhý den něco jiného, a občas každý něco jiného chápu spíš jako to, že mají nějakou zpětnou vazbu. A to jak na čísla nakažených, tak na čísla z ekonomiky, tak na nálady oveček. A sami na diskuzích můžeme vidět, že zavděčit se všem nelze, názory se pohybují od nutnosti okamžitého promoření, "hlavně ať co nejrychleji jede ekonomika", až po nikdo půl roku nevycházejme z domu, jinak "všichni nad 60 zemřou".

4 0
možnosti

Ja Prymulu fakt nemam rad, to na zacatek, kvuli tomu, co ma za sebou a tomu, co ma mozna pred sebou. Ale to, co se mu ted vycita, je akorat to, ze "nemluvi politicky". A pouziva slova, ktera jsou fakticky spravna, ale lidi na ne spatne slysi. Takze Babis a Hamacek zhrozeni ze slova "promoreni" de facto rikaji, ze se to bude delat jinak, ale smeruji ke stejnemu cili. Ale hlavne tomu nerikat tak osklive.

16 1
možnosti
MT

Problem je, ze to prachsproste "promořovani" at' uz to nazyvaji ruznymi uchylnymi nazvy: pomale, kontrolovane, ochranit "ohrozenou skupinu" (nevim jak) nebo jinaci oxymoron, je ortel smrti pro lidi nad 60 - 65 let. A nekdy i mnohem mladsim. A to pokud tento virus nezmutuje (coz je typicke u virusu) a budou mu podlehat i mnohem mladsi a zdravi jedinci a mrtve budem pocitat na tisice.

0 0
možnosti
RK

Co kdybychom zkusili přemýšlet, než něco napíšeme... Virus nezmizí, nezbavíme se ho. Pokud ho nyní drasticky v populaci zredukujeme, je docela pravděpodobné, že se na podzim vrátí v další vlně a pak znovu a znovu...

K promoření už ve skutečnosti dochází... A cokoliv, co nebude možné ztotožnit s absolutní izolací každého jednotlivce bez toho, že by mohl vyjít i na nákup, je promořování... Nemůžete tuhle zemi držet do nekonečna zadrátovanou a odstavenou. Takže, když se mají otevřít obchody obuví, když se má otevřít papírnictví, je to promořování. A profesor Prymula zcela jasně řekl, že si nikdo nepřeje anglický nebo špaňelský či italský scénář. V každém případ tedy bude půjde o řízené šíření nákazy.

To jediné, co nám totiž zbývá, je ono promořování, které už se děje a dít bude...

12 1
možnosti
SS

Nic o tom nevím a hlavně o tom nebudu přemýšlet. Ale rozhodně se k tomu budu negativně vyjadřovat. Taky nám to Prymulo musíš říci hned přesně, my to možná schválíme (a lá Tvarůžková).

Já naopak vidím spíš pozitivum, že profesor Prymula není politik a říká věci otevřeně a jak si myslí. Pak se o tom dá diskutovat a snášet argumenty. Tím ovšem vyděsil předsedu vlády, jenž dávno pochopil, že politika v ČR je (při dané většinové úrovni obyvatelstva) pouze marketingová záležitost pro rozhodnuté, a který se opotil z jasné formulace. Už se vymýšlejí obezličky a zamlžování, aby opozice to v případě neúspěchu této strategie věc nezneužila. Takže se nesmí říkat promoření, ale cílená imunizace.

Z lékařského pohledu to dává smysl a cílí na dva vývojové stupně dopředu, než si většina lidí dokáže představit. První kolo - rozložení zátěže Česká republika vyhrála a to i díky rychlému zorientování se v situaci. Uvědomte si, že v době zlomu bylo v Itálii stále 16000 Čechů v rizikové oblasti, spíše se dalo předpokládat nezvládnutou exponenciálu a zahlcení nemocnic. Cíleným uvolňování opatření, ochranou rizikových skupin, eliminací potenciálních ohnisek dojde k infikaci obyvatelstva řízeným způsobem. Zdá se, že o průběhu nemoci rozhoduje i míra virové nálože a typ kmene viru , který je daná osoba vystavena (proto ten poměrně mladý taxikář skončil na mimotělním oběhu). Je možné, že člověk může toto nakažení superponovat z více zdrojů. Pokud nebude profylační vakcína, tyto úvahy o kontrolované expozici dávají naprostý smysl (španělská chřipka měla také dvě fáze). Není to nic jiného po čem volá opozice - postupné uvolňování šroubů.

Zdravotnický materiál a domovy důchodců. -pokud toho jste schopen podívejte se, jak to vypadá jinde a jaká to byla v tomto směru krize (výrobní kapacity jsou v Číně). Stát mohl udělat rozhodně více, ale každý ex post generál. Na druhé straně domovy důchodců mají své ředitele, je taky dobré se ptát, co udělali tyto lidé ve vedení ústavů z vlastní iniciativy.

13 1
možnosti
RK

Konečně rozumná slova.

4 0
možnosti
LV

Chtělo by se říci, že takhle mluví obyčejný strach. Ale:

Dnes a denně umírají v průměru skoro dva lidé na českých silnicích. Jezdíte autem?

Lidé se správnou životosprávou mají obecně lehčí průběh všech nakažlivých nemocí. Sportujete? Jíte zdravě? Otužujete se?

Lidí infikovaných tuberkulózou je na světě asi 10x víc než lidí infikovaných SARS-Cov-2 (čínský virus). Ročně jich zemře asi 1,5 milionu. Co jste dělal proti TBC, když jste nic nevěděl o čínském viru?

Ročně u nás zemře asi 1500 lidí na chřipku. Jste očkován? Chodíte s během celého roku s rouškou? Berete si v obchodě odjakživa igelitové rukavice? Dodržujete vzdálenost 2 metry?

Odpovězte si sám.

Z Vás nemluví strach. Z Vás mluví hysterie. Strach lze chápat a lze s ním pracovat. Má racionální jádro.

Hysterie racionální jádro nemá. Nelze s ní pracovat. Je třeba ji ignorovat.

6 6
možnosti
JP

Pane Vitho, asi jste si vytrhl z kontextu jednu větu, že nejsem zvědavý na promořování od pana Prymuly a nejspíš z toho vyvodil teorii o hysterii. To je omyl. V textu kritizuji mediální výstupy pana Prymuly, to je vše.

5 2
možnosti
SB

S92t86a91n 31B88i56l89y

7. 4. 2020 8:27

Pane Pavlíku, jste k smíchu. Vy, všichni podporovatelé komunistů, Putina, fake news, lháře Trumpa, Johnsona, Klause, trosky Zemana, pojídači koblih, obyčejní lidé, které svíra panika ... podporujete každého, kdo káže to, co vám nakuká někdo z řečených či vlastní strach. To byl Prymula člověk na svém místě, odborník, dokonce metál jste mu všichni přáli - je to přece kapacita, člověk na svém místě. Nařizoval to, co se vám libilo, aspoň vnitřně. A jen se tým odborníků poradí a dojde k názoru, že je čas přístup k viru změnit, tak je oheň na střeše. Najednou celá ulice srandovně otáčí - co ten má co mluvit a ať zaleze. Nepřijde vám to směšné? Také se mi nelíbilo, že ta opatření byla zbytečně tvrdá, to hlavní vláda zaspala, neochránila seniory v ústavech a zdravotníky po celé zemi. Také jsem brblal, když se mluvilo o zavřených hranicích a o nesmyslech "roušku všude". Musíme si ale vybrat. Buď budou v době krize rozhodovat odborníci na problém, který se řeší a nebo politici bez patřičného vzdělání. No a já jsem, v případě, že se jedná o virus, pro, abychom poslouchali ODBORNÍKY na VIRY a jejich šíření a nikoliv politiky, kterým jde akorát o vaše hlasy. Vy je nezajímáte! A zbabělce Zemana, který je dobře izolovaný v LDN Lány nezajímá vůbec nikdo, akorát on sám. Nenechte se ovládat vlastním strachem, nešiřte neustále paniku!

4 12
možnosti

Ano, je to asi odborník na svém místě co se týče medicínské stránky. Ale pokud to zastřešoval on, nezvládl ostatní stránky. Ono je potřeba poslouchat nejen epidemiology, ale i ekonomy. Proto je krizová komise multioborová a má jí vést ministr vnitra, který není odborník v ničem. Jen to koordinuje. Jakmile máte v čele komise odborníka, může prosazovat to své a úkor ostatních.

Jinak, co se autora tohoto článku týče, na tom se shodneme.

9 1
možnosti

O Prymulovi sice mám své pochybnosti, ale z hodně odlišných důvodů.

Co se cíleného promořování týče, s tím plně souhlasím. Nicméně nastalo mnohem později než by mělo.

1 1
možnosti
  • Počet článků 125
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1018x
Chodím po cestách méně prošlapaných, poněkud stranou davům.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy