Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Maršálova socha se nelíbí ani vašim psům, tak jak by se mohla líbit vám? A naše dějiny teď vysvětluji jiní dějepištci, tak jim do toho zase nesmíme kecat.

0 0
možnosti
Foto

Vandalství je znakem primitivismu a historii tímto způsobem změnit nelze.

3 0
možnosti
Foto

Když to prohlásí komouš, tak to má extra váhu.:-)R^

2 3
možnosti

Mně hlavně stále fascinuje, proč v Praze se to řeší až teď, 30 let po revoluci. Jinde v republice se přejmenovávaly ulice, které předtím nesly jména sovětských generálů hned po revoluci, v Praze to začali řešit zástupci "demokratického bloku" poté, co tento "demokratický blok" zjistil, že jeho odstavení od moci bude trvat déle, než jenom jedny volby:-)

2 0
možnosti
Foto

Otázkou spíše je, proč jsme, pětatřicet let po válce stavěli sochu nějakému sovětskému generálovi.

Účelem totiž nebylo vzdání díků, ale spíše rektální alpinismus .

3 3
možnosti

Socha Koneva sa možno vráti.

V roku 1919 vtrhli české okupačné vojská(legionári) do Bratislavy. Bratislavu násilím pripojili k Československu, ako prvé začali ničiť symboly monarchie. Bratislava bola korunovačné mesto, kde korunovali našich spoločných panovníkov. Na počesť korunovácie bolo v Bratislave postavené súsošie Márie Terézie, toto súsošie okupanti zničili.

Neskôr bola postavená 4x5 metrová socha leva ako symbol čs štátnosti, v roku 1938 Hitler prehlásil "tá mačka musí preč". V roku 1940 sa socha demontovala a bola ukrytá, sochy Štefánika, ktoré podľa nacistov tiež symbolizovali čs štátnosť. nemali také šťastie ako lev boli roztavené.

Dnes sú po Bratislave sochy Štefánika, vedľa stojí zmenšená replika súsošia Márie Terézie, na námestí M.R. Štefánika stojí pôvodná socha Leva.

Možno o 100 rokov sa vráti naspäť aj socha Koneva, hneď vedľa sochy Masaryka, na námestí V. Havla.

2 0
možnosti
Foto

Naše novodobé dějiny můžeme prožívat díky vojevůdcům jako byl Koněv.

Němečtí nacisté by nám asi žádné novodobé prožívání dějin nedovolili.

3 2
možnosti
Foto

Nebýt spojenectví Hitlera se Stalinem, tak si Hitler rozpoutání války rozmyslel. Tak si nechte ty hloupé kecy.:-/

2 2
možnosti

kolářovic synek je z ranku těch mladých úderníků, jejich fotříci se schovali do diplomatických služeb (stropnický, telička,diensbier),kteří toho v životě moc nemuseli prokazovat a jejichž myšlení je dost pokroucené lehkým živobytím

5 1
možnosti
Foto

Tak jsem se zamyslel, jak nabádá autor ve svém, jako vždy poněkud chaotickém toku myšlenek. Já jsem tak trochu skeptický v bourání symbolů té či oné doby. Proč oslavovat jen ty „dobré“ a nemít před očima i symboly zla. Ono to „dobré“ klidně může jít příkladem, což se mnohdy nestává. A to „zlé“ by mělo být varováním pro ty, kteří se falešně domnívají, že odstraněním symbolu zla i ono „zmizí“. Opak je pravdou. Lidstvo neustále opakuje staré chyby. Je jaksi nepoučitelné. A možná je to právě tím, že „zlo“ odstraňujeme právě jen formální a symbolickou cestou. Je to pohodlné, politicky účinné. Ale...

5 2
možnosti
Foto

Kdyby náhodou někdo měl touhu mít očích symboly zla, proč si nedá domů na polici busty cojávím Lenina a Hitlera?

0 0
možnosti

Srovnávat pozitiva a negativa historických událostí? Navíc s odstupem 60-70 let? Tak většina lidí se asi shodne, že to nejhorší byla zatím 2. světová válka. A s tím Göringem, i on měl jisté kladné zásluhy, jako první třeba zavedl reformu lesnictví a zákony na ochranu ohrožených druhů zvířat, které snad v Německu platí dodnes. Samozřejmě že za to mu dnes nikdo sochu stavět nebude, jenže svět, ani žádného člověka nelze vnímat povchně, ona populistická gesta je lépe přenechat politikům.

1 0
možnosti
Foto

Stavění a boření pomníků jsou dvě rozdílné věci.

A v r. 1967 s odkazem na psaní tehdejšího německého tisku vyšel ve Svobodném slově komentář s takovým pěkným názvem: Také jste plakali pro Heydricha?

1 1
možnosti

Jen pro ty co říkali jak to bylo dlouhodobě plánované

Praha 6 využila k odstranění Koněvovy sochy nouzový stav, řekl v ČT starosta Ondřej Kolář. Dlouho chystaná akce se tak podle něj obešla bez humbuku

5 1
možnosti
Foto

A není to rozumné? Ještě se budeme divit, k čemu všemu nouzový stav využije Babiš.

2 4
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS