Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Na přístupu USA k pandemii lze jistě kritizovat mnohé, ale článek o zklamání z USA mi připadá prodchnutý nepochopením USA. Zdá se mi, že pana Kroupu překvapilo spíš to, že skutečné USA nejsou tím, za co je považoval.

Tak za prvé federální vláda neřídí vše. Její pravomoci jsou velké v některých oblastech a dost malé v jiných. Kromě ní jsou tam "vlády" všech členských států, které mohou činit vlastní opatření na vlastním území, pokud by jim opatření federální vlády přišla nedostatečná. A myslím, že i města tam mají o dost větší autonomii než u nás.

Za druhé federální vláda i státní "vlády" mají v určitých ohledech hodně svázané ruce Ústavou. Zejména co se týče nařizování a zakazování čehokoli jednotlivým občanům či sahání na jejich majetek. Nejsem odborník, ale je dost dobře možné, že mimo výjimečný stav tam vlády nemohou nošení roušek nařídit, pouze doporučit. A vyhlášení výjimečného stavu tam asi bude o dost složitější než u nás (opět ale nevím to přesně), zvlášť když opozice teď vehementně hází vidle do vládních návrhů a snaží se na pozadí krize protlačovat svou politickou agendu.

Především nerozumím, kde autor bere přesvědčení, že občané USA očekávají, že jejich problémy bude řešit stát. Já jsem přesvědčen, že USA jsou založeny na myšlence minimálního státu, který především nechává své občany na pokoji a ti se o sebe starají v rámci možností sami. Tohle nastavení je vždy otázkou vyvážení svobody a bezpečnosti - a právě v USA si podle mě té svobody cení více a na případné nebezpečí se rádi připravují sami (s rodinou a místní komunitou) a od státu čekají hlavně to, že jim v tom nebude bránit. Výjimkou z mnou popsaného mohou být velká města na pobřežích, kde mimochodem sídlí všechna velká média (včetně internetových sociálních). Takže velký pozor na mediální obraz, který může být dost odlišný od názorů obyčejných lidí ve "flyover states".

1 0
možnosti

Ono to začalo už před koronavirem.

V Americe nebyl toaletní papír.

0 0
možnosti
Foto

Prijdete mi pomerne "dobre zpracovany". O situaci v USA vite evidentne jen to, co pisi zdejsi media a presto si dovolujete predkladat zavery ... inu, chce to holt fistrona a silne ego ;-)

1 1
možnosti

Minulé století bylo stoletím USA, ale žádný strom neroste samozřejmě do nebe....Přesto bych USA tak nepodceňoval, drtivá většina pokroku a nových technologií stále přichází z USA a silně ovlivňuje životy(pozitivně) každého z nás - Microsoft, Google, internet..., genové inženýrství a třeba i mikrovlnná trouba.. Čína a Rusko technologie pouze kradou a světu nic nedávají.

3 1
možnosti

Než-li něco přijde z USA, nejprve do USA přicestuje (koupí si ho za peníze) vzdělanec. Viz A. Ainstein, N,Tesla a další. I dnes v USA pracuje občan ČR na léku proti viru, že? A že Google "pozitivně" ovlivňuje naše životy. To nemyslíte vážně? V oblasti nanotechnologií toho moc z USA nepřibývá, spíše od nás. Od nás jsou vynálezy textiláků z Liberce, např. tričko, když na dítěti změní barvu tak matka pozná, že ono má horečku, víte? Co převratného v posledních třech letech z USA do Evropy došlo? Vlastně přijeli, přicestovali vojáci z USA. Jistě, stejně jako v roce 1992 v Zálivu, nejprve dostávají vojáci očkování proti antraxu, proti neštovicím apod. Takže opět farmacprůmysl má zisky, ještě válka nezačala. Ale nebude, po tomto pročištění války již nebudou. Zdravý rozum zvítězí...R^

1 0
možnosti

K poslednímu odstavci: USA nikdy žádný národ nebyly a nejsou. Před USA v Americe žili Indiáni. Geny nikdo nezpochybní a tak zde nejde o rasismus - jaké geny kolují mezi lidmi v USA? Před 200 lety z Evropy k nim utíkali zločinci před zákonem. Z Afriky dováželi nešikovné otroky, ti šikovní se včas v lese ukryli. Rád změním názor, když někdo uvede, v čem se mýlím. A jak se naši tzv. "spojenci" v min. století chovali k naší vlasti? Roky 1938, 1968 a 1990 jsou výstrahou. Viz ještě např.:

USA a bombardování Prahy:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=32&v=pj5dm4vTbo0

https://www.arfa.cz/masakr-o-kterem-se-nesmi-mluvit-701-mrtvych-prazanu-americka-letadla-zurive-pustosi-prahu-14-unor-1945-den-kdy-zemrela-dcera-josefa-lady-lzi-s-navigaci-a-hodinkami-byla-to-pomsta/?utm_source=mailpoet&utm_medium=email&utm_campaign=arfa-cz-nejnovejsi-prispevky_1#.XkLGQSNCfcs

1 0
možnosti

Takže nezbývá než překonat zklamání a na svých bedrech nést zkušenost. Zdravého rozumu je nám třeba...R^

0 0
možnosti
Foto

No v USA platí dvě pravidla. První říká že soukromé vlastnictví je posvátné stejně jako kostel a bible. Druhé pravidlo říká, pomoz si sám a bude ti pomoženo. V USA žádného spasitele rozhodně nehledají u voleb. Nemají nejmenší důvod si myslet, že si za svého mandanta vyvolili anděla. A protože to vědí, tak tam mají systém brzd a protivah. Jo, a co jste zmínil tu obamacare, tak ta stále platí, protože Trumpovo rozhodnutí bylo zrušeno teď zrovna nevím kým. Ale to je jedno. Číňani pustí do světa svinstvo, ale sborově se od komunistů a kryptonacistů nadává na USA a EU. Na pachatele nikoliv. Zkuste to trochu opravit, ti Čiňani se z toho stejně nevykroutí. Tohle je pro ně jejich vlastní Černobyl. Kdoví, třeba se nakonec budeme bavit s opravdu demokratickou Čínou vyrábějící pořádné věci a ne zmetky na vyhození.

5 1
možnosti

P43e58t86r 62T28o17m72e96k

3. 4. 2020 18:56

Bohužel máte asi pravdu. A hrozné je, že až to skončí, žádný stát s tím odporným komunistickým Čínským režimem nepřeruší styky. Měli by to udělat všichni. V Číně lidský život nemá žádnou cenu.

2 2
možnosti

Máte pravdu. Ale jak naše vlády od roku 1979 trvale dbají na zdraví lidí, na jejich spokojený a ničím nerušený život? I vlády po roce 1990 (za rok 1989 jsem rád) nedbají zdraví našich spolu-občanů, víte? Jaksi automaticky všechny naše vlády 40 let vládním nařízením nařizují milionům lidí, že musí, ano musí 2x ročně pootáčet hodinami. Přitom od začátku je zřejmé, že úspory LČ nepřináší, naopak. Průvodním jevem jsou zdravotní komplikace, nevěříte? Optejte se vašich lékárníků, kdy dvakrát ročně jim stoupnou tržby za psychofarmaka, kdy lidé nemohou pořádně usnout, spát. A deficit spánku je jeden z faktorů vyvolávající další poruchy zdraví - mozkové příhody, infarkty, apod. Ověřte si to u svého lékaře, u moudrých lidí - nedejte na názory zdravotních laiků, kteří chtějí jen "delší" odpoledne. Proto jim LČ vyhovuje. Takže jakou cenu má lidský život pro naše vlády od roku 1979? Tím nehájím skutečnost, která se děje v Číně a ve světě vůbec.

0 0
možnosti

Já bych řekl, že to ukazuje, jak Američani fungují: mají skvělou armádu, ta je dobře sponzorovaná státem, ale ostatní se nechává na vůli jedince. Mentalita lidí tíhne k vlastní inciiativě, proto tam politici resp. stát nic moc nenařizuje. Navíc oni nejsou zvyklí na války na svém území, takže se to teď mohou s koronavirem učit. Určitě se to naučí, je tam fakt hodně chytrých lidí - na univerzitách. Budou mít problém s ekonomikou, protože jen za týden se o podporu v nezaměstnanosti se přihlásilo asi 6 milionů lidí za týden. Oni tomu říkají "benefity". Cha.

8 0
možnosti

Pane Libensky. Spojene Staty vytvari 50 statu a urcita cast teritorii. Kazdy stat je samostatna jednotka, ktera ridi cely system zdravotnicke potreby. Proto stat Washington byl prvni, ktery mel tech umrti nejvice. Dnes je skoro na poslednim miste z padesati.

To vysoke cislo umrti (i nakazenych) je v metropolitanu New York a to, s New Jersey vytvari asi 30 milionu obyvatel na uzemi velkem jako Morava. Zde se prevence neuskutecnila tak, jako v tom state Washington. Proto dnes je tato oblast v takovem stavu.

Arizona (6,5 mil obyvatel) ve stredu 1.4.2020 1413 nakazenych a 29 mrtvych.!!! Do prezidenta USA si Cesi radi kopnou. Trump je pro mnoho Cechu idiotem. At uz je to pan Petrik (to se nedivim) tak i pro pana Richarda Neugebauera (to jsem prekvapen). Prozatim to vsak organizuje dobre.To je pro mne podstatne. Kritiku od osob, neznajici system vedeni v USA, prehlizi.

Panu Kroupovi bych doporucil, po teto karantene, aby se do USA vypravil. Pobyl zde aspon rok. Potom muze psat sve prupovidky, ale jen o zemi (statu), kde ten rok prozije. Protoze zit na priklad v Idahu je zivot uplne jiny nez v Arizone nebo prave v tom obrovskem New Yorku. A to jste stale ve Spojenych Statech Americkych.

2 1
možnosti

Vladimíre, Vy jste teprve teď objevil Ameriku?:-) Zpravidla nic není takové, jak se to prezentuje. Všechno je dobré dělit dvakrát...

2 1
možnosti
  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám