Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Na konci 19. století mezi vědci převažoval názor, že po dosažení počtu dvou miliard obyvatel se lidská společnost zhroutí. Domnívali se, že více než dvě miliardy obyvatel planeta není schopna uživit. Mimo jiné tvrdili, že dojdou přírodní zdroje. Někteří dokonce vymýšleli (například T. R. Malthus), jak se zbavit "méně hodnotných lidí". Staří a nemocní měli být "šetrně likvidováni". Plození dětí mělo být dovoleno jen lidem zdravým, silným a chytrým. Chudina a "nevhodní" měli být umisťováni do oblastí, kde by onemocněli a zemřeli.

Ve skutečnosti nikdo z těchto vědců nepočítal s inovacemi. Ukázalo se, že když počet obyvatel planety vzroste o padesát procent, výkon zemědělství a průmyslu vzroste desetkrát, tedy o tisíc procent. Zdroje se díky inovacím objevují i tam, kde by je kdysi nikdo nečekal. Hovoří o tom i názvy mnoha prvků – wolfram, molybden, smolinec, platina. Tyto materiály byly kdysi považovány nejen za odpad, ale dokonce za škodlivé látky. Dnes patří mezi strategické suroviny. Stejný osud má i ropa.

Některé studie hovoří o tom, že planeta za současné technolgické úrovně je schopna uživit asi dvě stě miliard lidí. To platí ovšem v případě, že bychom výrazně omezili zbrojení, které spotřebovává ohromné množství materiálů a energií. Například Súdán má tak ohromný zemědělský i surovinový potenciál, že by mohl naprosto pohodlně uživit celou Afriku. Ve skutečnosti jde o jednu z nejbídnějších zemí světa.

My dnes víme, že v jednom kilogramu hmoty se ukrývá energie, která odpovídá ekvivalentu spálení jednoho sta miliard tun uhlí. Jednoho dne možná nebude potřeba rozvádět elektřinu pomocí vodičů, drátů a kabelů. Každý přírostoj, který vyrobíme, bude mít svůj vlastní zdroj energie. Vývoj lidské společnosti a technologie nám ukazuje, že zdroje ve skutečnosti vytváří člověk. Pokud se podaří ovládnout fúzní reakci (nebo dokonce anihilaci hmoty) v pozemských podmínkách (tzv. za studena), mohou se stát zdrojem všechny staré skládky odpadu.

0 0
možnosti

Každopádně přírodní zdroje jsou omezené, ale celkové množení lidstva neomezené. To nemůže dlouhodobě fungovat a do nekonečna už vůbec ne.

1 0
možnosti
  • Počet článků 398
  • Celková karma 6,08
  • Průměrná čtenost 1414x
Snažím se žít podle svého motta:
"Je lepší jít za sluncem, než za svým stínem."