Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

1. Ten nekonečný pohled je zajímavý, ale já si myslel, že STR současnost v dané soustavě je popsána synchronizací hodin. Jedny hodiny se zeptají jiných vzdálených rychlostí světla na čas, k obdržené odpovědi přidají polovinu doby, kterou na odpověď čekaly. Stejný údaj hodin pak ukazuje v rámci dané soustavy současnost.

2. Jak by vypadaly výsledky Michelsobova experimentu, pokud by byl prováděn s tachyony? A co tentýž pokus ve dvou soustavách, které se vůči sobě pohybyjí?

1 0
možnosti
Foto

1) Je to tak, ale je to jen jedna ze dvou fyzikálně korektních možností. A je trochu problematická. Pojímá totiž čas poněkud newtonovsky jako všudypřítomný. Je to vlastně imaginární pozorování nekonečnou rychlostí, takže definice současnosti je už mimo STR. To je zvláštní.

2) Netuším, jak by to bylo s tachyony. Tu druhou situaci si mco neumím představit.

0 0
možnosti

Dnes už není nic na tom zcestného že fyzikové mluví o "světě" a také o "antisvětě". V tomto světě má čas "jednu šipku", opačnou nemá. Takže nebude až tak velkou fantasmagorií se domnívat že v antisvětě-antivesmíru běží čas opačným směrem. Oba jsou si symetričtí ( prááávě v tom toku-směru plynutí času ) . Kolik máme antičástic ? ( patřících do toho druhého tj. antisvěta ) No, fyzika uznává, že ke každé částici máme antičástici. Kolik máme antičástic, které umí fyzika detekovat ? Moc jich nebude.., odborník by je vyjmenoval z hlavy ( a pokud jím je i Fikáček ?!) Já z hlavy vím že dotdkujeme pozitron, kladný mion, možná antiproton a o další žádné antičástici, kterou reál-skutečně-doopravdy (!) dokáží naše přístroje detekovat, snad nesjou. A ty, co jsou, tak "žijí" 10-6 sec. A s ostatními částicemi, tedy anti-částicemi to bude podobné, anebo ještě méně. To znamená, že antičástice které běží čas opačným směrem, může z nějakého důvodu (?) proniknout hraniční plochou mezi světem a antisvětem k nám, kde "jí běží" čas nachviličku proti její existenční realitě....jen na styčných plochách...

Mohu se mýlit, ( protože nejsem papoušek co u opisuje z "bible fyziky" ) a máte možnost mi chyby vytknout.

0 0
možnosti
Foto

Několik oprav:

1. Fyzika uznává, že existuje řada částic, ke kterým antičástice neexistuje.

2. Zapomněl jste například na antineutron či antineutrina. Z antičástic dovedou fyzikové postavit i celé antiatomy (prozatím vodík, deuterium, helium)

3. Antihmotu se v laboratoři podařilo uchovat přes čtvrt hodiny. Neboli zhruba miliardkrát déle, než tvrdíte.

0 0
možnosti

Jak by asi vypadala pandemie v těchto dimenzích. Následek by nás kosil asi dávno před tím, než bychom si všimli, že se nakazil pacient nula. Pane Fikáčku - ono asi neplatí naše denní občanské přesvědčení, že co existuje v malých rozměrech, platí i pro velké? Třeba u rychlosti ne. Trochu mi třesete mými představami o světě. :-) Zdravím. R^

0 0
možnosti
Foto

Já v tom nic až tak divného nevidím. V popisovaném příkladu, pokud zapojíme i sluch, máme hned na světě paradox který zažíváme dnes a denně v našem reálném světě, a nepotřebujeme ani nadsvětelné kulky - v reálu totiž (za předpokladu že kulka se pohybuje nadzvukovou rychlostí což asi většinou platí) nejdříve uvidíme záblesk výstřelu, pak uvidíme záblesk výbuchu, pak uslyšíme zvuk výbuchu a nakonec uslyšíme zvuk výstřelu. Trochu zpřeházené, což? A hleďme, nikoho to v reálném světě neznepokojuje ... ;-)

1 0
možnosti
Foto

Přesně. Já vycházel z analogické situace mezi hromem a bleskem.

0 0
možnosti

R93a46d16e31k 51J98a60r88o46š

29. 3. 2020 23:25

Nadsvětelné rychlosti samozřejmě existují. Pohybují se jimi částice zvané bohyony, jejichž rychlost je nekonečná. Jinak by Bůh nemohl být vševědoucí...

1 1
možnosti
Foto

Jako vtip dobrý. :-)

1 0
možnosti

Mazec... Fyzika forever! Karma.

2 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS