Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Gaugin se tak vehementně obracel k přírodě, až umřel na syfilis.

0 0
možnosti

Mluvte za sebe, starý pane. Já nemám strach ani televizi. Nic nevzývám, medituju.

0 0
možnosti

Pro většinu je to jistě tíživé, ale je možné naplňovat si život něčím smysluplným. Jako třeba níže diskutující Marek Trizuljak, svým úžasným viděním.

1 0
možnosti
Foto

Zmíněný Gauguinův obraz mě odedávna fascinuje. Jeho atmosféra a tři otázky mají příchuť určité skryté hořkosti a pochyb...

Je zajímavé, že s koncem 19. století, které by se dalo charakterizovat také jako vyvrcholení "modernity," (či moderní doby) oslavující racionalitu, se objevily umělecké směry jako například symbolizmus a expresionizmus hledající jiné cesty, zdaleka ne tolik racionální.

Závěrečná desetiletí 19. století přinesla lidem v evropských zemích značné svobody a relativní blahobyt. Obrazy z počátků impresionizmu srší optimizmem, viz scény z koupališť, lidové zábavy na nábřeží Seiny a bezstarostné výjevy z výletních hospod. Francouzi té době říkali "la belle époque". V Rakousku-Uhersku byla rozvinuta nebývalá demokracie, někteří dokonce říkají, že byla v něčem vyspělejší a hlouběji založená, než naše pozdější demokracie prvorepubliková. Vše to pak velmi drsně skončilo první světovou válkou. A nastoupila postmoderna v podobě zvrácených, totálně prolhaných ideologií a dvou děsivě krvavých režimů. Takové paralely mi přišly na mysl při čtení Vašeho textu. I když sem to píšu velmi, velmi zjednodušeně.

Moc Vám děkuji za úvahu i za ty naléhavé otázky na konci.

2 0
možnosti

J17i79ř72í 97F40o87g19e41l

28. 3. 2020 16:32

Většina lidí je normálních, jen vy jste se poznal a popsal......

0 0
možnosti

J37a84n 73P62a73v36l66í31k

28. 3. 2020 18:59

Děkuji za komentář, pane Trizuljaku.

0 0
možnosti
  • Počet článků 125
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1018x
Chodím po cestách méně prošlapaných, poněkud stranou davům.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy