Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jak s vámi zásadně souhlasím s kritikou nesmyslných opatření EU a jejího socialistického způsobu řízení, tak stejně zásadně nemohu souhlasit s jednoznačným tvrzením o zaostávání EU za USA a zdůvodněním takového tvrzení.

Po nižším propadu krize 2008 v USA byl u nich rychlejší růst HDP až do 2015, kdy v eurozóně bylo dosaženo růstu, v současnosti v řádu desetin procenta rozdílu. Pozitivní je, že ani migrační krize v EU nezpomalila tempo růstu oproti USA.

Pravdou je, že daňový systém je v USA stabilnější, na druhé straně rigidnější. Na rozdílný vývoj ekonomik obou celků má významný dopad m.j i populační vývoj, který je v USA příznivější cca dvojnásobně, byť obě seskupení degradují.

Srovnání EU a USA na tak malém prostoru musí být nutně zkreslené a ideálně se nabízí volit tendenční ukazatele. Já bych, oproti autorovi, nabídl jiný pohled, kdy navzdory socializujícím zásahům Bruselu si EU vůči USA obecně nevede zase tak špatně a mohl by se nabízet výklad o odolnosti ekonomiky EU vůči takovým zásahům.:-) Asi bych ale za pár let musel hledat jiná zdůvodnění, až se po zpomalení německé ekonomiky EU zase zařadí mírně za USA, pokud nebudou mít větší propad "války" s Čínou.......... atd., atd.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS