Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J45o21s14e85f 83P74o34t67r

27. 2. 2020 0:56

Pane Fikáčku, máte tam dvě chyby :

" ..že proti němu teče jeho rychlostí, tedy rychlostí světla prostoročas". Prostoročas neteče. Jak jste sám uvedl, prostoročas je gravitační pole, a v černých dírách se gravitační pole tak zakřiví, že neuniknou ani nehmotné fotony. Pokud uvažujete, že se ty rychlosti sčítají, tak ne, při přiblížení se rychlosti světla vzniká dilatace času a prostoru.

"... Nebo se nadsvětelnou rychlostí vůči nám pohybují extrémně vzdálené galaxie"... Rychlost světla je limitní pro pohyb hmoty a energie nikoliv pro rozpínání prostoru. Zrychlování pohybu hmotného tělesa k rychlosti světla, by si vyžadovalo nekonečnou energii.

0 1
možnosti
JP

J69o84s39e53f 63P31o10t44r

27. 2. 2020 1:25

Opravuji : ...vzniká dilatace času a rozměrů ...

0 0
možnosti
Foto

Ani v jednom případ ses netrefil. :-)

Prostoročas pochopitelně teče, je to zřejmě jakási "suprakapalina". Rovnice pro jeho pohyb se velmi podobají rovnicím pro hydrodynamiku. Jestli si to chceš přečíst třeba přímo v Nature, tak jdi na konec tohohle blogu do literatury. Jsou tam desítky článků o tomto, dokonce i z Nature. https://fikacek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=687268

Pro snadnější pochopení jsou tam i videa předních fyziků.

U druhého odstavce taky špatně. :-) Rychlost světla je limitní pouze lokálně, tedy jestliže pozorovatel i pozorovaný objekt ve stejném "proudu" prostoročasu (lze si v metafoře představit jako proud vody). Budu v metafoře budu pokračovat, a budu mluvit o rychlosti vodní vlny v proudu řeky, jejíž proud nás pozorovatele také unáší. Vlna má k nám rychlost d. Pohybuje-li se ale vlna od nás a je blíž k vodopádu, kde je proud řeky rychlejší, bude vůči nám mít rychlost vyšší než d.

To rozpínání prostoru je onen různě rychlý proud vody. To, že lokálně nelze ani dosáhnout rychlosti světla, platí pouze pro objekty s nenulovou klidovou hmotností (ne pro fotony, gluony atd.), a je to banalita. :-)

1 0
možnosti
Foto

Pane Potre, když se vyprávějí pohádky, tak je jedno jakou fantazii máte.

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,26
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.